用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭痛中
樓主: 2007WNIP
go

頭痛中

2007WNIP 發表於 19-4-15 21:06
填民中又死,唔填又死……

直接棄民生,還自己主動權吧!

當係Band 2學生選校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-4-16 01:01
肯定A1有99人?

校長上星期三簡介會講,有人問A1点解咁肯定係99個,而不是100,佢話留1名比自己留有餘地,如果我做教育局就説100人,亦有人問B1点幾多,當用数字計208人,當A1……99人,即208-99=109放A2,B1,B2,C1,佢B1点差不多A1人数左右,好保留。

hkpapa852 發表於 19-4-16 01:00
好耐之前推算過:
民小A1:Band 1學生 (應少於99人,可能90人也沒有)
民小A2:Band 1/2邊緣人

妳好熟……
好多人唔知以為我女B1,其實民小分得好好看A1,A2,B1,B2及C1,好多人以為B1就是Band 1,其實Band 2人……

主要想問第二放九真/培道?入機會幾多?

hkpapa852 發表於 19-4-16 06:42
直接棄民生,還自己主動權吧!

當係Band 2學生選校

有人分析,仲死,如民小上民中5/5波,但Band 2人出去抽獎,會比D Band 1入哂先到妳,留係到博運氣。

2007WNIP 發表於 19-4-16 07:12
校長上星期三簡介會講,有人問A1点解咁肯定係99個,而不是100,佢話留1名比自己留有餘地,如果我做教育局 ...
記得以前民小家長引述,A1組100%入民中,A2組75%,B1組50%(定25%?)。
可以夠膽講100%必收,一係自行時必收一部份學生,再令A1組大幅少於99個直屬位,或本身A1組學生遠少過99人,而A1+A2只係略多於直屬位,否則係抽獎機制下,A1組係無可能100%入到民中。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

2007WNIP 發表於 19-4-16 07:17
妳好熟……
好多人唔知以為我女B1,其實民小分得好好看A1,A2,B1,B2及C1,好多人以為B1就是Band 1,其實Ban ...
放棄民中或當自己係B2,乙1只能搏一間,乙2要保守。乙2填九真/培道係絕望既填法。

ericjil 發表於 19-4-15 21:31
校長應該唔會公開講大話呱。

但事實條數有小小唔合理.
自行位54
直屬位99
街位15
總共:168 +留班位10

照張圖校長講咪即喺自行54全收民小,街外人交自行表咪白廢! 如佢唔預街外人,為何唔學似培正咁大方說明自行只收小學部!

回覆 pooh仔 的帖子

唔可能收咁多

pooh仔 發表於 19-4-16 07:27

民生風格,其實收自行收自己友,差不多(0)街外人入到,可能1或2左右

bobechristy 發表於 19-4-16 07:32
回覆 pooh仔 的帖子

唔可能收咁多

wrong post

2007WNIP 發表於 19-4-16 07:35
民生風格,其實收自行收自己友,差不多(0)街外人入到,可能1或2左右

你意思是自行冇預街外人? 定冇街外人入表?
但你自己又答99直屬+25自行+15大抽奬
咁又點樣自行全收街外

pooh仔 發表於 19-4-16 07:42

你意思是自行冇預街外人? 定冇街外人入表?

所以未計下数,發覺唔对数,校長話上年自行2X民小入,但有人覆收5X自行,即出面入民中,但不多人申請,点計点数?

2007WNIP 發表於 19-4-15 19:29
咁放九真/培道,機會係边間大D放係二……
其實好睇其他人乙一九真多啲,定培道多啲。大抽獎除咗講運氣外,仲係零和遊戲,所以對手既選擇會影響你贏既機會。

王家爸爸 發表於 19-4-16 09:54
其實好睇其他人乙一九真多啲,定培道多啲。大抽獎除咗講運氣外,仲係零和遊戲,所以對手既選擇會影響你贏既 ...

所以5/5波,同我地玩開大小一樣

以我自己嘅研究:-

民小升民中2018/19年度估算

A1 (Band1) (100%機會) (自行+離校+直屬=27+5+68=100個)
A2 (Band1C邊緣) (99%機會) (8個)
B1 (Band2) (50%機會) (參加抽獎+特異功能=73+8=81個)
B2 (Band2C邊緣) (49%機會) (8個)
C  (Band3) (0%機會) (8個) (曾經有一個成功,因為意外升Band2)
共205人

特異功能佔用自行學額 = 8
A1佔用自行學額 = 27 (收得愈少B1B2生機會愈小)
外來生佔用自行學額 = 19
共54人
(自行收民小生,年年不同,1x-3x個都有,勁人多收多D,勁人少收少D)

甲部 = 2 (全港競爭,學額太少,沒法估算,但通常係民小生)

乙部(直屬+非保留) = 99 + 15 = 114
A1+A2佔用學額 = 68 + 8 = 76
B1+B2可競爭學額 = 114 - 76 = 38   (38/(73+8)=46%抽獎機會率)
(愈多人以各種原因唔揀民中,B1B2生就愈大機會)
(以乙部非保留位選擇民中的外來生=0,因為只得15個位,無人會搏放乙1,相反民小生所有人都會放喺乙1)

叩門 + F1 Repeat = 10個
(A1生如果意外返唔到,叩門必收返,所以A1是100%機會)

A2有機會跌Band2 + 抽獎差 而升唔到
B2有機會跌Band3而完全無機會
B1頭有機會升Band1而100%直接升到
邊緣人升Band跌Band受去年+前年Pre-S1(民生vs同區)的強弱對比而受影響

2007WNIP 發表於 19-4-15 21:05
應無咁多,大约140以下

你無去講座? 校長有放張相係上年舊生入得番有152人 前年135 大前年129 , 我諗安全d你預140到!

2007WNIP 發表於 19-4-16 07:35

校長講過,上年自行收大約2x人,即一半自己人,一半街外。

pooh仔 發表於 19-4-16 07:27

自行54係民小加街外
99保留, 係自行通常又收二三十, 之後15抽獎位又好彩舊生又抽咁d, 留班如果唔多, 又有位可收
上年收得最多152 舊生, 所以點都有60人入唔番, 如果好似前幾年咁收130左右, 咁重會多d人失望

In2c68 發表於 19-4-16 10:28
你無去講座? 校長有放張相係上年舊生入得番有152人 前年135 大前年129 , 我諗安全d你預140到!
...

溫故知新

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3421558

民中自縮班後, 近年每年大約只收13X個小學部學生

hkpapa852 發表於 19-4-16 11:00
溫故知新

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3421558

以前原來咁幸福, 近呢幾年真係收少左好多