用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請指教:自行申請英國 tier4 student visa
go

請指教:自行申請英國 tier4 student visa [複製鏈接]

女兒今年讀year 11, sixth form 會在原校升學, 以下有些關於申請tier 4 student visa 的問題:

1. 應該幾時要求學校出CAS letter申請visa?
2. 亞囡七月一日回港放暑假,應該幾時開始上網申請呢?
3. 上網申請時,是揀 tier 4 (general) student visa 還是 extend your visa 呢?
4. 申請時間預計要幾耐?本護照是否會由領事官收起呢?
5. 另外,是否要再交醫療附加費?費用是怎樣計算呢?

請多多指教!謝謝
   9    0    0    0

回覆 smlee 的帖子

1. 而家, 但學校未必咁早比你.
2. 回港後儘快. (開學前3個月內)
3. tier 4 (general) student visa (extend visa 在英國申請)
4. https://visa-processingtimes.homeoffice.gov.uk/y, 護照會由領事官收起
5. 要再交醫療附加費, 每月£25.

醒目開學勳章

cow 發表於 19-4-17 11:37

交醫療附加費, 每月£25
今年我都要幫阿仔再申請visa, 即是要比£750, 對嗎?
2年six form + 6月(£25 x 30月)

回覆 3b 的帖子

如果visa批30個月就係. 但一般好似係加多4個月(有啲master加6個月)

smlee 發表於 19-4-17 11:14
女兒今年讀year 11, sixth form 會在原校升學, 以下有些關於申請tier 4 student visa 的問題:

1. 應該幾 ...

要等學校正式收左,如俾左學費單,你交學費後,學校就會俾CAS你,而女女返到香港時,已經可以上網填定表,未知既資料就唔填住,如CAS號碼…,等到有CAS先填好佢,準備定文件,如護照、銀行資產證明、暑假返香港既登機證(因要證明離開英國唔夠半年,無需肺結核報告)…等!

亮燈 發表於 19-4-18 12:43
要等學校正式收左,如俾左學費單,你交學費後,學校就會俾CAS你,而女女返到香港時,已經可以上網填定表, ...

是否可在回港前上網填定form及做預約?還是須在回港後才可以預約呢?

smlee 發表於 19-4-18 14:17
是否可在回港前上網填定form及做預約?還是須在回港後才可以預約呢?

九月出發前三個月可上網填表,但如未有CAS,都不能完成表格,所以不能預約啊!

cow 發表於 19-4-17 11:37

明白了,謝謝!

亮燈 發表於 19-4-18 14:20
九月出發前三個月可上網填表,但如未有CAS,都不能完成表格,所以不能預約啊!
...

Oic.. 咁我復活假後試試要求學校出CAS, 準備六月上網填表。謝謝亮兄!

smlee 發表於 19-4-18 14:25
Oic.. 咁我復活假後試試要求學校出CAS, 準備六月上網填表。謝謝亮兄!

唔使客氣

醒目開學勳章

cow 發表於 19-4-18 11:00
回覆 3b 的帖子

如果visa批30個月就係. 但一般好似係加多4個月(有啲master加6個月) ...

原來不同學位的附加費用是不一樣的, 你唔講都唔知, 謝謝!

醒目開學勳章

亮燈 發表於 19-4-18 12:43
要等學校正式收左,如俾左學費單,你交學費後,學校就會俾CAS你,而女女返到香港時,已經可以上網填定表, ...

請問是交那一期學費後出CAS letter?

3b 發表於 19-4-18 18:15
請問是交那一期學費後出CAS letter?

交九月學費

醒目開學勳章

亮燈 發表於 19-4-18 18:21
交九月學費

直升Six form要幾時交9月學費?

3b 發表於 19-4-19 11:30
直升Six form要幾時交9月學費?

當年阿大就七月中交學費

醒目開學勳章

亮燈 發表於 19-4-19 13:01
當年阿大就七月中交學費
7月中學校應該開始放暑假, 那麼他們大約何時可以出到CAS? 可能要叫阿仔下星期問定學校先!

3b 發表於 19-4-20 10:52
7月中學校應該開始放暑假, 那麼他們大約何時可以出到CAS? 可能要叫阿仔下星期問定學校先! ...

學校係放暑假,但office係繼續返工既!所以都好快有CAS。

醒目開學勳章

亮燈 發表於 19-4-20 11:42
學校係放暑假,但office係繼續返工既!所以都好快有CAS。

唔該!

3b 發表於 19-4-20 16:02
唔該!

唔使客氣

回覆樓主:

剛收到學校CAS, 是否現在已經可以上網申請student Visa? 定係要等到6月才可以申請?thanks
‹ 上一主題|下一主題