用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心求意見 - 傳統 vs 國際
樓主: Rc.butterfly
go

真心求意見 - 傳統 vs 國際  

aaqq_mom 發表於 19-4-15 14:01
我覺得不要太神化net 12 呢間的女龍,事實也有唔少類似的傳統學校,只不過這間主要在幼稚園時收生,而收生 ...

如果入得去傳統就應該吾會再轉去is 了 除非真的讀吾上
而且中途轉去is 吾去你想轉就有位插班或收你 因為人地waiting list 都好長
所以現在俾deposit 留哥哥間 係到時阿囡自己小學部吾收有back up (當然cost 好貴)
如果吾俾deposit 就代表孤注一擲等小學部結果 收當然好 吾收就有排煩(emoji)

回覆樓主:

囡囡平時評估係點?囡囡乖考應該小學實收,反而你考慮番邊個學制你鍾意,Ib都吾係容易讀㗎,傳統果邊小學都要外補,學校吾谷家長個個都谷㗎,吾係點維持1A女神校

luckybaby2011 發表於 19-4-15 14:37
其實兩個小朋友都一間學校只係父母方便、當我話佢地好可以入返大果個間學校煩少樣野、不止一個媽媽同我呻 ...

咁其實我覺得阿囡係完全可以fit into 傳統女校 只不過如果等到今年出結果 萬一吾收 先再報大仔間 變左係插year 2 了 有位機會十分之微

最慘係吾知小學部點㨂人上小學 完全無頭緖

回覆樓主:

如果大仔果間係ESF, 條隊就真係好長㗎,今次吾take有排等,而且大左先轉is英文可能難追

1162694sd 發表於 19-4-15 15:30
如果大仔果間係ESF, 條隊就真係好長㗎,今次吾take有排等,而且大左先轉is英文可能難追
...

難題

1162694sd 發表於 19-4-15 15:22
囡囡平時評估係點?囡囡乖考應該小學實收,反而你考慮番邊個學制你鍾意,Ib都吾係容易讀㗎,傳統果邊小學都 ...

評估都好架 不過都吾代表揀你
我都知ib 吾易讀 所以都吾知 點
DSE 又係吾易
最怕放學仲要學咁多野 又吾知功課量點

有讀緊小學嘅可以俾下意見

一班成40多人 私校都算大班 會否易被忽略
學校除了着重學術 吾知仲有無其他可取之處?

回覆樓主:

如果真係鍾意女校多d,應該慳番吾使留位is, 小學應該收番,但現在要唸嘅係夠竟邊個學制啱囡囡?另外你都會考埋dgjs 同spcc, 考到又要煩啦

Rc.butterfly 發表於 19-4-15 15:45
評估都好架 不過都吾代表揀你
我都知ib 吾易讀 所以都吾知 點
DSE 又係吾易

小學吾深同輕鬆㗎,但上到中學就深啦,所以好多家長都係自己谷定

身邊有這個學案:大仔讀東區以活潑著名的直資小學;細仔後來也有 offer,但選了另一間較傳統的南區直資男校。

細佬小一開學後不斷追問父母,為何哥哥咁少功課(人總愛比較吧)?

兄妹不同校,國際和傳統女直資教學方針也不太相同,父母要有心理準備管理子女期望。

1162694sd 發表於 19-4-15 15:45
如果真係鍾意女校多d,應該慳番吾使留位is, 小學應該收番,但現在要唸嘅係夠竟邊個學制啱囡囡?另外你都會 ...

就係萬一吾收點好

回覆樓主:

如果spn,通常收9成,spk都上7,8成,4萬幾蚊吾係細數目,要對個囡有信心,評估成績好加乖乖囡,應該冇問題,只聽過成績好但活躍好動囡囡嘅家長先擔心,反而而家要唸夠竟放吾放棄esf個offer,

回覆樓主:

我見唔少cases 在傳統學校中途也成功轉IS,另外我覺得在品德培養方面,家庭教育比較重要

我有朋友在這女龍讀幼和小,她在高小階段已走到外國升學, 佢亦唔打算安排佢女兒讀佢母校, 除了性格,也要看能力是否適合傳統,傳統女龍和IS係兩個世界,你女兒要接受返學,做功課,補習,默書,測考,小朋友在傳統學校的成績要看小朋友的能力和家長的支援,而非單靠學校,這女龍的小朋友放學後便是補習和温習,談不上輕鬆,和你兒子的IS差異很大

由傳統學校轉IS 比較容易適應,相反就很困難,所以正路你試了傳統,適合便繼續,否則便轉IS 或其他相對輕鬆的學校

正路你應選ESF, 通常唔揀IS係因為學費問題,IS 課程對小朋友的英語能力和思維訓練係傳統學校比唔到,而且你的兒子已在IS,但你也可先試傳統再考慮

Rc.butterfly 發表於 19-4-15 16:02
就係萬一吾收點好

.......

picamama 發表於 19-4-15 16:31
你個間係大埔聖保碌?好似上St Paul con 機會不是很高?就是入到番港島都遠,就是為了做「乖乖女」,這個 ...

多謝你意見

哈哈 因為我仔真係好活躍 無乜耐性 (可能吾關學校事 関性格本身)

所以有少少擔心囡囡由乖巧變成佢咁(emoji)

Rc.butterfly 發表於 19-4-15 17:04
多謝你意見

哈哈 因為我仔真係好活躍 無乜耐性 (可能吾關學校事 関性格本身)

點解覺得女仔讀IS一定唔斯文? 傳統女校就一定斯文? 一定適合乖乖女讀?

個人覺得父母家庭教育因素大D。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Charcoalbean 發表於 19-4-15 12:13
有能力當然2個同一間學校好啲,加上讀國際英文會好啲

完全同意。大把人想去國際學校避開填鴨式及港式教育,如果有經濟能力,在你個case我想唔到甚麼原因不去國際學校。

你另外可以諗下女女在那間小學返學會開心d,你又唔駛咁勞氣。你的dilemma 不難決定

DengCK 發表於 19-4-15 18:06
完全同意。大把人想去國際學校避開填鴨式及港式教育,如果有經濟能力,在你個case我想唔到甚麼原因不去國 ...

輕鬆就一定係 而英文語境就吾駛講

講多少少
可能自己是傳統教育出身 對於ib 課程難以掌握 缺乏一定信心去引導佢地 始終要考取好成績上大學 本地大學會優先考慮

大家又點睇?

Rc.butterfly 發表於 19-4-15 11:11
背景: 大仔 國際學校
   細囡傳統天主教幼稚園k2 (今年K3 開學會知可不可以直上小學)
我朋友local傳統女校,佢哥哥is。由細到大無乜交流,因為大家接觸嘅野好唔同,大家嘅first language唔同,兼兩個相差5年... 只可以話係有血緣,最熟識的陌生人...

回覆樓主:

係,ib吾易讀,happy school都吾係一定,好多家長都幕後咁谷,上到中學跟吾上要揾補習都吾易,反而傳統學校比較容易掌握。但如果囡囡係大埔spcn, 咁就真係最好留位再考慮啊,因為的确比位去大埔spcn吾多

Penipony 發表於 19-4-15 19:36
我朋友local傳統女校,佢哥哥is。由細到大無乜交流,因為大家接觸嘅野好唔同,大家嘅first language唔同, ...

個妹妹有無埋怨父母點解吾俾佢讀iS 呀?