用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心求意見 - 傳統 vs 國際
樓主: Rc.butterfly
go

真心求意見 - 傳統 vs 國際  

Monstereasy 發表於 19-4-20 15:30
本地學校以中文為第一語言,英文為第二語言。國際學校以英文為第一語言,中文為第二語言。
兩者都係雙語並 ...

本地學校學生可能English oral未必達到水準,但書寫還可以,就算出國讀書都可以基本應付到。但國際學校嘅中文水準,無論書寫或oral之低就遠超作為華人第二語言嘅標準。可以做一個小小試驗,找一些國際學校G8嘅好成績學生寫百多字或G13嘅好成績學生寫三百字介紹自己,就知國際學校中文去到甚麼水平。

身為外國人,如果中文水平低絕無問題(畢竟國際學校原本俾旅居香港嘅外國人去讀),但身為香港華人若果單靠國際學校中文水準就說不過去。

Soundervolt 發表於 19-4-20 15:44

本地學校學生可能English oral未必達到水準,但書寫還 ...

----

Rc.butterfly 發表於 19-4-20 15:43
講得很好 意見中立
國際 本地 都各有所長 互補不足

----

Monstereasy 發表於 19-4-20 16:29
小兒國際學校G5中文有能力寫到百多字或以上介紹自己,佢只屬中度中文班,讀高級中文班同學能力更好。佢平 ...

用您或我嘅子女去做例子不能代表普遍性(我仔英文不錯,但佢學校亦唔可以代香港LS整體英語水平),能夠達到華人應有中文水平嘅國際學校喺香港又有幾多間?我唔反對任何類型教學模式,無論IS或LS都有佢地長短之處,但若果「脫中」會令小朋友多方面發展變得狹窄。

Soundervolt 發表於 19-4-20 17:07

用您或我嘅子女去做例子不能代表普遍性(我仔英文不錯 ...

----

Monstereasy 發表於 19-4-20 16:29
小兒國際學校G5中文有能力寫到百多字或以上介紹自己,佢只屬中度中文班,讀高級中文班同學能力更好。佢平 ...

今時今日還有人以為國際學校的學生只懂英文、不懂中文實在膚淺,我囝仔也讀IS, 他説廣東話之流利是身邊人不覺得他讀國際,對人説人話(廣東話),對鬼説鬼話(英文),兩樣也非常流利,現在很多國際學校也都著重中文,有些家長甚至會請人外補。

Moonlight819 發表於 19-4-20 20:52
今時今日還有人以為國際學校的學生只懂英文、不懂中文實在膚淺,我囝仔也讀IS, 他説廣東話之流利是身邊人 ...

又用貴子弟做代表?又幾有代表性,本地人讀IS本身家庭講中文未必有問題,可能講普通話都可以,但寫書面語及閱讀理解仲有一段距離,我講嘅係普遍性,唔係貴公子,不過您可以口是心非唔承認。

上面段video鄭丹瑞千金講廣東話都冇問題,但片段中嘅分享就好有啟發作性,無論如何身為華人學好兩文三語十分重要。

Besides,上嚟EK討論都係有修養嘅家長,用詞低俗,會暴露出家長本身嘅質素。特別閣下喜歡代表IS說話。

大部分 Is 同Ls點都有距離. 但肯定係现今入 is 家長好多都比以前重视中文, 外補中文也不少。我自己的初小小孩亦有, 反正英文就唔理,在家要求他们每天做中文有关的家課,看中文書,现在與Ls 中文程度相差少於1年. 但真係要好有恆心keep 住,但又不可太pushy.
但anyway ,呢一個中文程度事宜並不会影响我揀Is 嘅决定。因讀Is 实在有太多好處

近來看至一個香港女仔youtuber 的片,我沒有看太多,但也有特別跟自己的小朋友說,那youtuber 最好的是她的普通話說得很流利,所以她的片段裏有跟台灣人、馬來西亞人、新加坡人的訪問,就像鄭丹瑞女兒所說,事實上我們始終是中國人,這是改不了的事實,況且外國人也很注重每人對自身獨特性的認同,英文係要識,但我仍認為,學好中文是基本,況且中文其實都幾得意,幾個字能蘊含大意義,對我來說,中文程度要pass 到dse 中文其實都是好基本的程度,這也是我認為點都要讓小朋友讀傳統學校試下先。

說真的,我覺得懂得閲讀普通報紙文章、生活上應用和寫一般書信已足夠,什麼文言文,四書五經等我之前學的大部分已還給老師,根本沒必要!而且一般高層工作也不需要太多中文,身邊親人在外國返來基乎不懂中文,在i-bank工作,他的同事大部分外國返來,反而英文不夠好就真的不會請和埋不到堆!

