用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心求意見 - 傳統 vs 國際
go

真心求意見 - 傳統 vs 國際  

背景: 大仔 國際學校
   細囡傳統幼稚園k2

為了女兒有back up 都幫佢報左哥哥間學校 今年8月會入year one (因為無k3) , 終於取錄左佢 並要俾 deposit
我自己都好想女兒入女校 希望品德操守比較好d 因較嚴

老公話轉埋囡去國際 想佢英文好 無咁多功課 可以放學做自己喜歡做嘅事
而且兩兄妹語境一樣 返學放假一様 當然好方便!

有無家長是兩個小孩不同類型學校?

想聽下大家意見!(emoji)

兩個小朋友同一學校好D~

Rc.butterfly 發表於 19-4-15 11:11
背景: 大仔 國際學校year 3
              細囡傳統天主教幼稚園k2 (今年K3 8月面試後會知可不可以直上小 ...

題外話
你老公都擺明車馬, 如果你真係一意弧行唔驚家變嗎??

Felix223    發表於 19-4-15 14:50
Arabellahk    發表於 19-4-15 13:49

Rc.butterfly 發表於 19-4-15 11:11
              細囡傳統天主教幼稚園k2 (今年K3 8月面試後會知可不可以直上小 ...

有能力當然2個同一間學校好啲,加上讀國際英文會好啲

回覆樓主:

請問女兒的性格如何?你覺得她會適合將來那間小學嗎? 而那間小學的語境乎合你和你先生的要求嗎?學校功課量, 體藝要求如何呢? 到了高小的時候, 你們會否多數也會把女兒轉到哥哥的IS?

回覆樓主:

我兩個小朋友係唔同學校,雖然其中一個不是國際學校,但兩間style都好唔同,所以我真係唔係好適應比較傳統嗰間。同佢哋預備測考對我自己係長期戰爭,因為有時一個考完到另一個。放假又未必一齊放,只能長假期先去到旅行。而且兩個課外活動時間要有所遷就。 奈何一間係女校,亞囝冇可能一齊讀。又唔會犧牲亞囡去細佬嗰間,因為真係唔適合佢。
所以,如果我响你呢個情況,錢唔係大問題嘅,我會揀兩個一齊讀。因為我真係唔鍾意傳統女校,係嚴啲好似做咗個乖女俾你,但就冇咗小朋友應該有嘅活潑創意。

支持你先生的想法,兩兄妹,一個英語環境大+輕鬆,如果一個讀本地課程,日日返屋企10樣8樣功課,又面對考試壓力,我都會想問下媽媽點解。
加上校園文化太唔同,又有機會影響兩兄妹的溝通。

0030 發表於 19-4-15 11:44
兩個小朋友同一學校好D~

方便指數係爆燈

hohoho888 發表於 19-4-15 12:03
題外話
你老公都擺明車馬, 如果你真係一意弧行唔驚家變嗎??

不嬲大家都是女校 因為囡很乖受教 但當去到決定一刻 佢話考慮清楚覺得英文好對工作前境好
當然佢最後都由我決定 但自己真心覺得囡校很好 但如果之後又想轉國際就一定吾會收我囡了 因為英文程度距離太遠

回覆樓主:

有能力就兩個一起讀國際學校..

JBI1604 發表於 19-4-15 12:16
請問女兒的性格如何?你覺得她會適合將來那間小學嗎? 而那間小學的語境乎合你和你先生的要求嗎?學校功課量 ...

小囡十分乖巧 而且受敎 很聽話 不知道是否這性格傳統和國際都可融入到呢?

大仔相反十分坐吾定 無乜自信和耐性 但聰明

Rc.butterfly 發表於 19-4-15 13:16
不嬲大家都是女校 因為囡很乖受教 但當去到決定一刻 佢話考慮清楚覺得英文好對工作前境好
當然佢最後都由 ...

ic,  但驚唔驚女仔讀國際比較自由奔放呀?

mannitol 發表於 19-4-15 12:21
我兩個小朋友係唔同學校,雖然其中一個不是國際學校,但兩間style都好唔同,所以我真係唔係好適應比較傳統 ...

你完全講中我地諗法
如果吾同學校 一間少功課 一間多功課 放假又吾一樣真係好慘
但又有少少怕女兒去到由乖乖女變成太 free

我一向覺得國際學校既學生太自由, 但既然樓主接受個仔响國際學校,就應該已接受那自由風氣吧。兩兄妹同一學校方便很多。

回覆樓主:

你小朋友都讀到Y3啦,理應知道間IS嘅教學方適,樓主而家嘅抖結,應該係女兒間小學係12網間女神龍啦,好多女生家長夢寐以求,以你女兒乖巧,傳統女校同IS都應該適合,只係你放吾放得底果間學校名氣啫,家人都有女兒讀呢間學校,成績都吾錯,但英文肯定都同IS差d, 校風係嚴但吾覺學生呆板嘅,但學習上都要自己好努力啊,其實除左鍾情呢間女校,2個小朋友一齊讀IS真係可以方便照顧。

1162694sd 發表於 19-4-15 13:36
你小朋友都讀到Y3啦,理應知道間IS嘅教學方適,樓主而家嘅抖結,應該係女兒間小學係12網間女神龍啦,好多女 ...

係 依間是我很 心儀嘅學校  當然佢吾收我囡上小學就吾駛諗了

我自己就覺得如果到時維持到囡兒在小學成績不是太差的話 其他我亦無需擔心如品德行為各樣

但先生反而覺得(上次上新聞單嘢)覺得學校太過於傳統 亦太思想古舊喎!

俾deposit 留位就仲可以有幾個月諗
因為現在放棄take offer 就之後吾會再有機會入
(怕小學吾收 真係back up 都無埋)

Rc.butterfly 發表於 19-4-15 13:47
係 依間是我很 心儀嘅學校  當然佢吾收我囡上小學就吾駛諗了

我自己就覺得如果到時維持到囡兒在小學成績 ...

上次上新聞單野係st. Paul cat, 吾係你囡果間啊,st. Paul convent 好學校,小學應該收番你囡囡嘅,但你比左is deposite, ,最主要睇你而家阿仔果間夠竟教學方面你滿吾滿意,適合你囡囡嗎?

回覆樓主:

我覺得不要太神化net 12 呢間的女龍,事實也有唔少類似的傳統學校,只不過這間主要在幼稚園時收生,而收生的準則亦冇人知,因我認識的有多言活潑,也有文静乖巧,也有資質好,也有資質平庸,而且中途也有人不少人因中途因種種原因轉走或去國際

或者你可以試幾年這女龍看看是否適合你女兒和你的家庭,反正中途轉去國際學校也很常見

Charcoalbean 發表於 19-4-15 12:13
有能力當然2個同一間學校好啲,加上讀國際英文會好啲

其實兩個小朋友都一間學校只係父母方便、當我話佢地好可以入返大果個間學校煩少樣野、不止一個媽媽同我呻其實啱大未必啱細
不如樓主講下大果間有咩令你卻步、通常父母都揀一間免煩

Rc.butterfly 發表於 19-4-15 13:16
當然佢最後都由 ...

好多女明星又係出名名女校出來,不過唔覺佢地很乖,乖唔乖我谂都好睇家庭教育!