用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教升中四選科問題
樓主: patsm
go

請教升中四選科問題 [複製鏈接]

YmOra 發表於 19-4-21 08:07
請教,如果想將來教電腦科,中大或港大有無這個教育學士讀嗎?thx.thx.
...

我揾過2間U嘅教育學士資料, 應該冇得讀電腦呢科, 除主要讀中文/英文/數學/通識/理學等科目, 另外中大有健康與體育運動科學呢科。

希望有資深會員補充下, 我都係大學選科嘅初哥
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-4-21 14:19
我揾過2間U嘅教育學士資料, 應該冇得讀電腦呢科, 除主要讀中文/英文/數學/通識/理學等科目, 另外中大有健 ...

謝謝你呀!

其實DSE 係好現實, 求學就是求分數, 最緊要夠分, 所以揀有把握攞高分既科目係好重要, 興趣其實只可以排第二.

如果宗教自己本身鍾意, 又好大機會起碼有4, 就算少人讀都唔係問題, 去到大學收生都係睇分數先.

WChan 發表於 19-4-23 12:04
其實DSE 係好現實, 求學就是求分數, 最緊要夠分, 所以揀有把握攞高分既科目係好重要, 興趣其實只可以排第二 ...

明白,我同囝講返呢個現實遊戲先!入大學首要係分數

YmOra 發表於 19-4-21 20:29
謝謝你呀!

囝囝话宗教有信心取5*以上

入大學首要係分數   但各學院都有加權

HKU

https://aal.hku.hk/admissions/cm ... s%20Information.pdf

CUHK

http://www.cuhk.edu.hk/adm/jupas/doc/selection_principles2019.pdf

HKUST

https://join.ust.hk/jupas-score

PolyU

http://www51.polyu.edu.hk/eprosp ... gramme-requirements

CityU

https://www.admo.cityu.edu.hk/jupas/assessment/bd/

有冇留意每年訪問D狀元,尖子 他們點解D選收科來來去去都係嗰D熱門科呢?

amy997 發表於 19-4-23 18:42
有冇留意每年訪問D狀元,尖子 他們點解D選收科來來去去都係嗰D熱門科呢?

因為理科容易攞5**,一般都有2%或以上比例。

王家爸爸    發表於 19-5-1 10:07

理科既分數比較容易估,文學、歷史有主觀成份。

2jkidsfather    發表於 19-5-1 10:34

王家爸爸 發表於 19-5-1 10:07
理科既分數比較容易估,文學、歷史有主觀成份。

雖然係,但我又有另一番諗法不知對否?!由於文學、中史、世史科主觀性改卷必定有,但是,俾分會唔會鬆DD呢?因為評卷員應該都係該科的現任老師,假若評卷員都會明白一向選修這些科目的人十分少,如要推廣鼓勵學生讀,俾鬆DD不是更好嗎?純粹個人睇法。

YmOra 發表於 19-5-1 12:03
雖然係,但我又有另一番諗法不知對否?!由於文學、中史、世史科主觀性改卷必定有,但是,俾分會唔會鬆D ...
我估俾分會鬆啲啲,所以分數既分佈可能有中央趨勢(即係唔會太高,亦唔會太低)。

YmOra    發表於 19-5-2 11:11

patsm 發表於 19-4-15 08:57
小兒現在F.3,修phy+chem+bio,定phy+chem+宗教,好呢?囝將來想當中學教師,我同佢分析過Bio好多野背,宗教 ...

Phy + Chem + ICT , 如果可以再加埋 M2 / M1

王家爸爸 發表於 19-5-2 09:24
我估俾分會鬆啲啲,所以分數既分佈可能有中央趨勢(即係唔會太高,亦唔會太低)。 ...

參考某女校近年DSE成績,女生性格偏向文科,若果呢3科已經係評卷鬆晒去俾分,可能,理科生成績係完勝文科,鬆晒手都仍未及理科生平均成績~~~

另一個方向係某啲學校某啲科係有比較好嘅師資。

mcl203 發表於 19-5-2 18:06
參考某女校近年DSE成績,女生性格偏向文科,若果呢3科已經係評卷鬆晒去俾分,可能,理科生成績係完勝文科 ...
問題係中央趨勢,鬆晒手俾差啲啲既,但係俾星時就緊晒手。

王家爸爸 發表於 19-5-3 14:23

睇4仔乍~~~

mcl203 發表於 19-5-3 14:24
睇4仔乍~~~
如果睇3或者4,文科可能真係有著數,原因係理科唔識就係唔識,即使識啲唔識啲,都無得避重就輕去吹水。文科好唔同,只要識啲,就有可能避重就輕去吹水,文字功夫夠既,點都唔會得1或者2仔,當然避重就輕去吹水,亦好難有星星。

王家爸爸 發表於 19-5-3 14:30
如果睇3或者4,文科可能真係有著數,原因係理科唔識就係唔識,即使識啲唔識啲,都無得避重就輕去吹水。文科 ...

普遍都仲係phychembio稍勝,所以先話若以為會手鬆左俾分,可能phychembio仲手鬆~~~

王家爸爸 發表於 19-5-3 14:23

中央趨勢係指"常態分佈"嗎?
‹ 上一主題|下一主題