Moonlight819 發表於 19-4-20 23:10
說真的,我覺得懂得閲讀普通報紙文章、生活上應用和寫一般書信已足夠,什麼文言文,四書五經等我之前學的大 ...

小學程度的中文,真的能應付你需要了。

nkd 發表於 19-4-21 09:09
小學程度的中文,真的能應付你需要了。

小學程度的數學,真的在生活上夠用了,你工作又不是工程師、精算 ...

好多香港人太功利及膚淺,樣樣都只唸有無用。 其實文言文,唐詩宋詞係打好中文根基,亦都培養個人修養。

一個人以中文為母語,以中文思考,如果中文語言根基不足,根本談不上分析,流利表達。 就算英文幾叻都好,除非是以英語為母語,否則,本身母語學得唔好,英文都唔會好得去邊。

如果只係從有無用出發,咁音樂,體育,畫畫等術科都不需要嗎? 歷史需要嗎?  所以香港好多小朋友從小學音樂,但被家長迫,未有培養興趣,香港好少音樂家,就算有興趣,父母都會認為搵唔到食而迫子女讀工管會計之類。

唉,有家長咁唸,又有咁樣的教育工作者,造成歪風。

曾經有位秘書朋友搵工,被問到會否打中文,佢答識用手寫板,最後當然唔請。

大部分身邊香港朋友請人,唔會請唔識中文的。

若target ibank, 外資企業英文當然重要,equally important 是長春藤,青華都可以

MrBeast 發表於 19-4-21 10:09
曾經有位秘書朋友搵工,被問到會否打中文,佢答識用手寫板,最後當然唔請。

大部分身邊香港朋友請人,唔會 ...

對,investment banks 請的人是一線英美大學,自己校友,當地人的入學率已經十中選一,敢報的已是高材生,外國學生要求更嚴苛。他們聘請華人,除了學歷,更看中我們熟悉的中文和文化。

要上考到那些北美名校,慘了,要強迫修讀大量不得使的科目:文史哲、數理化生,社會、音樂、體育...

Moonlight819 發表於 19-4-20 20:52
今時今日還有人以為國際學校的學生只懂英文、不懂中文實在膚淺,我囝仔也讀IS, 他説廣東話之流利是身邊人 ...
我估is 中文極其量是2nd lang lev 吧,不過你也講出重點:學校不足可以外補,但其實讀ls 也可找net 補英,當然dont kid ourselves效果唔會同is 一樣,on the other hand, 夠用就得

Saboc 發表於 19-4-20 22:26
大部分 Is 同Ls點都有距離. 但肯定係现今入 is 家長好多都比以前重视中文, 外補中文也不少。我自己的初小小 ...

generally speaking 若果afford 得到,我都叫人揀is (當然要看邊間), 做乜攞苦來辛,不過若要按樓就冇謂。

nkd 發表於 19-4-21 10:19
對,investment banks 請的人是一線英美大學,自己校友,當地人的入學率已經十中選一,敢報的已是高材生 ...
其實搵錢ibank 都唔係唯一出路,香港高官、乜乜主席人工都唔小野,你見佢地d英文(甚至pth) 都知唔係主要因素,不過又可argue 佢地都是送子女出國

錢唔係問題的話,一定係跟哥哥。樓主留戀傳統女校只係buy 1) 品德操守 2)想中文好

先講1)品德操守:個人認為家庭教育會重要過靠學校。況且讀咗3年幼稚園,根基已有,都唔會難教得去邊。2)中文:讀國際一樣有人外補中文,正如讀local school 有人外補英文一樣。

讀國際有咩好?齋講語境同思維已經差好遠,所以我睇唔到唔跟哥哥讀的原因。況且Spcn 上小學有幾多個%,樓主心中有數啦

以前番工時,老闆們請了不少放洋回流的學生,個個interview時話自己識中文,請左之後叫佢地張一些不太長的中文新聞翻譯成英文俾鬼佬老闆睇,當然不是要正式翻譯程度,只是大概意譯,但個個就話吾識譯.....之後公司請少了這些吾拖吾水的學生。

回覆 Rc.butterfly 的帖子

最主要係怕左現今香港教育制度, 唔想小朋友咁辛苦, 自問心態唔係清高, 當全部家長小朋友都催谷, 身在其中我覺得好難獨善身.而且我先生大學都係響外國讀, 佢亦打算送小朋友出國讀書, 所以就直接讀國際, 俾小朋友有個輕鬆少少既童年