用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門準備
發新帖回覆
go

叩門準備

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
想問問叩門時學校知唔知小朋友是 band 幾?是否只根據他們校內成績估計?

Yiuyeung 發表於 19-4-14 12:48
想問問叩門時學校知唔知小朋友是 band 幾?是否只根據他們校內成績估計?
...

不知小朋友B幾
靠成績表和叩門試去試小朋友
兩個英津生的媽媽了! ;)

Yiuyeung 發表於 19-4-14 12:48
...

如果曽報自行,會有呈二前順序,學校會有個底。

中學叩門,會否要甲一,乙一,自行都填這校才有資格?

回覆 花花公仔 的帖子

去到叩門呢一步,一定係成績最重要。當然有D學校講到有試自行先肯派表比你/比面試機會。

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
nicolemummy 發表於 19-4-14 12:57
不知小朋友B幾
靠成績表和叩門試去試小朋友

多謝各位意見,查實叩門難唔難?冇經驗,阿囡學校估為 band 1b 生,頭7志願都選了 band 1 學校(油尖旺),有啲驚。

Yiuyeung 發表於 19-4-16 13:09
多謝各位意見,查實叩門難唔難?冇經驗,阿囡學校估為 band 1b 生,頭7志願都選了 band 1 學校(油尖旺), ...

叩門當然難。

如果叻既,自行晨早收左。

如果唔叻,叩門又咁少位,又點會叩到。

如果同Band唔夠位,叩門更加難。

可以叩到,係一種緣份。
兩個英津生的媽媽了! ;)

扣門是最後的選擇

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
請問叩門,要如何在學術上準備呢?

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
nicolemummy 發表於 19-4-16 13:28
叩門當然難。

如果叻既,自行晨早收左。
我覺得叩門仲難過自行
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