用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果隨機號碼好後,乙部又應該點填?
go

如果隨機號碼好後,乙部又應該點填?

隨機號碼好細,問題就不大,但如果號碼是大NO.觀塘區BAND 1女仔應該點部署呢?

你都唔會知道自己嘅number

王家爸爸    發表於 19-4-18 15:24

觀塘區咁多B1校,策略排位最重要,看看女兒有沒有特別喜愛先再加排位策略。也好過我西貢區得4間B1,完全沒得排

回覆樓主:

咁快從大number諗? 如果放得安全可能浪費左佢可以去更高的位置! 但都係果樣, 有無帶過個女睇下d學校? 感受下個環境, 我果日同個仔一齊行, 我同佢like 的係好唔同, 所以我會尊重佢的選擇多d

樹熊MA 發表於 19-4-16 15:26
隨機號碼好細,問題就不大,但如果號碼是大NO.觀塘區BAND 1女仔應該點部署呢? ...
大家唔會知自己NO 有几前几後,
按子女能力選適切同後備2OR 3 心儀的
全部大熱好易全軍覆沒

回覆 樹熊MA 的帖子

NO. 是電腦分的,你不會知道好嘛

回覆 樹熊MA 的帖子

b1女官塘區乙一最大路st paul / st cat / 順利 (三擇一)

樹熊MA    發表於 19-4-17 11:07

mokstick 發表於 19-4-16 15:35
你都唔會知道自己嘅number
就是因為唔知,所以有機會細號碼就當然甲一,乙一都會中。但如果大號碼,乙幾應該設保險線呢?

lamtw2011 發表於 19-4-16 16:41
觀塘區咁多B1校,策略排位最重要,看看女兒有沒有特別喜愛先再加排位策略。也好過我西貢區得4間B1,完全沒 ...
因為KL5 BAND1有5個選擇,他區都有19間比女仔揀,應唔應該乙7乙8咁早就放BAND2保險線呢?我見好多人都話排曬所有BAND1再加三間BAND2保底,會唔會其他人乙7乙8已保險線,如果第20間先擺B2,咁咪一樣冇位?好暈。其實阿女冇乜所謂,區都去過一啲學校嘅簡介會,反正覺得只要是B1都是谷嘅,都是靠自己管理好自己,考到目標大學就得。所以入到B1中學就開心。策略方面,就是唔知點排先可以保證就算大號碼都入到B1?

TwinWong 發表於 19-4-16 17:42
大家唔會知自己NO 有几前几後,
按子女能力選適切同後備2OR 3 心儀的
全部大熱好易全軍覆沒
是,所以唔敢全部大熱。

樹熊MA 發表於 19-4-17 11:05
因為KL5 BAND1有5個選擇,他區都有19間比女仔揀,應唔應該乙7乙8咁早就放BAND2保險線呢?我見好多人都話排 ...

如果你既囡係B1生, 將B2學校由20開始派到30, 竟然無一間B2學校入到既話, 只有2個可能性

1) 你囡根本唔係B1生
2) 嗰10間B2學校已經再唔係B2學校, 因全收了B1生, B2生都無可能入到了!

P.S. 係KL5黎講, 第2個可能性低過第1個可能性

sinsinlo 發表於 19-4-17 11:21
如果你既囡係B1生, 將B2學校由20開始派到30, 竟然無一間B2學校入到既話, 只有2個可能性

1) 你囡根本唔係B ...
問題是本區B1除去男校,剩下幾間都是大熱,只可以乙一乙二填,乙三基本冇機會,而跨區的話,雖然話有19間跨區,但都是2-3個位咁大把。我女想入返B1,邊間都好,入B2就肯定唔開心

樹熊MA 發表於 19-4-17 11:35
問題是本區B1除去男校,剩下幾間都是大熱,只可以乙一乙二填,乙三基本冇機會,而跨區的話,雖然話有19間跨 ...

呢個問題唔會淨係KL5會發生, 問題係你博唔博, 咁係乙三放B2你個囡又會開心? 既然差極都係入B2學校, 咁你覺得放B2係頭D 定尾D好!

