用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無知一問, 自行叩門
go

無知一問, 自行叩門 [複製鏈接]

1) 如果有心儀的中學放第一位, 想搏但怕入唔到.  但假若未放榜前, 自行叩門成功, 係咪即係呈位後個派位就要放棄? 想自保, 如何部署?

2) 去學校開放日有用嗎?
   0    0    0    0

回覆樓主:

乜放榜前有得叩門?
弊,我睇唔明

醒目開學勳章 王國長老

chelsea_jbb 發表於 19-4-16 00:11
1) 如果有心儀的中學放第一位, 想搏但怕入唔到.  但假若未放榜前, 自行叩門成功, 係咪即係呈位後個派位就 ...

1. 叩門係放榜後,都未放榜點知派邊間呢!

2. 開放日係畀你了解間學校,唔會增加優勢
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

放榜後才叩門的

chelsea_jbb 發表於 19-4-16 00:11
1) 如果有心儀的中學放第一位, 想搏但怕入唔到.  但假若未放榜前, 自行叩門成功, 係咪即係呈位後個派位就 ...

你小朋友而家幾年班?

miriam 發表於 19-4-16 07:04
1. 叩門係放榜後,都未放榜點知派邊間呢!

2. 開放日係畀你了解間學校,唔會增加優勢

今時今日仲流傳,話D簡介會上網登記有record,又會上派既表唔同顏色等,自行會加分

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 19-4-17 09:13
今時今日仲流傳,話D簡介會上網登記有record,又會上派既表唔同顏色等,自行會加分
...
口耳相傳...............

我囡 P.1 時高年級家長一窩蜂咁買某出版社既升中天書, 見到我囡小學咩 100 名內..............開心到飛起, 但睇返晒資料, 做表再計 %, oh no..............份野打沉左好多人.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-4-17 09:20
口耳相傳...............

所以,當班主任話佢哋會根據升中天書同權威網站D資料提議俾家長,我咪想走人囉

依家我哋谷入面家長傳緊數據王個表參考呀。無人理班主任。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 19-4-17 09:36
所以,當班主任話佢哋會根據升中天書同權威網站D資料提議俾家長,我咪想走人囉

依家我哋谷入面家 ...
當各人睇緊學校份水份表時, 我已經係自己搵實數黎做數據, 每個人取向不同.

我就無數據王咁勁, 有時間望下佢 D 表再拆下數黎計, 真係學到野架

little_yolky 發表於 19-4-17 09:36

依家我哋谷入面家 ...

我通常是参考hkpapa852 + greenapple1093 的資料。
‹ 上一主題|下一主題