用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校教進取,究竟係好事or壞事....
go

學校教進取,究竟係好事or壞事....

醒目開學勳章

今日同家長傾開,B2尾學生學校教路乙一培道乙二真光乙三胡兆

其實搏得成大嗎?

KiNnK 發表於 19-4-15 22:53

其實搏得成大嗎?

最終決定權都係家長, 我哋學校叫人保險D,係咁叫人打折打折,明明band 2a生叫人簡3A校

回覆樓主:

學校有學校的立場,家長有家長的打算。

其實搏得成大嗎?

保守進取學校都比人話嫁啦,派到就話學校好野,派吾到就。。。
自己分析下最好,都要睇下邊間中意

~緣~ 發表於 19-4-15 23:35

最終決定權都係家長, 我哋學校叫人保險D,係咁叫人打折打折, ...

Same

醒目開學勳章 王國長老

最終決定權都係家長, 我哋學校叫人保險D,係咁叫人打折打折, ...
唔係化, 為條數靚搵學生較飛
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

其實搏得成大嗎?

從來都不信學校教路,真心為學生好嘅實在很少。不過,我都見識過有極少數好老師不以學校為伍,私底下與個別家長傾邊間比較適合孩子成長。結局十分好。

要睇邊間小學吧, 我地間學校級150重叫緊放培道喎

miriam 發表於 19-4-16 09:25

又唔合理, 如果個個去晒d差d學校其實都無著數

醒目開學勳章 王國長老

In2c68 發表於 19-4-16 10:42
又唔合理, 如果個個去晒d差d學校其實都無著數
校網只公布頭三志願 %, 唔公布每間收左幾多個學生, 又點會知呢.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

其實搏得成大嗎?
都係睇睇啊女能力同學習態度來選校
我囡見好就收型, 所以我只比適合的學校佢

miriam 發表於 19-4-16 10:44
校網只公布頭三志願 %, 唔公布每間收左幾多個學生, 又點會知呢.

jm夠8都可以知到晒全級學生派咗去邊。

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 19-4-16 11:45
jm夠8都可以知到晒全級學生派咗去邊。
想當年我由我囡 P.1 開始做呢樣野

miriam 發表於 19-4-16 12:12
想當年我由我囡 P.1 開始做呢樣野

hehe!我都係由小一開始,另外幾個K3媽咪,每次早餐黨聚會都幾大陣象架,亦都好嘈下,諗反都有DD唔好意思。不過,jm夠多做起事上嚟真係好順暢,真係感受到人多好辦事和同心合意的好處。

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 19-4-16 12:37
hehe!我都係由小一開始,另外幾個K3媽咪,每次早餐黨聚會都幾大陣象架,亦都好嘈下,諗反都有DD唔好 ...
P.1 時有做 PTA 義工, 識左班媽咪會出黎食完早餐再返學校, 咁就會傾下派位資料, 同埋佢地手上有既學校資料都會 share 出黎, 最重要就係派入中學既學生名次 range 個份資料, 因為可以計下各校名次要求係點.

miriam 發表於 19-4-16 12:43
P.1 時有做 PTA 義工, 識左班媽咪會出黎食完早餐再返學校, 咁就會傾下派位資料, 同埋佢地手上有既學校資料 ...

對呀!該份名單簡直係指引,好容易就可以推測倒B1、B2條分界線响邊,我哋係合併埋多年的資料才有更準確的估算,我哋連B1c-B2a個範圍都可以估算得好窄好窄,亦幫助到一些叫求命嘅jm。想起嗰時真係十分開心,大家互相幫助,大家會為別人派到好學校而感覺開心。

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 19-4-16 12:59
對呀!該份名單簡直係指引,好容易就可以推測倒B1、B2條分界線响邊,我哋係合併埋多年的資料才有更準 ...
我囡畢業幾年呢份資料都好難再有, 除非有家長真係肯畀我, 咁就可以將放榜日出既升中資料對得更準備確, 所以我明點解我囡升中個年, 有畢業生家長同我講真正 B1 係 27 名內

miriam 發表於 19-4-16 13:02
我囡畢業幾年呢份資料都好難再有, 除非有家長真係肯畀我, 咁就可以將放榜日出既升中資料對得更準備確, 所以 ...

離開咗小學好難再有咁堅嘅料找到,Djm唔同晒合一嘅心都難D,和同一信念嘅人做事會事半功倍D。都有些jm的家姐阿哥升上中學而剩番弟妹仲响小學讀都經常whatsapp過來問經驗,我哋都無辦法幫助了,我哋唔想沒有100%把握的資料下胡亂給意見,免得害咗學弟學妹。

我囡囡學校就叫我地唔好咁進取,所以要佢填一間多位B2中學,所以為家長的我真係好難,又想博但又驚!心情好複雜!

miriam 發表於 19-4-16 09:25

我係唔會理佢嘅