用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城B1a男,請幫忙
樓主: edpopo
go

九龍城B1a男,請幫忙 [複製鏈接]

goodboy1 發表於 19-4-17 00:20
但迦密無公佈DSE 5級或以上成績,好難講係咪好過華英,甚至民生。
我只係比較樓主提及過的英中, 當中並沒有QES, 華英, 民生; 而我亦沒有找迦密與QES,

華英, 民生比較。

但迦密無公佈DSE 5級或以上成績,好難講係咪好過華英,甚至民生。

大家都有4+, 可以比較吓既:

畢業年度中學名稱整體5+比例整體4+比例主科5+率平均主科4+率平均
2012 -  2013迦密中學

70.50%
2012 -  2013華英中學

70.40%
71.50%
2012 -  2013民生書院
32.98%67.30%26.38%64.85%
2013 -  2014迦密中學

65.75%
2013 -  2014華英中學

72.40%
73.00%
2013 -  2014民生書院
34.92%74.79%28.63%72.75%
2014 -  2015迦密中學

71.50%
2014 -  2015華英中學

69.69%
68.83%
2014 -  2015民生書院

72.85%26.98%71.88%
2015 -  2016迦密中學

67.00%
2015 -  2016華英中學

66.03%
66.23%
2015 -  2016民生書院
36.52%76.20%30.58%73.85%
2016 -  2017迦密中學

66.75%
2016 -  2017華英中學
32.31%71.87%28.35%70.60%
2016 -  2017民生書院
40.81%76.46%36.53%75.00%
2017 -  2018迦密中學

75.50%
2017 -  2018華英中學

30.60%71.00%
2017 -  2018民生書院
34.31%70.71%30.58%70.83%

大家睇完華英同迦密既主科/整體4+率, 應該知我點解話佢地唔係B1A中學

goodboy1    發表於 19-4-19 13:42
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-17 11:31
大家都有4+, 可以比較吓既:

民生係咪算b1a?

keep-calm 發表於 19-4-17 11:59
民生係咪算b1a?

個人意見:

3間都唔算
KL3真正B1A只有LSC同MCS

IYY    發表於 19-4-17 12:27
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

goodboy1 發表於 19-4-17 00:14
考完呈分試,又要學期尾試,又要考叩門試,再要考PS1試。小朋友想入間好D中學,仲慘過考政府工! ...
人在江湖,身不由己!
有追求,有目標,就要努力。我認為如果小朋友自己都有目標,咁辛苦都當係磨練,家長一定全力支持。如果只是家長想佢入名校,小朋友就比較慘。

chunchunpa    發表於 19-4-17 18:16
davywm    發表於 19-4-17 12:48

goodboy1 發表於 19-4-17 00:14
考完呈分試,又要學期尾試,又要考叩門試,再要考PS1試。小朋友想入間好D中學,仲慘過考政府工! ...

認同x1000, 好似呃佢咁考好呈一丶二,之後保持住就ok.....之後又仲有一次姐,考嘛呈三就ok, 而家又話考好學期尾試,扣門都好D.......沒完沒了

jumphigh 發表於 19-4-17 02:15
QES好过九華

老師有提議甲其中放QES, 我仔自己拒絕了

b3410 發表於 19-4-17 12:37
人在江湖,身不由己!
有追求,有目標,就要努力。我認為如果小朋友自己都有目標,咁辛苦都當係磨 ...

認同,家長追求就是辛苦自己和小孩,小孩自己追求,做父母唯有努力協助

hkpapa852 發表於 19-4-17 12:09
個人1志見:

3間都唔算

Thanks! 原來如此~ 請問全港計達b1a成績大約有幾多間學校?謝謝

edpopo 發表於 19-4-17 13:42
認同x1000, 好似呃佢咁考好呈一丶二,之後保持住就ok.....之後又仲有一次姐,考嘛呈三就ok, 而家又話考好 ...

同我一樣呃呃氹氹咁過完一關又一關,其實呀仔都好努力,到统一階段最難受,心態係當自行衰了,從新部處,明白規則所有band 1一齊抽,亦唔敢太搏,唔知逼佢考前為乜?到叩門既處境更是可憐。

tutik 發表於 19-4-17 15:21
同我一樣呃呃氹氹咁過完一關又一關,其實呀仔都好努力,到统一階段最難受,心態係當自行衰了,從新部處, ...

咪話他已經講定扣門路線,唸起都肉赤佢

edpopo 發表於 19-4-16 09:14

小兒都活動,但老師知他二間情況,也因為位置放棄了SPC, 真的不知怎樣(小孩偏好男孩)

連SPC都叫唔要?咁似乎除左喇沙,搏邊間都蝕喎!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-4-18 16:51

長途跋涉,升中更多活動,又不能好似小學咁始終要獨立,係九龍好似方便些咁囉

如果無記錯,hkpapa提過迦密的PHY,CHEM的DSE成績有成九成人攞Level 4以上,朋友女兒在迦密就讀,佢話PHY,CHEM,Bio各只得一班
另外,朋友提及迦密叩門時,校方話較喜歡收男生,不過資料來源未經正實,只以兩年前為例,當年叩門只收了一個女生,如果樓主是來自九龍塘四小龍,又是B1A生,即使派位未如理想,相信到時叩門迦密都有機會。不過,今年升中人數多了好多。。。。。

奥脫福 發表於 19-4-18 16:51
對呀!我兒子兩年前畢業於四小龍之一,當時,兒子有兩個是B1A同學,他們都手執SPC學位,然後放榜後叩門LSC,其中一人成功叩門LSC;另一人唔成功,轉叩Kings成功,到中二時,憑着優異成績,成功入讀LSC,所以樓主看似有點心急。

chun媽 發表於 19-4-19 21:26
對呀!我兒子兩年前畢業於四小龍之一,當時,兒子有兩個是B1A同學,他們都手執SPC學位,然後放榜後叩門LSC ...
請問四小龍是哪幾間小學??

chun媽 發表於 19-4-19 21:26
對呀!我兒子兩年前畢業於四小龍之一,當時,兒子有兩個是B1A同學,他們都手執SPC學位,然後放榜後叩門LSC ...

哦,手執吾抽之後扣。 因為仔和我都吾想過海, 我們已經好清晰放SPC了! 當然有請教學校,如果真的派得不如心想,過往同學也可以扣回SPC或其他英中

edpopo 發表於 19-4-21 01:51
哦,手執吾抽之後扣。 因為仔和我都吾想過海, 我們已經好清晰放SPC了! 當然有請教學校,如果真的派得不如 ...

既然去意已決,多想無益!希望幸運之神能降臨仔仔身上!Good luck.

chun媽 發表於 19-4-21 06:36
既然去意已決,多想無益!希望幸運之神能降臨仔仔身上!Good luck.

Thx chun媽,那麼是否甲一丶乙一喇叭和九華都是一樣,機會微及只可取其一? 之後聽天由命

edpopo 發表於 19-4-21 12:42
Thx chun媽,那麼是否甲一丶乙一喇叭和九華都是一樣,機會微及只可取其一? 之後聽天由命:happy ...

樓上已經好多高人指點迷津,你再細閱吧
‹ 上一主題|下一主題