用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗PN兩歲班
go

玫瑰崗PN兩歲班 [複製鏈接]

囡囡係超細B, 應該今年(年尾先足兩歲) 會上玫瑰崗PN班,會PN讀住RHS先,因為哥哥讀緊維記但唔收超細B...今年會再報其他K1 (或PN)....touchwood如果其他全部唔收就RHS讀上去...但因為我又冇上佢個playgroup, 請問有冇家長可以分享下實際PN呢一年的情況?

如:
語文環境係點?家長教師溝通?
校車嘅保姆好嗎? 一架校車有幾多保姆?
一班有幾人?PN有幾多班?  

PN 上K1係咪直上唔洗再In?
或者如有其他嘢都可以分享下,想了解多D 先謝~

0    0    0    0

Pn 上 K 不用再面試直上的

不過小朋友超細B 何必趕住足2歲入學 做大b不是更好?
剛剛2歲就入學 又學不到什麼 又容易病到飛起

回覆樓主:

上年RHS校車有發生過不愉快事件,爬下文便會知

校巴呢d野, 條條route都可以出入好大, 睇下好唔好彩架咋wo

回覆 boojiji 的帖子

校車一直都有問題,所以太細个,我prefer  不乘校車,寧願自己辛苦d自己送上學一

我仔都有玫瑰崗pn offer,準備去讀

回覆樓主

我女當年都係細b入讀,11月先番學,老師會特別照顧佢,好快適應
溝通方面,可what’s app 老師,老師都成日會what’s app家長
我女都試過校車被其他小朋友整傷,但我覺得小朋友玩整親好難避免,校車ee都好緊張分開佢地唔俾佢地再一齊坐,ee都即刻同班主任講,放左學無幾耐老師已打俾我講番件事
其他就我女番學係好開心,又學到野,課程唔淺但小朋友都好自然吸收到
希望幫到你

kirobaby 發表於 19-4-30 22:53
我女當年都係細b入讀,11月先番學,老師會特別照顧佢,好快適應
溝通方面,可what’s app 老師,老師都成日 ...

多謝咁多位家長的意見同分享,  似乎老師同課程/語文環境都ok, 係校車方面要多加留意! 因為我住南區, 又有個哥哥要返學, 所以真係有啲難親自接送...係會有啲擔心, 但我相信校車ee都會睇住小朋友嘅...

另外想問下如果囡囡係12月頭出世, 咁會係12月定1月開學呢?!

ferry1020 發表於 19-4-26 22:00
我仔都有玫瑰崗pn offer,準備去讀

係?pm 定am?

nicolecho 發表於 19-5-1 10:25
係?pm 定am?

pm

今年pn家長,我覺得玫瑰崗學術方面教得几好架。功課量都合適,同埋真系比d佢地做到既功課,唔會比d好麻煩既功課(e.g.要帶細路去執樹葉/比棵植物返黎種,呢d都唔系一個兩歲班小朋友做到既野)

咁校車方面,小朋友有時真系打到人,整到人地塊面都見過,但其實講到幾嚴重都好,都只系指甲刮到既傷,明白家長系會心痛,但當小朋友離開你自己行出去個刻都已經有風險,老師都有關心,有教育同告知打人既家長。

nicolecho 發表於 19-5-1 10:24
多謝咁多位家長的意見同分享,  似乎老師同課程/語文環境都ok, 係校車方面要多加留意! 因為我住南區, 又有 ...

應該1月
‹ 上一主題|下一主題