用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四下學期成績
樓主: h20471120
go

中四下學期成績

1998Ruby1998 發表於 19-4-28 20:09
回覆 JJDBB 的帖子

對,語言、法律、商科、教育,只要夠分,你讀宗教、VA、ICT、體育、音樂,都不是問題! ...

Thx

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

BAFS 學生痛病—— Bal 唔到好煩,Bal 到又煩!個 sum 唔靚仔又驚,有小數點就一定知有問題,個 sum 好靚全零頭更驚。
仲有就係 BAFS 讀足 3 年,可以從來未試任何題目滿分,未試過 bal 數。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-4-28 21:01

Ba由舊年開始減咗syllabus之後易讀好多,相比econ冇咁多嘢背,我女二揀一都揀咗ba,因唔鍾意背,ba就算bal唔到數都每個step有分,我女暫時都冇次bal到數,可能學校出得深,但都有7成分
我女師姐舊年考dse,係學校直頭冇次及格,但dse都有5**,反而econ未曾有人有5**

1998Ruby1998 發表於 19-4-28 20:09

對,語言、法律、商科、教育,只要夠分,你讀宗教、VA、ICT、體育、音樂,都不是問題! ...

有個畢業師姐回母校分享,女兒問修Chem,Bio同ECON(因當時首選ECON)上大學修什麼,師姐話法律,佢也是修Econ上法律,另外,老師都有提及有能力的先好選擇去修,上到大學好多都由頭讀起,拎到入大學要求先!

JJDBB 發表於 19-4-28 20:16
有個畢業師姐回母校分享,女兒問修Chem,Bio同ECON(因當時首選ECON)上大學修什麼,師姐話法律,佢也是修Ec ...

Econ 同法律冇關喇,雖然的確我學校唔少有修 econ 都讀 law  

邊科有能力讀就讀邊科,高分就係老細,低分就乜都冇得 say。

h20471120 發表於 19-4-15 15:29
大家好,剛剛見完家長,話我個仔成績麻麻,我宜家都唔知點好。宜家先搵補習係咪太遲,定係過埋中四 暑假先  ...
依家一d都唔迟,
我囡中五了, 下學期啦都唔肯補elective 的科,
仲未知死呀

1998Ruby1998 發表於 19-4-28 19:58

大學揀科搭配從來只有 “Science or not”,所有文科都對選修科冇要求,即係你讀 宗教+ ...
邊科藝術?

1998Ruby1998 發表於 19-4-27 23:02
我間學校就話數學冇 70 分的話,呢兩科唔好揀。
70 分係我學校排頭 35-40%。
Econ 中五開始會計 Gross Dom ...

想請問數學差phy, chem, Econ, bafs 都唔好揀,對文科又冇興趣,咁咪冇幾多可以揀(emoji)

Himma0904 發表於 19-5-16 14:22
想請問數學差phy, chem, Econ, bafs 都唔好揀,對文科又冇興趣,咁咪冇幾多可以揀(emoji)
...

文科興趣不大但數理也不好,可以讀 Geog、ICT,Geog 比較像 LS,沒有太抽象,相對容易背和理解。ICT 背書和實踐比較多,這兩科 4 相對不是太難。呢兩科大型補習社都有得補。

1998Ruby1998 發表於 19-5-16 14:37
文科興趣不大但數理也不好,可以讀 Geog、ICT,Geog 比較像 LS,沒有太抽象,相對容易背和理解。ICT 背書 ...

其實你係過來人,你覺得中三嘅成績可唔可以作參考呢?
亞仔:chem, phys, bio 2x/115 而L&S ,Geog 同 math  7x/115
你話係咪難揀?(emoji)

Himma0904 發表於 19-5-16 14:44
其實你係過來人,你覺得中三嘅成績可唔可以作參考呢?
亞仔:chem, phys, bio 2x/115 而L&S ,Geog 同 math ...

呢個係排名定分數?

1998Ruby1998 發表於 19-5-16 14:47
呢個係排名定分數?

排名

Himma0904 發表於 19-5-16 14:49
排名

好少見 Phy Chem Bio 好但數學排名後咁多  
有冇研究過數學點解冇咁出色?

1998Ruby1998 發表於 19-5-16 14:51
好少見 Phy Chem Bio 好但數學排名後咁多   
有冇研究過數學點解冇咁出色?
...

所以我先話難揀...
數學由細到大都麻麻地,所以一上中學我已經揾咗補習社專補數學,但都係無咩上落,啱啱又轉咗大學生私補考咗兩次試,都係無咩上落(emoji)

Himma0904 發表於 19-5-16 14:57
所以我先話難揀...
數學由細到大都麻麻地,所以一上中學我已經揾咗補習社專補數學,但都係無咩上落,啱啱 ...

take bio同chem, 咁唔好揀phy, 另外一科可配ict or econ或者只take 2x.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!