用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校教進取,究竟係好事or壞事....
樓主: KiNnK
go

學校教進取,究竟係好事or壞事....

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 19-4-16 13:10
離開咗小學好難再有咁堅嘅料找到,Djm唔同晒合一嘅心都難D,和同一信念嘅人做事會事半功倍D。都有些 ...
返工後少蒲升中版, 我都唔敢亂答, 係熟既幾個區就會畀到意見咋.

YmOra    發表於 19-4-16 15:00
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

~緣~ 發表於 19-4-16 14:03
我係唔會理佢嘅
我囡鍾意特殊學校 (當年計), 不過自行個兩間都係一間係 B1B, 一間降做 B1C 咁去填.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-4-16 14:58
我囡鍾意特殊學校 (當年計), 不過自行個兩間都係一間係 B1B, 一間降做 B1C 咁去填.
...

其實我仲未研究到點填, 因為今年人多,仲有各種因素所以再諗下先

KiNnK 發表於 19-4-15 22:53
今日同家長傾開,B2尾學生學校教路乙一培道乙二真光乙三胡兆

其實搏得成大嗎?

如果
乙一培道 (51 個非保留位)
乙二九真 (55 個非保留位)

估計九龍城 BAND 2 人數約是 1700 人,
當其中一半是女生,即是 850人。
只要其中 6% 女生將培道放在乙一志願,
同時有 6.5 % 女生將九真放在乙一志願,
基本上,
已經無位留畀乙二,
以九真和培道如此熱門,
放乙一都未必抽中,
放乙二的話基本上是浪費乙二機會的。

即使進取,也不要將培道和九真放在乙二,只能二選一。

如果要進取的話,建議乙二放聖羅撒。

-------------------------------

不過,任何選擇都會有得有失,
BAND 2C 女生即使成功進入培道、九真和聖羅撒的話,
日後的路也是很難行的。

sai1031    發表於 19-4-22 10:43

KiNnK 發表於 19-4-15 22:53
今日同家長傾開,B2尾學生學校教路乙一培道乙二真光乙三胡兆

其實搏得成大嗎?

都是Band 2生抽Band 2校,同一條隊抽,大家講抽獎運氣。

全功型、進取型、平均型、保守型、進取保守型、進取執雞型......什麼型都好,老師/EK朋友都是比個人的意見,沒有對或錯的。例如我仔校長建議自行一、甲一和乙一要進取,自二和乙二開始就要保守。有人啱聽(覺得不要太博)亦有人覺得唔啱聽(有得博做乜唔博),冇論如何最後都是家長做最後的決定,結果如何家長自己負責!