用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城B1a男,請幫忙
go

九龍城B1a男,請幫忙

甲一:喇沙
甲二:九華
甲三:聖芳濟

乙一:喇沙/九華
乙二:迦密
乙三:銀禧
乙四:黃茐南

小兒KLN3四小龍B1a, 老師建議以上,請教乙一可否放九華?老師說他區位少,好博,但喇沙都一樣少喎,小兒甲三間都鍾意, 但老師堅持乙一只可二選一,請問應該怎樣?

LSC 自行有沒有2nd in?
如果有,乙一排LSC啦

醒目開學勳章

edpopo 發表於 19-4-15 20:45

自一自二邊間?有冇second in?

想請問四小龍即係邊幾間?

Lingcheung 發表於 19-4-15 21:27
LSC 自行有沒有2nd in?
如果有,乙一排LSC啦

就是沒有才覺得應該不要再放,好怕再失望

KiNnK 發表於 19-4-15 22:20
自一自二邊間?有冇second in?

自一丶二就是甲一、二,都沒有second in自二不是all in, 叫做入到first round

咩叫KL3 4小龍? 我孤陋寡聞。。。

小孩是否活動男孩。如是不應選迦密  如自1,2也沒有2nd. In
也不應放乙一。機會太太微。

戀吹帶子 發表於 19-4-16 08:56
小孩是否活動男孩。如是不應選迦密  如自1,2也沒有2nd. In
也不應放乙一。機會太太微。
...

小兒都活動,但老師知他二間情況,也因為位置放棄了SPC, 真的不知怎樣(小孩偏好男孩)

有冇考慮施港

迦密屬B1a英中,乙2迦密無機會多,迦密要放乙1,就算放乙1亦會有人抽唔到。

要想清楚。想入LSC / WYK 的決心有幾大,位少都一樣有人抽中。我都識有男仔抽入。 如果你甘心B1a 入任何一間b1英中,咪用埋大抽獎呢個機會。
不過如上面都有人講,乙二放迦密有點浪費。

edpopo 發表於 19-4-16 00:18
自一丶二就是甲一、二,都沒有second in自二不是all in, 叫做入到first round
...

你囝囝情況跟我家小孩上年一模一樣,他讀九龍塘私小,不知你囝囝是否師弟。

縱使兩間都冇second in但他對入讀九華充滿信心,所以甲一乙一九華,乙二就要揀黃笏南,乙三銀,放榜日收到的派位結果是預料之中的九華。跟住大人輕鬆去返工,小孩跟派往皇仁,男拔的幾個同學歡天喜地去咗玩。

以上只供參考,大前提係你囝囝有幾想入男校,他對面試表現有多大信心,如果你真係好想博咁乙二就一定唔可以揀B1A嗰幾間學校喇。

以今時今日迦密的DSE 成績及受歡迎程度, 放乙二等同放棄。

在 Greenapple DSE 的帖有迦密 2018 DSE 成績, 如無記錯, 在上述學校中, 迦密成績僅次於喇沙。

IYY 發表於 19-4-16 10:40
以今時今日迦密的DSE 成績及受歡迎程度, 放乙二等同放棄。

在 Greenapple DSE 的帖有迦密 2018 DSE 成績,  ...

同意,論成績迦密真係冇得輸,所以放乙二是等同放棄。

選中學真係要睇小朋友想呢六年點樣過,如只以成績為本咁我乙一一定揀迦密。

Queenielam88 發表於 19-4-16 12:08
同意,論成績迦密真係冇得輸,所以放乙二是等同放棄。

選中學真係要睇小朋友想呢六年點樣過,如只以成績 ...

迦密真係好受jm歡迎,就連學生仔都係,入得迦密嘅同學仔好多都係學生自己喜歡而選擇。

Queenielam88 發表於 19-4-16 10:26
你囝囝情況跟我家小孩上年一模一樣,他讀九龍塘私小,不知你囝囝是否師弟。

縱使兩間都冇second in但他對 ...

Thx, 有機會學弟,請問九華上年也是自二?甲,乙放一定二?如果有得預知未來,也希望可以和你一樣,已安排扣門路線

迦密真的超級受歡迎,如放乙二是浪費,那乙二放什麼

edpopo 發表於 19-4-16 14:11
Thx, 有機會學弟,請問九華上年也是自二?甲,乙放一定二?如果有得預知未來,也希望可以和你一樣:bashful ...

自行同你一樣,面試後甲一乙一九華,方便萬一要叩門。好彩唔使

edpopo 發表於 19-4-16 14:13
迦密真的超級受歡迎,如放乙二是浪費,那乙二放什麼

照正路可以放"旅港",但又唔可以絕對話旅港乙1一定入硬。