用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 陳瑞祺喇沙中vs聖諾瑟英中
樓主: joe_1206
go

陳瑞祺喇沙中vs聖諾瑟英中 [複製鏈接]

回覆 tpmon 的帖子

清水灣道,聖諾瑟英文中學

回覆 HaYi 的帖子

是Band 2頭

回覆 奥脫福 的帖子

我仔是B1尾,係自己小學和升中簡介會,見過潘校長,印象不錯,對他中學改革已見到一定成績,反而我更著重校風,所以想了解聖諾瑟英中更多

joe_1206 發表於 19-4-18 15:18
回覆 奥脫福 的帖子

我仔是B1尾,係自己小學和升中簡介會,見過潘校長,印象不錯,對他中學改革已見到一定 ...

你睇清楚係聖「若」瑟,唔係聖「諾」瑟

joe_1206 發表於 19-4-18 15:10
回覆 tpmon 的帖子

清水灣道,聖諾瑟英文中學

乜你重打錯中學名,可能與這校没有緣份。

陳瑞祺是全開英文班英中較好。

又不是中西區St Joseph。有很多間中學的程度都比清水灣St Joseph 好,冇乜吸引之處,只是一間Band 2中、校風過得去的中學。

回覆樓主:

只是路過,但可以講少少對這兩間學校嘅感覺,因兩間學校都有認識嘅人。有朋友孩子band 2 仔大前年入了陳瑞祺喇沙,個仔成績好麻麻,或許對英中語言唔太適應,而校內老師沒甚支援,加上聽聞老師流失量都大,對學生或多或少有影響,佢個仔中二留班。
至於聖若瑟英中,對,是一間中文band 2 校,我家人的孩子今年現讀F.1, 考完preS 1 佢入唔到英文班,英文麻麻,但學校上學期放學後都有補底班,半個學期後成績提升了,就不用再上,佢英文好明顯已有進步。至於以一間中中來說,聖若瑟就算是普通班,都只有Maths 、中文、中史、RS 係中文教授,其他Science , Humanity, Geog , Hist 都係英文教授,我相信是該校希望能提升學生英文水平,故讓他們有更多機會接觸英文。
我所知的是這樣,認同奧脫福所言,校長有冇心做好間學校很重要。
P.S. 純個人觀察得來的見解,不喜勿插

‹ 上一主題|下一主題