用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選修修: 經濟 + 地理出路?
go

選修修: 經濟 + 地理出路?

阿仔中四讀緊經濟,地理,企會...而家想drop企會
想了解吓若只修讀經濟和地理,大學有乜課程同呢2科較有關係
若讀唔成大學將來出路等
thanks!

回覆樓主:

社會科學學士

YolandaTam 發表於 19-4-15 16:06
社會科學學士
係, 我囡潮这目标行

回覆 winglung 的帖子

我女都係諗住收依3科

妹妹頭 發表於 19-4-15 17:50

我女都係諗住收依3科

谂啫,通常到中三仲可能會變

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

咁就當然啦!我都係咁同佢講。

醒目開學勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

視乎大學課程的收生要求,大部分課程未必要求學生讀過特定學科,最重要係考得好

csy_ma    發表於 19-5-28 20:01

妹妹頭 發表於 19-4-15 17:50

我女都係諗住收依3科

當初小女s1到s2最穩定 是地理,中,西史,未跌過落5,點知s3有其他選擇,已經有猶疑,雖然都keep住咁上下成績,但最後會選興趣同成績並排的科目,所以去到最後選擇是未知知数。

回覆 JJDBB 的帖子

我女成績都唔係好好, 10名內都冇, GEOG, HIST, CHIST, IS 成績都好平均, 所以都係要睇佢興趣

除左大學課程收生要求,可能仲要考慮想讀乜課程。始終,大學選修科部分係中學有修又能打好個底,修讀果陣係有著數~~~

妹妹頭 發表於 19-5-29 11:25
回覆 JJDBB 的帖子

我女成績都唔係好好, 10名內都冇, GEOG, HIST, CHIST, IS 成績都好平均, 所以都係要睇 ...

太平均真是難選擇,不過s3多些科目讀會多些選擇!

mcl203 發表於 19-5-29 11:26
除左大學課程收生要求,可能仲要考慮想讀乜課程。始終,大學選修科部分係中學有修又能打好個底,修讀果陣係 ...

打好底子就最好,但有時拎入場資格也好重要,我女只set入場資格,讀什麼科都未明確決定,見了主任,主任都笑笑口話入左場先!

JJDBB 發表於 19-5-29 11:37
打好底子就最好,但有時拎入場資格也好重要,我女只set入場資格,讀什麼科都未明確決定,見了主任,主任都 ...

主任並非用家,當然講得輕鬆!

部分大學學科最終要面對專業試,人地係中學讀左幾年,肯定輕鬆過係大學讀果1-2年~~~

mcl203 發表於 19-5-29 11:40

部分大學學科最終要面對專業試,人地係中學讀左幾年,肯定輕鬆過 ...

其實主任睇人講,如果成績麻麻,又或是知道你的選擇系 瞧什麼方向,大約系咁上下,因為上次見主任是還有一段日子,主任這樣說,我都見怪怪,而且見的是初中學生,都應比時間考慮考慮,主任都要砌掂條數

mcl203 發表於 19-5-29 11:40

部分大學學科最終要面對專業試,人地係中學讀左幾年,肯定輕鬆過 ...

另外,講到專業,就可能我小朋友成績未必達標,全港一齊考,盡力而為。如果知自己想讀什麼專業,當然是頭一兩年比較舒服。

JJDBB 發表於 19-5-29 11:46
其實主任睇人講,如果成績麻麻,又或是知道你的選擇系 瞧什麼方向,大約系咁上下,因為上次見主任是還有一 ...

佢都未必有相關認識呢,紙上談兵。

所以去到中中要盡可能認清自己興趣,高分未必係首選。當然去到高中,興趣仍然有變數。可以既話,打好過底會好D~~~

mcl203 發表於 19-5-29 11:51
佢都未必有相關認識呢,紙上談兵。

所以去到中中要盡可能認清自己興趣,高分未必係首選。當然去到高中, ...

同意

JJDBB 發表於 19-5-29 11:52
同意

睇住自己小朋友既同學,成績非常好,一升中4上學期不久就即刻申請轉選修科。

自己和小朋友分析左幾次,千祈唔好睇住D分去選科,最好兼顧埋興趣,無謂硬上選修。佢仲參考埋師姐們D分享,又問埋補習老師関於女生選科既適合性,務求減低錯既機會。

又當然,宜家可能選錯左,佢仲未知~~~

mcl203 發表於 19-5-29 12:01
睇住自己小朋友既同學,成績非常好,一升中4上學期不久就即刻申請轉選修科。

自己和小朋友分析左幾次,千 ...

我小朋友好硬頸,他會問同學,老師,但老師是没有教他的,老師話讀些易入易讀的。另外,我有問數學補老師,他說女兒選偏文比較好成績,但女兒怕中,西史要背,所以都無主意,又不會強迫。