P.S. 你都講左入B2你個囡"肯定"會唔開心

sinsinlo 發表於 19-4-17 11:52
呢個問題唔會淨係KL5會發生, 問題係你博唔博, 咁係乙三放B2你個囡又會開心? 既然差極都係入B2學校, 咁你覺 ...
照您分析,我應該排曬B1先排B2.其實我一開頭都是咁諗。但老師建議乙7就要B2,否則就會飛到好後,分分鐘乙26以後,也就博唔到B1就會飛去B2尾,所以好矛盾

因為KL5 BAND1有5個選擇,他區都有19間比女仔揀,應唔應該乙7乙8咁早就放BAND2保險線呢?我見好多人都話排 ...

KL5本身B1派B1校機會率已經不低,如你所說沒有心儀校,只想有B1校就開心(不論地區)的話,應該不是B2校放在第幾位,關鍵是乙1-3怎排才可增加命中率,其實間間B1校也有人選,但你要估下其他人比較少人放乙一的冷門B1學校(又多位,女校或男女校的話),這樣就會增加命中率,乙二乙三乙四⋯⋯也可這樣。

純計命中率,最理想不是熱門,又比較少人放乙部頭幾個位,又多位又或姐是女校的話,會增加不少命中率,但也要問一問自己及女兒能接受求其一間B1嗎?KL5真的也很高機會率中B1,用不用人棄我取方法就見仁見智。
KL5學校我不熟,我不提供學校意見,免得誤人子弟。

好像我兒他喜歡其中一間不錯也是大熱門B1校,又不想他區,我也會尊重他的意見放在乙一,我乙四已放B2A學校,因就算派了我也覺得可以。

lamtw2011 發表於 19-4-17 13:37

KL5本身B1派B1校機會率已經不低,如你所說沒有心儀校,只想有B1校就開心(不論地區)的話,應該不是B2校放 ...

我估係KL5搏上智、蓽英、保一。。。易過係佢地原本果區。。。

sinsinlo    發表於 19-4-17 14:25
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

相信你和孩子一樣認為讀書條路始終都係靠自己,自身努力最重要,故就算去到邊間都無乜所謂,只要是B1中學就OK,這種選校取態應該唔難排位,你可以先把本區和他區B1中學分好晒[B1a、B1b、B1c],再分[B1a熱校、B1a次熱校、B1a唔熱校],再再估算分類後的B1中學放响乙幾前仍然有位或必定有位,如此類推估算埋B1b中學和B1c中學。

例如:觀塘區有他區位嘅"銀禧",我估銀禧响你嗰區的jm們心目中只屬(B1c唔熱校乙10前),咁!如果估算得宜,這類唔熱嘅英中咪好大機會放乙1都會必入囉!我孩子的同班同學就是响觀塘區以B1組別身份透過乙1進入銀禧。這策略已經超越咗所謂嘅""隨機號碼靚唔靚""問題,就算唔靚都變為靚了。

lamtw2011 發表於 19-4-17 13:37
KL5本身B1派B1校機會率已經不低,如你所說沒有心儀校,只想有B1校就開心(不論地區)的話,應該不是B2校放 ...
您講得啱,謝謝您。

奥脫福 發表於 19-4-17 14:12
我估係KL5搏上智、蓽英、保一。。。易過係佢地原本果區。。。

...
可能係嘎,不過咁少位,真係好有膽色先敢博。

樹熊MA 發表於 19-4-17 11:57
照您分析,我應該排曬B1先排B2.其實我一開頭都是咁諗。但老師建議乙7就要B2,否則就會飛到好後,分分鐘乙26 ...
不如咁講, 我當你揀B2寧波, 你覺得乙7入到, 乙26會入唔到? 如果連你個女乙26都入唔到, 咁即係B2生唔駛入了! 如果乙26入左寧波, 又等唔等於寧波係B2尾學校? 不如你問返老師, 睇佢點答你?最大問題係KL5既B2學校唔係點揀得落手

當然唔係叫揀晒d Band1學校, 有D真係唔放乙1/2實唔入, 但外區學校可以博下!  

不過其實你囡間學校老師都唔算保守, 我聽唔少其他區既家長講, 學校要佢地第3,4志願要放B2喇