用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭痛中
樓主: 2007WNIP
go

頭痛中 [複製鏈接]

eebaba 發表於 19-4-16 10:09
以我自己嘅研究:-

民小升民中2018/19年度估算

佩服佩服,都話好多JM有特殊技能

果日校長有講A差唔多係果99個, 而B佢話50/50時, B2 的老師已開始叫人乙1 放培道何官了, 所以果50/50係叫B1 的去抽

In2c68 發表於 19-4-16 11:10
果日校長有講A差唔多係果99個, 而B佢話50/50時, B2 的老師已開始叫人乙1 放培道何官了, 所以果50/50係叫B1 ...
B1,B2都是學校估算的Band2生,只不過,B2是邊緣人,有機會因為前人的Pre-S1成績差而跌去Band3,學校沒法準確掌握此數據,所以將幾個邊緣人列為B2,目的係話俾佢哋知佢哋有機會跌落Band3,咁就絕對唔會有機會升民中,其他Band2學校都渺茫,要有心理準備,搏唔搏,自己決定,而咁做,對學校而言,亦叫做唔講得咁死
但如果前人Pre-S1成績平穩,甚或成績好,咁B2都同B1一樣,都係Band2生,咁就會根據教育局統一派位直屬組別嘅派位方式,靠抽獎先後次序派,只要位列教育局同區Band2,無輪B1定B2,機會均等,都係大約50%

回覆 eebaba 的帖子

如果邊沿博好危險

想問問:

B1 (Band2) (50%機會) (參加抽獎+特異功能=73+8=81個)

B2 (Band2C邊緣) (49%機會) (8個)

B1和B2學生都有同等"優先權抽直屬位",點解B1有73人抽入,而B2只有8人抽入?

thx.thx.

YmOra 發表於 19-4-16 13:20
想問問:

B1 (Band2) (50%機會) (參加抽獎+特異功能=73+8=81個)
B1唔係有73人抽入,係我估算有73人有抽獎資格,因為有8個特異功能是以自行入嘅,根據band1生後的餘下學額計算機會率大約50% (38/(73B1+8B2)=46%抽獎機會率),而唔個機會率,係會受其他因素變化嘅,例如有幾多自行收咗嘅A1生,又例如有幾多人唔報民中,....
B2係band2生,身份同B1係一樣,只不過佢哋係邊緣人,學校話10個以內,我自己估係8個,佢地有跌band危機,學校都估唔準,所以,出面話B2係25%機會率,計算方法係 (50%跌band機會率  x 50%band2升民中機會率 = 25%),而我就相信校長估算,無50%咁大機會估錯跌band,所以我當B2生係唔會跌band,所以我自己估算係49%

A2, B2, C,學校都係話10個以內,我一概當佢8個計

eebaba 發表於 19-4-16 13:32
B1唔係有73人抽入,係我估算有73人有抽獎資格,因為有8個特異功能是以自行入嘅,根據band1生後的餘下學額計 ...

哦!清楚明白了。

咁!我這樣定義對嗎?thx.thx.

A1=(Band1a)、(Band1b)、(Band1c確設是B1c學生)
A2=Band1c-Band2a(邊緣人)

B1=(Band2a)、(Band2b)、(Band2c確設是B2c學生)

B2=Band2c-Band3a(邊緣人)

C1=Band3學生

YmOra 發表於 19-4-16 13:45
哦!清楚明白了。

大慨是這樣理解只不過A2喺校長以成績劃線來說,確係band1生,並非band2生
呢條線,準唔準,變數好大,可升可跌

B2生條線,同一道理

YmOra    發表於 19-4-16 14:21

YmOra 發表於 19-4-16 13:45
哦!清楚明白了。

咁可能pre S1 唔錯吧, 我係C區頭8間老師都叫我放band2, 只係由b2b 開始放

eebaba 發表於 19-4-16 11:30
B1,B2都是學校估算的Band2生,只不過,B2是邊緣人,有機會因為前人的Pre-S1成績差而跌去Band3,學校沒法準 ...

妳好,之前妳分析得好好,最好5/5入唔到民中,派了第三志願胡兆熾,有D派到over 3,今年未知幾多人入,只知夠攪珠要看彩數,有好多差級名次都入咗,胡兆熾妳有何分析呢|

亦多識其他JM之前回覆……
請大家指教
‹ 上一主題|下一主題