用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘B3如何排次序?普照, 瑪利諾(男女),何南金,青 ...
go

觀塘B3如何排次序?普照, 瑪利諾(男女),何南金,青松

應該怎樣排序?天主教普照中, 佛教何南金中學, 瑪利諾中學, 香港道教聯合會青松中學。請幫幫忙

香港道教聯合會青松中學資助觀塘區3A中中男女道教
慕光英文書院直資觀塘區3A中中男女
觀塘功樂官立中學官立觀塘區3A中中男校
高雷中學資助觀塘區3A中中男女
地利亞修女紀念學校(協和)直資觀塘區3A英中男女
佛教何南金中學資助觀塘區3B中中男女佛教
香港聖公會何明華會督中學資助觀塘區3B中中男女基督教
地利亞修女紀念學校(月華)直資觀塘區3B中中男女
香港布廠商會朱石麟中學資助觀塘區3B中中男女
瑪利諾中學資助觀塘區3B中中男女天主教
地利亞修女紀念學校(協和二中)直資觀塘區3C中中男女
天主教普照中學資助觀塘區3C中中男女天主教

Yeungsw 發表於 19-4-17 12:22
應該怎樣排序?天主教普照中學, 佛教何南金中學, 瑪利諾中學, 香港道教聯合會青松中學。請幫幫忙  ...

其實四間都是官塘區較差的中學,入去讀較易學壞。反正最差也是派到Band3中學,樓主為何在乙一不博一間校風較好的Band 2C/3A中學?

上面四間排位

青松→何南金→普照(Band 3C)→瑪利諾中學(男女)(Band 3C)

回覆樓主:

官塘Band 2C可博堅樂。

以下幾間都在何南金之前: 官塘功樂(男校)、青松、基智、慕光、高雷。

Thanks......Brand 3 = Hopelesss ????

Yeungsw 發表於 19-4-21 20:33
Thanks......Brand 3 = Hopelesss ????

所以叫你乙一填Band 2C博一博,乙二起才選好校風的Band 3A。

Band 3生最差也是派Band 3,博一間Band 2C話晒試過,今生無悔!

回覆樓主

何南金、普照,我覺得學生算ok,好少見到著校服食煙、男女學生拖手,粗口都唔算多。

高雷十幾廿年前出晒名差,左青龍(警署)右白虎(醫院),笑話劈友都好方便。近年學校改革,校長講到老師做左好多品德教育,好似話學生乖左好多。

青松反而印象最差。學生眼超超又多粗口,男女挨身挨勢,我會放最尾。

樓主平日食飯時間去學校附近感受下,觀察下,b3成績差最多慢慢教,最緊要校風好d,唔好咁易學壞。

回覆樓主

瑪利諾男女入到精英班就好,師資好,學生真係讀書,增值高;但其他班就真係麻麻。

pekovian 發表於 19-4-21 22:52
瑪利諾男女入到精英班就好,師資好,學生真係讀書,增值高;但其他班就真係麻麻。
...

官塘區只有男校的觀塘瑪利諾書院是Band 1。

在彩霞的男女校瑪利諾中學程度較差(Band 3C)。

tpmon 發表於 19-4-22 01:53
官塘區只有男校的觀塘瑪利諾書院是Band 1。

在彩霞的男女校瑪利諾中學程度較差(Band 3C)。

我知呀,我係回應緊彩霞果間

Yeungsw 發表於 19-4-21 20:33

或許派位乙部首選 堅樂 / 司徒浩 都不錯

既然都已經係最後派位果批,最差都係派 Band 3,不如乙一搏堅樂。

Yeungsw 發表於 19-4-17 12:22
應該怎樣排序?天主教普照中學, 佛教何南金中學, 瑪利諾中學, 香港道教聯合會青松中學。請幫幫忙  ...

有次見到普照班女生去街市麵檔買午餐,店員啊姐問其中一位女生,三、四次要不要咩醬汁,最攪笑人地啊姐問佢三,四聲,起初以為佢聽唔到所以唔應人,點知那女學生最後同佢同學講自己係要咩醬汁,反而唔自己答人....!
聽到唔識應人,那女仔的反應又唔似有聽障問題,真攪野

Band2c千萬不要選基智 這學校校風極差