用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心求意見 - 傳統 vs 國際
樓主: Rc.butterfly
go

真心求意見 - 傳統 vs 國際   [複製鏈接]

Rc.butterfly 發表於 19-4-15 19:39
個妹妹有無埋怨父母點解吾俾佢讀iS 呀?

有相類似的煩惱。
還有一個要考慮的問題是:
唔同校唔同學制大家會少d比較,但安排放假會好煩。

宮二 發表於 19-4-15 19:45
有相類似的煩惱。
還有一個要考慮的問題是:
唔同校唔同學制大家會少d比較,但安排放假會好煩。

你現在兩個小學一個LS 一個IS?
雖然話少d比較 但要同時了解兩種學制 怕自己力不從心

Rc.butterfly 發表於 19-4-15 17:04
多謝你意見

哈哈 因為我仔真係好活躍 無乜耐性 (可能吾關學校事 関性格本身)

我女兒也是國際,不是Esf, 我女依然乖巧懂事,沒有太自由太free 而改變,

貝珠 發表於 19-4-15 19:53
我女兒也是國際,不是Esf, 我女依然乖巧懂事,沒有太自由太free 而改變,
...

明白

媽媽教導得很好

你嗰間會否紀律方面較嚴?

Rc.butterfly 發表於 19-4-15 18:58
輕鬆就一定係 而英文語境就吾駛講

講多少少

我都係傳統教育長大。但我唔想自己小朋友一樣。如果入到IB一定揀IB。

簡單的道理:叻人讀咩都掂。

Rc.butterfly 發表於 19-4-15 19:52
你現在兩個小學一個LS 一個IS?
雖然話少d比較 但要同時了解兩種學制 怕自己力不從心

點會少比較,一個多功課一個少,一個要測考一個唔洗

DengCK 發表於 19-4-15 20:11
我都係傳統教育長大。但我唔想自己小朋友一樣。如果入到IB一定揀IB。

簡單的道理:叻人讀咩都掂。

其實IB係讀咩、點解未接觸過又寄與厚望?
同埋下句係咪唔叻讀咩都唔掂

Rc.butterfly 發表於 19-4-15 19:39
個妹妹有無埋怨父母點解吾俾佢讀iS 呀?
無怨,因為佢係學校都有自己圈子,都開心,只係兩兄妹關係真係好淡。

回覆 Rc.butterfly 的帖子

同事之前一對子女讀傳統學校,囝囝之後發現有讀寫障礙,轉國際學校,counselor 話囡囡可以讀傳統學校,但之後可能會比較為甚麼哥哥少功課、測考,有機會誤會父母偏心,結果同事還是兩兄妹一同轉到IS.

1162694sd 發表於 19-4-15 15:45
如果真係鍾意女校多d,應該慳番吾使留位is, 小學應該收番,但現在要唸嘅係夠竟邊個學制啱囡囡?另外你都會 ...

其實樓主係咪都係想個女讀返傳統、只係想當大果間back up 吧

回覆樓主

讀緊果間係spcn,我會買個backup

pekovian 發表於 19-4-15 21:50
讀緊果間係spcn,我會買個backup

Agreed . 呢4萬幾買12年一條龍其實好抵

我點都照俾deposit 當買保險 (雖然肉赤)
但到時如果收佐你 上小學 又要掙扎一番 究竟點好(emoji)

Ocean419 發表於 19-4-15 22:07
Agreed . 呢4萬幾買12年一條龍其實好抵

兩邊都是一條龍(emoji)

回覆樓主:

Rc d位係好缺,佢亦都係咁多間成績最好,不過聽講係d家長自己好谷,spcs初小好輕鬆,有d家長話淺,其實兩間都係好學校,你有大仔讀緊,而spcn又吾sure升吾升到,d錢真係冇得慳,到9月底出左結果再選擇吧。

搞清楚RC 同Shatin college 是分別兩所學校,後者才是成績最好!

我大囡在老牌國際學校,細囡將升讀老牌本地女校。初期很多朋友問會不會叫家姐轉去妹妹那兒,我反而覺得妹妹在LS打好中文基礎後, 就應該去跟家姐的IS..家姐也是中途去IS, 英文完全沒有問題,反而中文難學呀。

CherylChloe 發表於 19-4-16 00:59

我大囡在老牌國際學校,細囡將升讀老牌本地女校。初期很多朋友問會不會叫家姐轉 ...

是小學中途轉 定 初中轉IS ? 咁你囡中途都考入英文應該幾叻

家姐升小三那年轉,因為習慣了做功課,所以去了IS 之後也肯做我俾的適量練習,尤其數學還是比IS 同學超前,英文與其他人持平,中文當然不及以前LS 同學但我只希望她長大了有初中水平就夠了。其實初以為很難轉IS, 只是條隊長,有心早d 交表是不難的。我反而surprised 當妹妹拿了女校小一offer, 有不少朋友除了恭喜就問會否將家姐也插妹妹間學校。始終又是LS vs IS 的爭議。anyway , 妹妹有siblings 分,享受完LS 帶來的優點後(中文基礎和堅持的學習態度)就會去IS 學習多元思維和地道英語。純個人教育理念,最理想是前10歲LS, 后10 嵗IS, 中西合璧;不喜匆插!

既然老公肯比,is la, 何必自討苦吃,英文怎說⋯masochist
‹ 上一主題|下一主題