用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心求意見 - 傳統 vs 國際
樓主: Rc.butterfly
go

真心求意見 - 傳統 vs 國際   [複製鏈接]

luckybaby2011 發表於 19-4-15 20:31

其實IB係讀咩、點解未接觸過又寄與厚望?

唔叻 讀咩都唔掂就梗。或者要好辛苦先讀得掂。

IB係咩上網好多資料。唔一定要讀過先知。但我讀過傳統就可以好肯定話你知我唔鍾意傳統。

利申:傳統都算讀得掂

細妹有siblings 分入哥哥IS 應該不難吧。而且spc 英文小學更加不擔心。

醒目開學勳章 王國長老

識個媽媽,同老公都係名校出生。媽媽唔鍾意自己間女校,所以大女讀國際;細仔就跟爸爸入喇叭
你話兩姊弟功課上有無比較?一定有

醒目開學勳章 王國長老

曾經,我女都考過傳統女校,最後放棄揀左間新思維學校。當年都有覺得女校嚴d好,十幾年後睇返完全無後悔,而家佢有自己性格,知道自己應該做咩,唔倒模,我非常滿意

Charlotte_mom 發表於 19-4-16 10:50
識個媽媽,同老公都係名校出生。媽媽唔鍾意自己間女校,所以大女讀國際;細仔就跟爸爸入喇叭
你話兩姊弟功 ...
雖然知道仔女亙比係唔好
但係做過家長既都明白有時係好自然既
好似大果個幾時識講野, 就會諗細果個點解咁遲之類
或者有時會話一個好湊另一個難攪
都係比較緊

Charlotte_mom 發表於 19-4-16 10:52
曾經,我女都考過傳統女校,最後放棄揀左間新思維學校。當年都有覺得女校嚴d好,十幾年後睇返完全無後悔, ...
傳統太嚴is 又怕太放,直資都可以算中間,不過都要考到先得

回覆 MrBeast 的帖子

樓主煩惱係太多選擇,比我會揀傳統先,而且本身間學校程度都高,再考阿哥間應該有優先吧,仔同女性別又唔同,大大下圈子都唔同。

回覆樓主:

國際=英文, 傳統=中文,讀了國際,基本上中學一定要國際,因為 傳統名校基本要中文字

回覆樓主:

事實係
學校㨂我 我無得揀

如果下年先插班year 2 要waiting list 排到有位先有interview 有機會等幾年都未輪到我 所以不能話試下傳統吾啱先轉國際

只是哥哥讀緊有interview priority

國際學校(新校除外) 不是肯俾學費就入到

CherylChloe 發表於 19-4-16 08:10
回覆 Rc.butterfly 的帖子

家姐升小三那年轉,因為習慣了做功課,所以去了IS 之後也肯做我俾的適量練習, ...

很好啊。

為什麼是10歲呢?

多元思維是IS獨有嗎?

有用家說,小學才是IS的精華,是包括十歲前的,那你會可惜嗎?

回覆 nkd 的帖子

好像樓上所講太早入國際學校也怕太free,所以之前覺得10 歲前也要管治一下。不過如果小朋友定性,早些也不大問題,好像大女兒8 歲進了國際學校也是意料之外但出奇地適應而且沒有反效果;朋友兒子9 歲轉就懶了很多,連學校少少的家課也忘記了。
8歲也看到與其他在IS 大的小朋友的分別,創意方面有待加強,想問題的方法也要改變,不過短短一年已經見到成長,而且英文用字多了(係spelling 差d) 和國際常識知識也深了很多。

入學可不可以申請deferral ?
另外,技術上,IS 八月開學,而你又想保住升spc 的機會,咁你點樣同時番兩間學校

CherylChloe 發表於 19-4-17 22:48
回覆 nkd 的帖子

好像樓上所講太早入國際學校也怕太free,所以之前覺得10 歲前也要管治一下。不過如果小朋 ...

除了國際學校,你會考慮ISF, CKY 等雙語學校嗎?

CherylChloe 發表於 19-4-17 22:53

入學可不可以申請deferral ?

行吾通架 只可2選一
所以就係吾知點揀好

nkd 發表於 19-4-17 22:59
我一向target 一條龍的小學,讓小朋友沒太大壓力,可以有更多時間看書和做自己的興趣。大女兒之前那間LS 更提倡自主學習,是版主孩子的師妹,離開也十分不捨得。ISF 要debentures ,  CKY 地點不方便,所以當年沒有考慮。

Rc.butterfly 發表於 19-4-17 23:04
行吾通架 只可2選一
所以就係吾知點揀好
即是選了IS, K3 都一定等不到9月底出result ?

我諗好嘅IS唔會係品德操手上好free,free只係教育學習上,現今社會咁覆習,我會情願比個女提早去一個社會縮影返學,學人與 之間點相處,學精D,知道個世界好大,原來唔係單對單,你話係就係,要有自己個腦,好過比人利用,比人握左,都仲乜都唔知咁,只係識投訴,乜都靠父母

nkd 發表於 19-4-17 22:59

Cky 會 但都要年尾先 interview 依家都多人考 吾易入架

Rc.butterfly 發表於 19-4-18 12:46
Cky 會 但都要年尾先 interview 依家都多人考 吾易入架

好東西不易求

當局者迷 以你情況 一定國際一齊讀
‹ 上一主題|下一主題