用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門準備
樓主: Yiuyeung
go

叩門準備 [複製鏈接]

nicolemummy 發表於 19-4-27 08:37
又咁睇。。

當年銀禧校長講,自行同叩門要求一樣。
大多數學校叩門同自行既要求唔一樣,原因係叩門可以要求學生考筆試,自行唔可以。所以叩門一般係先俾合基本要求學生去考筆試,然後用筆試成績決定收唔收,同自行好唔同,如果你話銀禧叩門同自行既要求一樣,可能只係特殊情況。

boboT 發表於 19-4-26 16:19

最易 內部識人
內部識人,對二、三線可能有用,對一線真係最多都係有得入閘考筆試。教育界既故事係:有個名人既孫仔,入唔返自己大量捐款既學校,間學校仲有座建築物係用自己嗰名命名。

王家爸爸 發表於 19-4-27 08:55
內部識人,對二、三線可能有用,對一線真係最多都係有得入閘考筆試。教育界既故事係:有個名人既孫仔,入唔 ...

請問一線和二三線如何界定?

王家爸爸 發表於 19-4-27 08:35
叩門階段,間間學校安排唔同,一般學校都係根據校內成績估計小朋友既BANDING,有啲學校可能有KEEP住啲自行 ...

想問自行失敗者(沒有2nd in) 和沒有報該校自行的學生相比,那個較大機會叩門成功呢?

Olympian 發表於 19-4-27 11:24
想問自行失敗者(沒有2nd in) 和沒有報該校自行的學生相比,那個較大機會叩門成功呢?
...
同問,也想知道,會區別對待嗎?

Olympian 發表於 19-4-27 11:24
...
自行失敗者,只要你唔提,學校唔會知道。

回覆樓主:

唔該。

王家爸爸 發表於 19-4-27 08:55
內部識人,對二、三線可能有用,對一線真係最多都係有得入閘考筆試。教育界既故事係:有個名人既孫仔,入唔 ...

所指係誠哥定另有其人?如果誠哥嘅,坊間傳聞係因為佢要有保標跟住個孫,先被拒於門外,如果佢肯無保標跟出跟入嘅相信早已收咗。

http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

回覆 nicolemummy 的帖子

直接問果間學校嗎?
‹ 上一主題|下一主題