用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭痛中
樓主: 2007WNIP
go

頭痛中

王家爸爸 發表於 19-4-15 18:54
如果係B1人,應該必入。如果係B2,你乙二放九真/培道,可能已經無位。

煩就B1有七十人跟本入唔唒……

2007WNIP 發表於 19-4-15 18:59
煩就B1有七十人跟本入唔唒……
理解你既煩惱,我既建議係,如果你乙二放九真/培道,乙三真係需要好保守。

王家爸爸 發表於 19-4-15 19:06
理解你既煩惱,我既建議係,如果你乙二放九真/培道,乙三真係需要好保守。 ...

咁放九真/培道,機會係边間大D放係二……

2007WNIP 發表於 19-4-15 18:21
請教,宜家不是A1同A2人,主任同班主任同我講B1抽奬好唔好彩,5/5波,
好彩入,唔好彩就分去边,怕二同三 ...

係!B1組5/5波,肯定係B2生。B2生乙二仲有無九真,你就真係要搏。因為人哋無直屬既,乙一搏九真/培道,機會仲大D,又或者心口有個勇字,乙一搏丘中添!但你乙一填咗直屬,乙二都要諗清楚,乙二培道,乙三胡兆熾如何?

2007WNIP 發表於 19-4-15 19:29
咁放九真/培道,機會係边間大D放係二……

佢哋又係5/5波。牌面緊係九真高,但培道校舍無得輸,加上相對唔咁嚴,又有另一批捧場客。
你真係乙一又係人生交叉點,乙二又係人生交叉點。

舊年民生中一共收180人,其中162民小直升, 照數字看,你個女應該可上,不過最好清楚升中機制

nhi 發表於 19-4-15 21:00
舊年民生中一共收180人,其中162民小直升, 照數字看,你個女應該可上,不過最好清楚升中機制 ...

應無咁多,大约140以下

little_yolky 發表於 19-4-15 20:24

佢哋又係5/5波。牌面緊係九真高,但培道校舍無得輸, ...

填民中又死,唔填又死……

2007WNIP 發表於 19-4-15 21:05
校長說的!
https://topick.hket.com/article/2171985/民生書院8成畢業生升讀本地大學學位課程%E3%80%80邀校友當導師助尖子規劃生涯

2007WNIP 發表於 19-4-15 21:05

校長應該唔會公開講大話呱。

回覆 ericjil 的帖子

但事實並不是咁多人

bobechristy 發表於 19-4-15 21:33
回覆 ericjil 的帖子

但事實並不是咁多人

咁事實係幾多人升民中?

ericjil 發表於 19-4-15 21:31
校長應該唔會公開講大話呱。

但小學校長例表放上台,lee十年级人数,收人数,但中學有預留十個留班位,聽小道消息,舊年扣門位两個都無,留班位食了。

ericjil 發表於 19-4-15 21:36
咁事實係幾多人升民中?

lee十年show比我哋看,校長大方任影,因年年级人数不同,用今年208人,保守99+25+15……

2007WNIP 發表於 19-4-15 21:39
lee十年show比我哋看,校長大方任影,因年年级人数不同,用今年208人,保守99+25+15……
...
這是保守估計,往年都有多冇少,如果你个女係band 1, 一定入民中,因為民小band 2 生也有相當部分升民中。

nhi 發表於 19-4-15 21:53
這是保守估計,往年都有多冇少,如果你个女係band 1, 一定入民中,因為民小band 2 生也有相當部分升民中。 ...

其實係未唔會呢!民小校長分五個grade……A1,A2,B1,B2&C1,B1不是Band 1,係叫B1,校長分A1即208人頭99人,其他自行推数字,但講了B1果pool好大人数,明嗎?

2007WNIP 發表於 19-4-15 22:17
其實係未唔會呢!民小校長分五個grade……A1,A2,B1,B2&C1,B1不是Band 1,係叫B1,校長分A1即208人頭99人 ...
A1 99還有A2,

B1講真唔secure !
咁你真係要問清楚老師自己女女是否区內band 1生!

好耐之前推算過:
民小A1:Band 1學生 (應少於99人,可能90人也沒有)
民小A2:Band 1/2邊緣人
民小B1:Band 2學生
民小B2:Band 2/3學生
民小C1:Band 3學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

2007WNIP 發表於 19-4-15 22:17
其實係未唔會呢!民小校長分五個grade……A1,A2,B1,B2&C1,B1不是Band 1,係叫B1,校長分A1即208人頭99人 ...
肯定A1有99人?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

2007WNIP 發表於 19-4-15 21:06
填民中又死,唔填又死……

咁⋯民中喔,又無理由唔搏啫。不過如果覺得小朋友其他學校比較合適,不妨揮慧劍斬情絲