用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 幾歲可以開始教小朋友認中文字?
樓主: fibe0313
go

幾歲可以開始教小朋友認中文字?

fibe0313 發表於 19-4-21 23:29
我幫她報了救世軍的新幼稚園。本來以為中文幼稚園,但開學時,校長才宣布除了中文,其他多會用英文教。我 ...

請問救世軍邊間幼稚園?

wfmama 發表於 19-6-22 19:53
請問救世軍邊間幼稚園?

元林潔和

fibe0313 發表於 19-6-22 20:04
元林潔和

明白,謝謝!

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 19-8-27 09:59
樓主:
你女兒自小主要接觸都是英文,就等於是外國人,那一開始接觸中文,抗拒是十分自然的。
你女兒還小, ...

Thanks for reply. 我已推工。做到8月31號。之後換左份人工低但時間好既長散工。返7收3。我會開始努力教丫女中文

huba    發表於 19-8-27 13:56

fibe0313 發表於 19-8-27 10:03
Thanks for reply. 我已推工。做到8月31號。之後換左份人工低但時間好既長散工。返7收3。我會開始努力教丫 ...

這個方法最好,你自己教可以日日教,另外唔識睇都要讀多些書佢聽,因為書面語跟口語是兩回事

回覆樓主:

細路仔要人陪先可以睇書,幾多歲先可以自己睇?

dadalinder 發表於 19-12-16 01:14
我知道屯門first footprint 有比幼稚園小朋友上嘅認字班,佢哋用生字遊戲去教小朋友學中文字,你有興趣可以 ...

謝謝你。
但我宜家轉做全職媽媽。丫女宜家都開始認到些中文字了。我係用字卡+基礎漢字500+中文繪本。
佢返左學3個多月,已經將母語轉番中文了。

fibe0313 發表於 19-4-15 09:41
丫女現在28個月,黎緊9月會入讀K1. 因為丫女的母語係英文,interview 幼稚園時,校長叫我以後多陪她看中文 ...

我屋企個情況同你嘅好接近,寄咗個pm俾交流吓,謝謝 :)

回覆 fibe0313 的帖子

善用十五分鐘時間,給孩子講中文故事,由簡單的中國童話故事開始。不要急於讓她認字,重要是建立彼此相處的模式。選擇故事內容不是最重要,重要的是說故事的人(即是媽媽)夠古靈精怪,吸引孩子聽故事的樂趣。喜歡的故事,孩子喜歡重複聽,慢慢再續步教她認字吧。
孩子有無限可能,凡事一步一腳印,不要錯過這種一生只有一次的親子教育呢!

為了讓孩子習慣書面語,我會把三分一故事用書面語講,其餘用廣東話口語講。另外生活中的廣東話,也盡量用些比較優雅的言語。媽媽是孩子的世界,媽媽怎麼樣,孩子是怎樣樣。

回覆 HappyMoster 的帖子

沒有特別歳數,視乎書本的深淺程度和興趣囗味,從少有媽媽爸爸伴讀的孩子,一般約二三歲便自己翻書了,看圖片也是閲讀

回覆樓主:

睇中文卡通吧,要睇有字幕的,叫工人姐姐開俾佢睇,每天只睇半小時,之後關機。

醒目開學勳章 貢獻勳章

每個孩子對某樣事物嘅興趣,人人唔同,有d人叫做敏感期

我大仔係先認英文,之後自己學認中文字嘅 (聽兒歌,睇住歌詞),我係試過一次用手指指住d字,跟住歌,多都無,要返工,當時大約兩歲

但到細仔,聽學認字唔work,到K1 都係認得好慢,到K2好d,佢用基礎漢字500

所以,唔單止係時間,每個孩子適合嘅方法亦唔同

恐龍家