用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教升中四選科問題
go

請教升中四選科問題

小兒現在F.3,修phy+chem+bio,定phy+chem+宗教,好呢?囝將來想當中學教師,我同佢分析過Bio好多野背,宗教比較易得分

而且,修bio既學生肯定多過宗教,將來搵工叫做比較有個人特色

回覆樓主:

阿囝都接受建議,但他說大圍d人揀bio, 得好少人揀宗教(全校少於十人)會否太古怪

patsm 發表於 19-4-15 09:44
阿囝都接受建議,但他說大圍d人揀bio, 得好少人揀宗教(全校少於十人)會否太古怪
...

音樂科有时少人到要夾其他学校学生-齐上堂添……既然揀另類科目,就唔好理其他人目光~其实做乜唔揀ICT? 男仔揀都幾啱讀吖~

回覆樓主:

舅父有提議ICT,但囝說沒興趣,宗教係佢由细接觸到大,易handle,同囝话過往d師兄師姐最差都考4,所以佢話易取分

patsm 發表於 19-4-15 11:37
舅父有提議ICT,但囝說沒興趣,宗教係佢由细接觸到大,易handle,同囝话過往d師兄師姐最差都考4,所以佢話易 ...

個人睇法如果有興趣又易攞分係上上之選,唔讀直情可惜!始終考公開試壓力大,要下苦功要狂補課操練,如果讀嘅科係自己喜歡,捱得再辛苦心甘命抵,否則只換來三年痛苦。
請鼓勵令郎毋須理他人目光,入大學永遠成績行先,呢個情況唔會有人睇唔起成績好嘅人。

樓主兒子選修科3X中已有2理科,另一科绝對可以揀有興趣又有信心拎高分嘅去讀,無須追求所谓纯理。

回覆樓主:

多謝各位意見,我希望佢揀宗教

patsm 發表於 19-4-15 13:59
多謝各位意見,我希望佢揀宗教

樓主,孩子想將來做老師教咩科呀?

回覆樓主:

佢想教中文,phy/chem, 聖經

回覆樓主:

兒子在天主教學校讀書(小學及中學)

patsm 發表於 19-4-15 15:43
佢想教中文,phy/chem, 聖經

如果透過專科畢業的學士學位而教中文、物理、化學就無嘢需留意,但若然以大類入讀"科學理學士",入到去仍然需要讀生物科知識,不過問題都不大的,只是早DD知道情況。我反而唔知聖經老師要求是甚麼?

回覆樓主:

請問科學理學士會係讀d乜嘢?

要做老師就直接讀教育學士,唔會就咁入理學院, 唔需要修Bio宗教老師可能要喺大學再選修相關課程

kyvy0722 發表於 19-4-18 09:26
要做老師就直接讀教育學士,唔會就咁入理學院, 唔需要修Bio宗教老師可能要喺大學再選修相關課程
...

教育學士三大有嗎?定要去教育學院?

patsm 發表於 19-4-18 09:53
教育學士三大有嗎?定要去教育學院?

教育學士中大及港大都有, DSE夠分唔洗去教大。

回覆樓主:

請問雙學士五年是否很趕

回覆 patsm 的帖子

唔會趕.
   4年學位+1年教育文憑(postgraduate diploma in education), 或
   5年(學位+教育學位)
都係5年.

cow 發表於 19-4-18 15:02
回覆 patsm 的帖子

唔會趕.

多謝解釋!即係夠分入2大就得,唔一定揀教大

gracelam 發表於 19-4-18 11:01

教育學士中大及港大都有, DSE夠分唔洗去教大。

請教,如果想將來教電腦科,中大或港大有無這個教育學士讀嗎?thx.thx.