用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔跨區到屯門中學
go

大埔跨區到屯門中學

各爸媽,我個女响大埔係B1A,老師叫我頭5志願B1學校,到第6開始要揀B2,我咁排可以嗎?其實我想排埋南屯官同屯官嫁,但老師叫我唔好太進取,因為依兩間都多內爭,其實大埔跨嚟屯門個BANDING係咪會跌嫁??

1)陳中 2)田中 3)馬中 4)屯天 5)劉金龍
6)呂祥光 7)東華辛亥 8)永隆 9)宣道 10)祟真

Joyce825 發表於 19-4-15 12:37
各爸媽,我個女响大埔係B1A,老師叫我頭5志願B1學校,到第6開始要揀B2,我咁排可以嗎?其實我想排埋南屯官 ...

問題主要係屯門都唔多夠位吧!你只係由一個戰場轉咗去另一個戰場而已。

Joyce825 發表於 19-4-15 12:37
各爸媽,我個女响大埔係B1A,老師叫我頭5志願B1學校,到第6開始要揀B2,我咁排可以嗎?其實我想排埋南屯官 ...
我覺得最少劉金龍會收

嗯...老師都係咁講 ... ... 想請教,若果將劉金龍改為南屯官,會唔會太博呢??

bbeasy25 發表於 19-4-15 15:13
我覺得最少劉金龍會收
同意, 去劉金龍已經派到 ! 

我會
4)屯天,改南屯

其實我本身唔想佢入女校,但老師話依間成績同校風唔差,而有74女學生位,入到嘅機會大 ... ... 而陳中,田中 都熱門,真係睇彩數。

可以咁嗎?
1)陳中 2)田中 3)馬中 4)南屯官 5)屯天

Joyce825 發表於 19-4-15 16:09
其實我本身唔想佢入女校,但老師話依間成績同校風唔差,而有74女學生位,入到嘅機會大 ... ... 而陳中,田中 ...

呢間啲女仔好乖, 我住附近經常見到 我都希望我女入

其實我本身唔想佢入女校,但老師話依間成績同校風唔差,而有74女學生位,入到嘅機會大 ... ... 而陳中,田中 ...

只要你嘅banding坐穩band 1A, 想入呢啲學校絕對冇問題
嘻嘻

屯天水平不如劉金龍

sp2007wtm    發表於 19-4-24 19:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

點解住大埔要咁睇唔開去屯門讀呀?
屯門既學校比大埔差...
南屯官完全唔BAND 1架
你女係大埔讀小學?
但你地其實住屯門?

回覆 Joyce825 的帖子

那間女校好差架....

回覆 Joyce825 的帖子

我想問... 你阿女既老師.... 係大埔既小學老師?

jimjimjim 發表於 19-4-24 21:25
屯門畀大埔差? 閣下好像對屯門有偏見, 令住屯門的人不好受

thcheung1 發表於 19-4-25 09:52
屯門畀大埔差? 閣下好像對屯門有偏見, 令住屯門的人不好受

係囉,屯門四大係全港 top50內,仲有好多中學都好好

回覆 thcheung1 的帖子

對屯門無偏見

回覆 littlelamlam 的帖子

TOP 50 係邊度排既TOP 50?

jimjimjim 發表於 19-4-25 20:26
回覆 littlelamlam 的帖子

TOP 50 係邊度排既TOP 50?

呢道我吾可以引用link, 你自己上網隨便search下 2018最新排名:12.百周, 29.梁銶琚, 33.董玊娣, 38. 陳瑞芝

jimjimjim 發表於 19-4-24 21:25

我反而覺得大埔校網先唔及屯門喎

Mchacha 發表於 19-4-26 02:10
我反而覺得大埔校網先唔及屯門喎

事實便是如此, band2的中學我並不知道哪個地區好,可是band one中學應該是屯門較高