用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請教: 港峊區幼稚園語境強
go

請教: 港峊區幼稚園語境強

家住灣仔區, 請問港島區邊間幼稚園語境強 (英文及普通話), 教中文繁體字, 因之後打算比小朋友(繼續)在國際學校讀書......最初屬意試吓考英基(好難入)或者Malvern, 但兩間都係教簡體中文的,  阿囡係細B, 打算報維多利亞N班(亦都好難入), 但除左維多利亞之外, 請問大家有冇其他學校推介? 感謝各位幫忙!

或者就讀緊國際學校的小朋友, 佢地幼稚園係讀邊間呢?
因為响屋企主要係講廣東話溝通, 我既英文又好一般,
所以阿囡讀幼稚園時已經想揾間英語, 普通話都強的學校~

回覆樓主:

我小朋友幼稚園讀維多利亞。

Jane1983 發表於 19-4-17 18:46
請問小朋友需唔需要另外補英文?
學校以英文, 普通話, 廣東話上課時間一日分別佔大概幾多時間?

回覆樓主:

弘立幼稚園

Jane1983 發表於 19-4-17 18:46
另請問小朋友現在讀緊邊間學校?

JanetCMC 發表於 19-4-17 18:57
弘立幼稚園
我有睇過學校網站, 但感覺學校較着重中文(普通話), 係唔係呢? 小朋友需唔需要外補英文呢?

大部分國際學校都用簡體。蘇淅係繁體。
小朋友12月尾細B, 今年有英基,American international school, anfield offers

Motherduck 發表於 19-4-17 19:04
我有睇過學校網站, 但感覺學校較着重中文(普通話), 係唔係呢? 小朋友需唔需要外補英文呢? ...

ISF Pre school 著重普通話
教繁體字
因為有部分 IS 是用簡體字的
包括 ESF (除了 RCHK )

Motherduck 發表於 19-4-17 19:00
另請問小朋友現在讀緊邊間學校?

Sis, Cis

Rightmind

維多利亞,CDNIS

回覆樓主

Smallworld

CDNIS - Strong English; Oral Chinese - Mandarin; Written Chinese - Complex Chinese; Lower school has around 40-45 mins Chinese class each day

Motherduck 發表於 19-4-17 17:43
家住灣仔區, 請問港島區邊間幼稚園語境強 (英文及普通話), 教中文繁體字, 因之後打算比小朋友(繼續)在國際 ...
可以考慮british council preschool

Osiana 發表於 19-4-20 09:11
可以考慮british council preschool
多謝提議!
請問你小朋友係未在英國文化協會讀幼稚園?
有冇多D評語可以講吓?
我想知道多D學校的情況, 係未小班教學? 中英文的比例係幾多時間?老師係未有愛心?

Motherduck 發表於 19-4-24 17:56
多謝提議!
請問你小朋友係未在英國文化協會讀幼稚園?
有冇多D評語可以講吓?
My kid enrolled in an English IS Kindergarten with little Chinese before British Council opened its kindergarten.  I teach her Chinese and we speak Cantonese at home.  

I think British council is one of the best IS K I have come across. It has bilingual and trilingual programs.

Motherduck 發表於 19-4-17 17:43
家住灣仔區, 請問港島區邊間幼稚園語境強 (英文及普通話), 教中文繁體字, 因之後打算比小朋友(繼續)在國際 ...

北角明慧國際

Motherduck 發表於 19-4-17 19:04
我有睇過學校網站, 但感覺學校較着重中文(普通話), 係唔係呢? 小朋友需唔需要外補英文呢? ...

弘幼要外補英文,除非你目標只是弘小, 否則若家中沒有額外英語support, 有機會考不到其他對英語要求高的IS

回覆樓主:

如果考到IS(特別係港島區嗰啲老牌IS),讀完N或K1都轉去IS了,嗰一兩年幼稚園啲中文用繁簡其實冇乜分別…