用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選修修: 經濟 + 地理出路?
樓主: winglung
go

選修修: 經濟 + 地理出路? [複製鏈接]

mcl203 發表於 19-5-29 11:26
除左大學課程收生要求,可能仲要考慮想讀乜課程。始終,大學選修科部分係中學有修又能打好個底,修讀果陣係 ...

我女都好煩(睇嚟要煩幾年):佢想主修 stat, 正常嚟講係先入理學院, year 2 報主修。但佢超痛恨 Bio, 高中唔會修,但如果入理學院 general (median best 5 23分), year 1 要補修返 但直接入 risk management 又收得比較高 (median best 5 27分)。佢中英文就冇得搞㗎啦,惟有希望其他科生生性性。

回覆 YolandaTam 的帖子

Stat 出路好嗎?佢唔考慮而家大熱的物理治療、化驗、放射?

lemon2005 發表於 19-5-29 12:58

Stat 出路好嗎?佢唔考慮而家大熱的物理治療、化驗、放射? ...

佢諗住考統計處,打政府工 ,或者睇吓可唔可以叫佢阿爸介紹入到銀行做,再唔係入投行搏吓。以理科(如果今次大考數同phy無出大錯,elective 會係 chem, phy, econ/geog, M2)同學嚟講呢兩瓣讀 stat, risk, math, finance, financial engineering皆可。
佢自問有幾行無力勝任:任何同醫療有關嘅工種、教師、社工。

YolandaTam 發表於 19-5-29 13:02

佢諗住考統計處,打政府工 ,或者睇吓可唔可以叫 ...

叻,早有計劃!

mcl203 發表於 19-5-29 13:06
叻,早有計劃!

過獎啦。
有少少時勢造成:高小對科學(尤其物理)有興趣,老師讚數學有天份。初中清楚明白自己唔係讀文學或歷史嘅材料,亦唔係好叻同人周旋,又冇耐性教人,即係對人嘅工作(社工)同老師都不能勝任。上到中二中三,超憎 bio, 亦對醫療全無興趣(手工欠佳又怕血),又自問唔似讀到研究院,除咗向數發展,真心冇乜選擇

阿囡都好有計劃,但政府工好難考,點解佢認為自己不能勝任醫療、教師相關行業?

睇到回覆了,祝你囡囡可以照自己的計劃而走.

YolandaTam 發表於 19-5-29 12:48
我女都好煩(睇嚟要煩幾年):佢想主修 stat, 正常嚟講係先入理學院, year 2 報主修。但佢超痛恨 Bio, 高中 ...

無知一問:
入理學院第一年一定要讀bio咩?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

lemon2005 發表於 19-5-29 13:16

睇到回覆了,祝你囡囡可以照自己的計劃而走.

承你貴言

gracelam 發表於 19-5-29 13:17
無知一問:
入理學院第一年一定要讀bio咩?

中大冇咁要求, hku stat 必修 scnc 1112 係 bio
不過大家明啦,有人收留都偷笑,任何有啲啦更嘅都放入 Band A 啦。
好彩只 中三升中四,仲有得變,到時再算好了。

YolandaTam 發表於 19-5-29 13:40
中大冇咁要求, hku stat 必修 scnc 1112 係 bio  
不過大家明啦,有人收留都偷笑,任何有啲啦更 ...

OIC.

我女反而對bio好有興趣, 劏牛眼個個女仔依嘩鬼叫, 但唯獨佢興奮到返到屋企係咁不停講

不過佢又對醫護方面冇興趣, 話責任重大, 佢驚唔小心整死人   
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

YolandaTam 發表於 19-5-29 13:12

過獎啦。
應該鼓勵她繼續讀數及物理. 人類越來越倚賴科技, 數學越來越重要.

planetearth 發表於 19-5-31 14:29
應該鼓勵她繼續讀數及物理. 人類越來越倚賴科技, 數學越來越重要.

多謝,如無意外佢高中會選 phy M2。

回覆 JJDBB 的帖子

我是2018 dse考生,正是修econ geog。現在讀科大bba,econ會有加乘。

winglung 發表於 19-4-15 15:48
阿仔中四讀緊經濟,地理,企會...而家想drop企會
想了解吓若只修讀經濟和地理,大學有乜課程同呢2科較有關係
...

我女呢個星期要覆學校選科,佢都係想讀經濟丶地理丶商業(BAFS_Business)

IloveJJ 發表於 20-4-14 15:28

想問下,econ同BAFS有咩分別呢?如果將來做你女講嗰啲行業 ...

以 DSE 課程嚟講:
Econ 分 Microeconomics 同Macroeconomics 兩部分, 前者以個人或公司為單位,主題有demand supply price,production,Efficiency。
後者好籠統咁講係以一個經濟體系(社會)為單位money and banking, GDP, inflation, unemployment, trade 等等。
BAFs 分 management 同 accounting 兩部分,具體唔太清楚,應該係以一間公司為單位。
我當年就係讀 AS level Maths and Statistics 出身, 內容同M1 十分相似,讀咗呢科,數底連經濟系都應付唔到,莫講話 stat lu...

IloveJJ 發表於 20-4-14 16:26
謝謝,但M2的數學,是與stat有關的嗎?

無關㗎其實...但係有好有用嘅 linear algebra, 仲有對邏輯思維嘅訓練。至少一定唔會見到 sequence (例如 stat 裏頭嘅 time series) 或者 summation sign 就頭痛。

‹ 上一主題|下一主題