用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求救!深水埗B2頭男仔選校
go

求救!深水埗B2頭男仔選校

B2A男仔
大雄,香島,唐乃勤,匯基,點揀?!
乙一
乙二
乙三
乙四

有沒有必要乙一放間長天博下?

sunnydeng 發表於 19-4-15 22:02
B2A男仔
乙一

滙基應該好過大雄,滙基大部分用英語授課,放乙四應該難入。

band1乙一長天上年都有人派唔到

力神1 發表於 19-4-15 22:30

唔该...但如果俾你點排ya

力神1 發表於 19-4-15 22:30

請問是否肯定他是B 1的?我仔B1,老師建議他長天乙二,但今年長天自行六百幾份表,加埋今年人多,數過非保留B 1仔位25X個左右, 我都好懷疑放第二志願得唔得,如果上年第一志願都唔夠派,咁我將第二志願改改佢囉,自行時收得六百幾份表,非保留位六十幾個位,我相信收到100幾個放佢第一志願絕對唔出奇,分分鐘唔止,B1男係呢區其實真係好難揀

醒目開學勳章 王國長老

carmenlook 發表於 19-4-16 09:16
請問是否肯定他是B 1的?我仔B1,老師建議他長天乙二,但今年長天自行六百幾份表,加埋今年人多,數過非保 ...
長天要放乙1, 今年 63 個街外位, 聯繫位有 23, 呢 23 個基本上都收晒 B1 同部份 B2 有揀聯繫位既學生, 唔使點擔心愛德學生係抽完聯繫位之後再用埋大抽獎位.

點解咁講, 就係知有今年 S.1 既學生成績係 B2 尾, 用聯繫位入左.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

B2A男仔
大雄會放乙一,舊年識有家長也系b 2頭仔,博長天,之後派到唐乃勤

0030 發表於 19-4-16 10:04
B2A男仔
大雄會放乙一,舊年識有家長也系b 2頭仔,博長天,之後派到唐乃勤 ...

唐中係band 幾中學呢?2A學生多人博1C中學嗎?

回覆 Amy12 的帖子

好似band 2b-c,我也不大清楚,就系聽果個媽咪甘講~

如果肯定係b2, 唔好諗長天。
早幾年都仲可能有機會,呢兩年以學生人數計已經無乜可能。

整體大雄係區內口碑好過匯基,但兩間都唔差太多。
諗下自行時揀邊間再作決定。

香島係有機會,但佢哋行精英制,而且佢哋的確會要求成績差嘅學生轉到分校,呢方面要考慮下同你哋接唔接受到。雖然香島dse表現唔錯,但非正式統計,到中六時有接近一半學生並非原校中一升上嚟(部分係國內轉到香港/分校轉內/其他本地學校插班)。

唐乃勤,如果小朋友善於英文可以一選。非英精班,可能其他學校更適合。

乙部擺間它區1C  有5個位,機率同埋做法是否可取?

sunnydeng 發表於 19-4-16 13:50
乙部擺間它區1C  有5個位,機率同埋做法是否可取?

乙一

B1非保留學位有幾多, B 1人數有幾多?如果B2要有B1的話即係B 1派到30志願都未用晒B1位, 上年唔知有冇B2博到B1,今年人比上年多咗,計計條數再諗諗

carmenlook 發表於 19-4-16 14:32
B1非保留學位有幾多, B 1人數有幾多?如果B2要有B1的話即係B 1派到30志願都未用晒B1位, 上年唔知有冇B2博 ...

非保留學位系5位,我如果擺乙一,吾知有冇機會可取?

佛教大雄匯基中學 香島 三間選擇一間 放第一志願 第二志願可以 唐乃勤
第三志願需要填寫非熱門的band2了
否則很容易派 第三組別學校

sunnydeng 發表於 19-4-15 22:02
B2A男仔
乙一

或一試乙部:

1. 聖芳濟
2. 莫慶堯

回覆 elbar 的帖子

聖方濟得兩個位咋啵,樓主係B2一定冇

回覆 sunnydeng 的帖子

我哋自己學校教我地B1盡填B1所有學額包括借位,男仔學額去到盡250個多D,如果男仔B 1學生多個250人,都未必有他區借位留落B2了,而且你講嗰間五個位的,應該都多人填的,深水埗區過去都方便,應該唔會係賣剩蔗,學校都建議我哋嗰五個位嗰間係擺完深水埗區之後嗰幾個位就可以放了,你B1行先的話,第二間就未必填大雄,因為今年出生率回升,比上年人多,保守的B2都好多以大雄乙一,到你乙二未必有大雄

長天好多人選,好多B1生都選,你根本沒機會好吧..

回覆 0030 的帖子

唐中是B1C-2A

回覆 elbar 的帖子

一個B1B一個B3A

有沒有搞錯?