用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城網 銀禧 黃笏南
go

九龍城網 銀禧 黃笏南  

請問如果放呢兩間在乙四 乙五 還有沒有機會 ?有沒有聽過有人入到?

drfight 發表於 19-4-15 07:50
請問如果放呢兩間在乙四 乙五 還有沒有機會 ?有沒有聽過有人入到?

個人認為,乙4仍有機會但有人抽到有人抽唔到,隨着出生率上升乙5有無機好難講。

另外,銀禧來年開始,通識科改用英文授課,讓jm們有定心理準備。

回覆樓主:

唔係band1一定入到㗎咩?我見band2都有人入到,我擺乙6/7呀, 係咪太搏? 老師都問我前面有幾個執雞位擺嚟做乜?機會咁微。

但係我真心覺得,入到銀禧我哋都相當滿意。

請問是否今年升中那屆學生才轉英文通識 ? 知不知為何由中文轉英文通識呢 ?

baby1211 發表於 19-4-15 10:05
請問是否今年升中那屆學生才轉英文通識 ? 知不知為何由中文轉英文通識呢 ?
...

銀禧响2019年9月入讀中一開始轉為英文通識。客觀原因我會認為係提升學校嘅英文和英語的能力和語境,我估計學校响過去收生經驗中發現到新生學子的整體英文水平係應付到英文通識才敢作出這改動。

drfight 發表於 19-4-15 07:50
放在乙四,乙五 應該沒有機會

tutik 發表於 19-4-15 09:02
唔係band1一定入到㗎咩?我見band2都有人入到,我擺乙6/7呀, 係咪太搏? 老師都問我前面嗰啲汁雞位打嚟做 ...

既然係咁,放前D好,舊年已經唔包有無B2入到了,何況今年。除非你有充足叩門信心同準備。

tutik 發表於 19-4-15 09:02
唔係band1一定入到㗎咩?我見band2都有人入到,我擺乙6/7呀, 係咪太搏? 老師都問我前面嗰啲汁雞位打嚟做 ...

你屬B1生嗎?B1生都要睇下銀禧放邊樹,如果把執雞位放得前過銀禧,會削弱銀禧命中率。

YmOra 發表於 19-4-15 15:23
你屬B1生嗎?B1生都要睇下銀禧放邊樹,如果把執雞位放得前過銀禧,會削弱銀禧命中率。
...

仔肯定band 1, 不過銀今年唔知重有冇咁多位派到去band 2!

little_yolky 發表於 19-4-15 14:48
既然係咁,放前D好,舊年已經唔包有無B2入到了,何況今年。除非你有充足叩門信心同準備。
...

而家緊唔會谂叩門位,叩門位矜貴同艱難,到真係衰咗先算。
上年我哋學校真係有唔少band 2 入到。

tutik 發表於 19-4-15 15:57
仔肯定band 1, 不過銀今年唔知重有冇咁多位派到去band 2!

銀禧今年仲有無位流入B2真係十分難講,你仔屬B1生無需擔心銀禧是否有位剩給B2組別抽。

tutik 發表於 19-4-15 16:02
而家緊唔會谂叩門位,叩門位矜貴同艱難,到真係衰咗先算。
上年我哋學校真係有唔少band 2 入到。
...

呢個信息好重要。

銀禧...今年煲到熱晒

YmOra 發表於 19-4-15 16:08
銀禧今年仲有無位流入B2真係十分難講,你仔屬B1生無需擔心銀禧是否有位剩給B2組別抽,你就當無會好 ...

你。。你。。好毒! 我唔想做犧牲品!再度下。

gigayan 發表於 19-4-15 16:22
銀禧...今年煲到熱晒

其實唔係究然熱得咁緊要,而是大多數九龍城區jm已經填晒最最最心儀中學,只係諗緊銀禧哩條"保險線"可以放响邊樹才可以發輝到""攻守得宜""而矣!

little_yolky 發表於 19-4-15 16:19
呢個信息好重要。

但係又有老師同我哋講就算自己band1銀禧都唔好放得後個乙三

tutik 發表於 19-4-15 16:31
你。。你。。好毒! 我唔想做犧牲品!再度下。

吓!乜我講錯嘢咩?!

我同我班jm們都係咁樣講同咁樣分析。

gigayan 發表於 19-4-15 16:22

銀禧...今年煲到熱晒

其實早在六、七年前,銀禧好似要放到好前至入到,我仲講笑話:我乙七
入呀,過黎KL5啦!

不過後尾幾年話B2都入到,咁我就R哂頭喇。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

tutik 發表於 19-4-15 16:32
但係又有老師同我哋講就算自己band1銀禧都唔好放得後個乙三

唓!咁你舊年B2個資料準唔準架。搞到我好亂呀!

YmOra 發表於 19-4-15 16:31

其實唔係究然熱得咁緊要,而是大多數九龍城區jm已經填晒最最最心儀中學,只係諗緊銀禧哩條"保險線"可以 ...

咦?!俾妳睇穿左添。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手