用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無8月細B讀LH?
樓主: TeddyTeddyTeddy
go

有無8月細B讀LH? [複製鏈接]

請問下大家知唔知LH 有無9月b做超大?我知11,12月應該好多,但9月會唔會比例上少好多?

hccc 發表於 19-4-24 08:59
請問下大家知唔知LH 有無9月b做超大?我知11,12月應該好多,但9月會唔會比例上少好多?
...

有,但比例上一定係少,因為其實9月唔做超大都較易有學校收,所以唔係人人會選擇做超大b

wg_ann 發表於 19-4-24 09:28
有,但比例上一定係少,因為其實9月唔做超大都較易有學校收,所以唔係人人會選擇做超大b
...

Thanks for reply!

我爭扎緊LH pn 定 另一間九龍塘既K1, 我地心儀LH, 同埋近屋企(TKO) , 不過之前考LH K1 連second in 都無

hccc 發表於 19-4-24 09:32
Thanks for reply!

我爭扎緊LH pn 定 另一間九龍塘既K1, 我地心儀LH, 同埋近屋企(TKO) , 不過之前考LH K ...

如果有LH PN亦心儀LH, 我會建議你先take PN,因為PN係直升K, K只有極少位俾外來生考,外來生要等PN現讀生決定唔升K先有位放出黎。
唔想做超大係怕小朋友唔適應? 定有其他原因?

wg_ann 發表於 19-4-24 10:49
如果有LH PN亦心儀LH, 我會建議你先take PN,因為PN係直升K, K只有極少位俾外來生考,外來生要等PN現讀生 ...

始於本身有得上K1, 而家要佢遲一年,好似拖慢左學習咁,同埋驚佢大人好多,格格不入無朋友

hccc 發表於 19-4-24 12:29
始於本身有得上K1, 而家要佢遲一年,好似拖慢左學習咁,同埋驚佢大人好多,格格不入無朋友
...

其實真係唔駛擔心小朋友會無朋友,小朋友係唔會因為出生年/月份去揀朋友,只要小朋友唔係唔出聲,玩玩下就會熟,而且好多LH LP家長都係住TKO, 有時落街都會撞到,又會有時約埋一齊玩。

論高度/體型,LH好多都係較高大,因為超大/大b多,但反而我班生得最高果個唔係最大果個, 呢d睇家長遺傳。

有小朋友本身母語唔係廣東話,家長都擔心小朋友無朋友,但都好快融入到識到朋友仔,仲學埋廣東話。

至於學習進度,係會遲左一年,但建議你比較下現讀PN同LH PN既學習程度,睇下有幾多重疊再考慮做唔做超大。

wg_ann 發表於 19-4-24 12:54
其實真係唔駛擔心小朋友會無朋友,小朋友係唔會因為出生年/月份去揀朋友,只要小朋友唔係唔出聲,玩玩下就 ...

都好喎,等我compare 下先,多謝曬你回覆!俾到d信心我
‹ 上一主題|下一主題