用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城網 銀禧 黃笏南
樓主: drfight
go

九龍城網 銀禧 黃笏南  

香印提子 發表於 19-4-20 17:51
我都想講,上面講到係band1小六學生頭五名,而已都沒有第二次面試機會,我都十分有興趣想知邊間小學:quiet ...

同問,都想知是否區內比較少班數的小學?

貢貢爸 發表於 19-4-19 21:48
回覆 martindu 的帖子

真的嗎?我以為旅港是好過銀禧的。而黃芴南就和銀禧差不多!如果是這樣的話,那麼乙 ...

你的理解沒有錯,旅港係比其他兩間成績好。不過旅港係比較積極,小朋友主動學習會好D。

我女喺銀禧讀中四,學校係四考,好辛苦,要好努力好積極,今年有朋友去參觀過多間B1中學,話銀禧學生英文最差,但我本人幾喜歡呢間學校,老師好,學生純樸,當然阿女就覺得好辛苦啦!但B1我相信無乜邊間會唔辛苦!
當年自行第一銀禧,第二丘中,結果銀禧無2nd in,丘中有,到派位,甲1乙1我都係填銀禧,結果成功派到。

YmOra    發表於 19-4-25 22:17

martindu 發表於 19-4-19 22:25
如果是真的,我好開心,祝我好運、因為我女呈分試全級頭5名、第一輪面試被淘汰、我女話銀禧面試英文超深、 ...

如果全級頭5,應該可以選擇華英

andyjessica 發表於 19-4-25 14:05
我女喺銀禧讀中四,學校係四考,好辛苦,要好努力好積極,今年有朋友去參觀過多間B1中學,話銀禧學生英文最 ...
今時今日我都認為B1生乙1選銀禧係直入,何況4年前呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

andyjessica 發表於 19-4-25 14:05
我女喺銀禧讀中四,學校係四考,好辛苦,要好努力好積極,今年有朋友去參觀過多間B1中學,話銀禧學生英文最 ...

如果係自1甲1乙1都揀銀禧,一定係一開始就喜歡銀禧才會咁做,應該唔會理會乙幾填銀禧仍然有位這回事,一心就係入孩子適合嘅銀禧。其實,銀禧係一所好特別嘅B1b英中,她有實力有關愛嘅校長和老師有歸屬感,評價應該都高,明白她的吸引力嘅就會自1甲1乙1皆選銀禧。但總是給人次選,除咗一心一意嘅jm們學生們,總把她列為保險線中學填寫。所以,只可以100%肯定乙1銀禧必抽中,但好難絕對肯定話乙2仍然可以100%抽入,咁!同旅港會是一樣乙2有可能有人抽到有人抽唔到。銀禧好特別,好難估計她每年的""止步位""响邊樹,可以係乙2,可以係乙3,可以係乙5、可以係乙10,亦可以係B2組別嘅乙1位置,真係好難估計,唯獨是B1組別嘅乙1位置才是100%入硬!

andyjessica 發表於 19-4-25 14:07
如果全級頭5,應該可以選擇華英

每當見到大家形容尖子先好考慮入華英,身為華英的高中家長,都有話想說,我也不認為華英是B1a 中學,全級多人,總有成績稍遜的學生,如果家長不只是着眼於成績,我會說它是一所令家長放心的學校,你會見到孩子由初中到高中,慢慢投入,對自己有要求,而學校希望家長維繫親子感情,學業交由學校處理

STee 發表於 19-4-25 23:30
每當見到大家形容尖子先好考慮入華英,身為華英的高中家長,都有話想說,我也不認為華英是B1a 中學,全級 ...

STee 發表於 19-4-25 23:30
每當見到大家形容尖子先好考慮入華英,身為華英的高中家長,都有話想說,我也不認為華英是B1a 中學,全級 ...

認同你嘅說話。不過,响升中階段,華英始終都係屬區內最受歡迎中學之一,周遭的"競爭者"都屬B1a學生居多,不清楚競爭者實力好難响自行、叩門甚至乎大抽獎作出最好嘅策略。之後成績表現怎樣好睇孩子進校後六年的努力如何才有答案。

YmOra 發表於 19-4-26 07:40
認同你嘅說話。不過,响升中階段,華英始終都係屬區內最受歡迎中學之一,周遭的"競爭者"都屬B1a學生居 ...

