用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四下學期成績
go

中四下學期成績

大家好,剛剛見完家長,話我個仔成績麻麻,我宜家都唔知點好。宜家先搵補習係咪太遲,定係過埋中四 暑假先 ?
佢修 BAFS accounting 同 econ ~

h20471120 發表於 19-4-15 15:29
大家好,剛剛見完家長,話我個仔成績麻麻,我宜家都唔知點好。宜家先搵補習係咪太遲,定係過埋中四 暑假先  ...
冇話太遲,補習最重要係有心補,唔係敷衍父母,6月係咪仲有個大考?如果係補底,早補好過遲補。

BAFS中四讀既概念都幾重要,搞唔清楚會愈讀愈難。econ同BA好似有共通內容?最好請一個私補搞掂兩科,上大圍補習社未必跟到?

醒目開學勳章

大家好,剛剛見完家長,話我個仔成績麻麻,我宜家都唔知點好。宜家先搵補習係咪太遲,定係過埋中四 暑假先  ...

現成績未如理想,就要開始揾補習,有小型補習社係專補econ及bafs,你自己去揾吓。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

這些科不難的,報補習班理清概念再操下卷,合格好容易。

無謂再等,快D去找補習啦!如果成績差嘅係這兩科,好多地方都可以找到補習,最緊要孩子要去。距離DSE都過咗5分1時間,無謂再等。

我修 BA 同 Econ,兩科都有補。呢兩科如果中四都搞唔掂,咁中五中六就更難熬。中四 BA 應該都係簡單 Income Statement、Balance Sheet,同少少 Depreciation,呢啲應該可以攞至少 60% 分數?
Econ 中四應該都係背書多,冇咩邏輯、數計。
好快啲搵考試班、暑期班衝刺下。再唔係直接叫仔仔放學留低問老師,一次過清 concept。

1998Ruby1998 發表於 19-4-27 21:48
我修 BA 同 Econ,兩科都有補。呢兩科如果中四都搞唔掂,咁中五中六就更難熬。中四 BA 應該都係簡單 Income ...

請問Econ中五是否開始計算同邏輯呢?小女想修這科,需要什麼條件?

JJDBB 發表於 19-4-27 22:56
請問Econ中五是否開始計算同邏輯呢?小女想修這科,需要什麼條件?
...

我間學校就話數學冇 70 分的話,呢兩科唔好揀。
70 分係我學校排頭 35-40%。
Econ 中五開始會計 Gross Domestic Expenditure 之類、睇 graph 計 elasticity (有啲中四教),少背誦野。
呢間學校有 po 範圍,可以參考下。

1998Ruby1998 發表於 19-4-27 23:02
我間學校就話數學冇 70 分的話,呢兩科唔好揀。
70 分係我學校排頭 35-40%。
Econ 中五開始會計 Gross Dom ...

請問你認為econ易摘星D定bafs易D?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-4-27 23:56

兩科都好極端,叻嘅真係可以幾乎滿分,分數可以高至 95%。

Econ 易攞分地方係多背誦少少,容易操卷 (唔洗搵人改),第一題錯唔會太影響後面攞分。難攞分係邏輯差、數學弱嘅人會讀得辛苦。

BAFS 易在都係數字為主,加減數,容易操卷,難在一題操好耐,一題要 30-45 分鐘,所以操卷唔可以好多,而且非常容易出錯。某程度如果 income statement 同 balance sheet 條數一樣的話,反而仲驚嚇過唔一樣。普遍第一個數字錯,就打後全部都錯,一題 20 分就 起碼冇左 10 分。

1998Ruby1998 發表於 19-4-28 00:52

Econ 易攞分地方係多背誦少少,容易操卷 (唔洗 ...

明白了。 謝謝詳細解釋!

阿女應該適合take econ.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-4-27 23:56

我仔當年有修econ 同 bafs. 佢係數強嘅人但覺得 bafs好烦晒時間,相反econ直接简單花嘅時間都少好多,所以讀左一年S5即刻drop 左bafs.

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-28 12:36
我仔當年有修econ 同 bafs. 佢係數強嘅人但覺得 bafs好烦晒時間,相反econ直接简單花嘅時間都少好多,所以 ...

我個女都係怕煩嘅人, 咁econ真係啱佢多d. 謝謝!

1998Ruby1998 發表於 19-4-28 00:52

Econ 易攞分地方係多背誦少少,容易操卷 (唔洗 ...

请問你有無修地理?我女地理S1到現在keep到頭一至五,数keep到頭五,ECON未讀過,如今第二輪,正在考慮phy定GEO定ECON,見佢好煩……又幫吾到佢

回覆 JJDBB 的帖子

我冇讀地理吖,小學同中三讀過,幾有趣嘅一科。
學校有冇出各科成績細 grade 表現?同埋學校老師口碑如何?例如我學校係 Physics 老師唔及其他科目,成績亦係如此,所以唔多人會修 phy 甚至 drop phy。

地理我覺得可以 keep,畢竟係你女女有接觸過,亦讀得好。至於 phy 同 econ,你女女想唔想大學報理科,例如電子工程、理學?如果無意讀理科,咁就睇學校 Econ 同 Phy 各表現如何。

1998Ruby1998 發表於 19-4-28 19:33

我冇讀地理吖,小學同中三讀過,幾有趣嘅一科。

佢吾想讀工程,佢背同理解都能力都吾差,只是ECON冇接觸過,返而Geo佢自問麻麻,只是今次級一,令佢有些動遙……如果Chem,Bio答科EcON/Geo有什麼可.選(大學)。Thx

大學揀科搭配從來只有 “Science or not”,所有文科都對選修科冇要求,即係你讀 宗教+History,夠分的話,你絕對可以讀藝術、商科。所以 Econ or Geog,doesn't matter。邊科有信心有興趣就讀邊科。

1998Ruby1998 發表於 19-4-28 19:58

大學揀科搭配從來只有 “Science or not”,所有文科都對選修科冇要求,即係你讀 宗教+ ...

什麼言語,法律,商業,教育……除了理學同工程,是否這樣理解!

對,語言、法律、商科、教育,只要夠分,你讀宗教、VA、ICT、體育、音樂,都不是問題!(所以亦係有部份人話香港入大學個制度出現錯配,音樂叻但其他科唔夠分,就無緣音樂系。英文唔叻嘅人,只係因為夠分,走去讀英文之類)