非常認同

andyjessica 發表於 19-4-26 08:50
非常認同
HiHi打個招呼先,我都係銀禧家長呀!

YmOra 發表於 19-4-26 09:06
HiHi打個招呼先,我都係銀禧家長呀!

Hello!你的孩子今年中幾?

andyjessica 發表於 19-4-26 09:28
Hello!你的孩子今年中幾?

眨下眼已經中三了。

YmOra 發表於 19-4-15 08:19
個人認為,乙4仍有機會但有人抽到有人抽唔到,隨着出生率上升乙5有無機好難講。

另外,銀禧來年開始, ...

通識無变

cf1126 發表於 19-4-30 23:10
通識無变

通識(中一)就係來年用英文授課。

YmOra 發表於 19-4-30 23:22
通識(中一)就係來年用英文授課。

Sorry, 眼殘,一見到中文仲有通識,中學概覽就不時見過有資料錯,明明有5班仲寫3班,只在側边寫5班,update嗰個好唔認真。
佢個意思只是中一用英文,上到中二至中六轉返係中文,謝謝你公布資料

YmOra    發表於 19-5-1 07:49

cf1126 發表於 19-5-1 07:45

Sorry, 眼殘,一見到中文仲有通識,中學概覽就不時見過有資料 ...

...佢個意思只是中一用英文,上到中二至中六轉返係中文,謝謝你公布資料...

不是。你誤會,銀禧的意思係由來年2019-2020年開始通識科將轉為英語授課,至於過去用中文授課的學生已經升上中二或以上級別,這些學生將原用中文教授。你可以看看""上標題""的年度一欄寫着2019-2020和2018-2019。

節錄自學校概覽:
https://www.chsc.hk/ssp2018/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=123&return_page=sch_list.php%3Flang_id%3D2%26chg_district_id%3D1%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26sort_id%3D-1%26district_id%3D6

2018/2019 學年開設科目

:

中一至中三

以中文為教學語言:

:

中國語文、普通話、中史、通識、體育、宗教

以英文為教學語言:

:

英國語文、英國文學、數學、科學(中一至中二)、歷史、地理、音樂、電腦、視覺藝術、物理(中三)、生物(中三)、化學(中三)

按班別/組別訂定教學語言/校本課程:

:

-

2018/2019 學年開設科目

:

中四至中六

以中文為教學語言:

:

中國語文、中史、通識、體育、倫理、旅遊與款待

以英文為教學語言:

:

英國語文、數學、數學延伸單元一、數學延伸單元二、化學、物理、生物、地理、歷史、資訊及通訊科技、經濟、企業,會計與財務概論、視覺藝術

:

-

2019/2020 學年擬開設科目

:

中一至中三

以中文為教學語言:

:

中國語文、普通話、中史、通識(中二至中三)、宗教

以英文為教學語言:

:

英國語文、英國文學、數學、通識(中一)、體育、科學(中一至中二)、歷史、地理、音樂、電腦、視覺藝術、物理(中三)、生物(中三)、化學(中三)

:

-

2019/2020 學年擬開設科目

:

中四至中六

以中文為教學語言:

:

中國語文、中史、通識、體育、倫理、旅遊與款待

以英文為教學語言:

:

英國語文、數學、數學延伸單元一、數學延伸單元二、化學、物理、生物、地理、歷史、資訊及通訊科技、經濟、企業,會計與財務概論、視覺藝術

YmOra 發表於 19-5-1 07:57
...佢個意思只是中一用英文,上到中二至中六轉返係中文,謝謝你公布資料...

不是。你誤會,銀禧的意思係 ...

我初初聽你講得到資訊係啱,睇完之後就錯,教育局有点畫蛇添足,越描完乱

cf1126 發表於 19-5-1 08:05
我初初聽你講得到資訊係啱,睇完之後就錯,教育局有点畫蛇添足,越描完乱
...

我以前都有這錯覺

不過,後來得知點解要登埋上年度教學語言資料目的係俾D打算"插班"嘅學生睇,咁我就明白了。

cf1126 發表於 19-5-1 08:05
...

仲有,我知學校通識科轉用英語授課主要係响"簡介會"得知。所以,建議想要最準確嘅資料還是去簡介會好D。