用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失望
樓主: GH123
go

失望  

whitepurin 發表於 19-5-20 13:40
可能地理因素有d影響,GHS確係交通不便
交通不便論又出現了

搭地鐵駁程小巴其實唔係咁大不了
如果係一定要搭地鐵火車嘅 返LSC/MCS一樣都係要轉小巴 時間根本差唔多
反而GHS有校車提供

waiwaibabe 發表於 19-5-21 22:45
交通不便論又出現了

搭地鐵駁程小巴其實唔係咁大不了

你唔係嗰度返梗係覺得一樣,都係要駁,但MCS, LS嗰條叫界限街,有幾多條巴士小巴線經過?唔搭地鐵隨時也有不同巴士坐返屋企。

但GHS由地鐵接駁上車,基本上得一千零一架小巴。去到中學部也只有一架小巴,一係一d巴士線再經過村先行到上學校。雖然有校車,但亦要左兜右兜,有活動又坐唔到。我唔否認即使排除交通,可能大家都會rank LS同MCS above, 但對於有得揀嘅學生,就更加多誘因想轉

whitepurin 發表於 19-5-22 08:42
你唔係嗰度返梗係覺得一樣,都係要駁,但MCS, LS嗰條叫界限街,有幾多條巴士小巴線經過?唔搭地鐵隨時也有 ...

我住藍田居屋無地鐵,巴士出旺角太子如果落雨,果種先叫交通問題。GH所謂交通問題吾係交通工具上,而係早上堂,如果你住得遠就真係有問題。

QQfishs 發表於 19-5-22 08:52
我住藍田居屋無地鐵,巴士出旺角太子如果落雨,果種先叫交通問題。GH所謂交通問題吾係交通工具上,而係早 ...

正因為交通問題所以要提早上堂,但駁腳嗰程, GHS選擇係極之極之有限,相反界限街幾乎四通八達。

無咩人唔趕時間時可能travel time差不多,但人多要預埋坐唔到小巴等多一兩架就差好多。

咁都可以話travel差不多,我只能說針唔拮到肉唔知痛。

whitepurin 發表於 19-5-22 09:11
正因為交通問題所以要提早上堂,但駁腳嗰程, GHS選擇係極之極之有限,相反界限街幾乎四通八達。

無咩人唔 ...

早上堂原因好大可能係吾想影響學校附近居民,如果坐校巴基本上吾會有你講既問題。而界限街果邊成日塞車,除左等都無咩可以做到。我朋友都係怕交通問題,貴一貴都係九龍塘租屋住。

QQfishs 發表於 19-5-22 11:04
早上堂原因好大可能係吾想影響學校附近居民,如果坐校巴基本上吾會有你講既問題。而界限街果邊成日塞車, ...

唔係塞唔塞車問題,要塞,兩邊都可以塞,其實兩邊正常情況或大多數時間都不會好塞車。

但硬說大家都係駁一程,所以情況同等,就有點說不通,始終經界限街的巴士多的是,但去到gh的車十分有限。而校車雖然方便但也不一定快,我住的地方基本上10分鐘車程到學校,但放學要等出車,又要兜來兜去,輾轉係要一小時先番到屋企。

我唔係話交通是選校一個很大的影響,但話無影響或無咩大不了嘅話,似乎唔係咁了解實際情況。

GHS 中學部唔係早上堂架WO

pattoby 發表於 19-5-22 15:39
GHS 中學部唔係早上堂架WO

GHS 08:30 上堂, 相信唔可以叫早.........

http://www.ghs.edu.hk/sec/sbp.html

MSS位置更隔涉, 仲要 07:55 上堂, 又無聽過有人話佢因為地理位置或早返學趕客唔想去讀喎?

http://www.mss.edu.hk/mss-profile/info/SchoolTimeSchedules.pdf

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-22 16:16
GHS 08:30 上堂, 相信唔可以叫早.........

http://www.ghs.edu.hk/sec/sbp.html
YESYES, 小學先番7點幾之麻.

MSS 可能係市場上已經無乜人有興趣,咪無投訴囉。何止交通唔方便,仲無啖好食,要行幾個字落跑馬地~~~

Ak112318 發表於 19-5-21 01:46
送咁多  ,送校服聽過,送書少聽

大部分是S3-S6 。。Phy. Econ.Geog ,呢個3X組合幾特別。。

在港島區名氣上及得上mss也沒太多選擇,仲要津校,當然少人走,地理位置便無咁重要。

相反ghs又要交學費,交通比佢方便而成績相若或更好的選擇也不少,所以多人走也正常。我只是想說,多人走可能只是一d理性的原因而不一定純粹是學校的問題。

唔洗錢嘛……仲投訴?

其實我都唔明一間學校嘅地理位置對收生點解會冇影響?! 正常大人搵工都會考慮返工地點, 何況係小朋友返學!

Yanamami 發表於 19-5-22 19:17
唔洗錢嘛……仲投訴?
人地話附近有車房都危險,何況去咗山卡啦既地方?斷水斷糧有色魔點算?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

窮在路邊無人問,富在深山有遠親

回覆樓主:

MCS, LS仲有一條叫窩打老道,是從北至南(界限街從東到西)

基本上,LS MCS係新界同九龍既中央,勁方便。

nicolemummy 發表於 19-5-23 06:03
MCS, LS仲有一條叫窩打老道,是從北至南(界限街從東到西)

基本上,LS MCS係新界同九龍既中央,勁方便。

哈,我主要行界限街都無為意。我明白呢度人主講成績,spcc也不算交通好方便,一樣人人爭住入。但正如九龍新界人較少去港島,港島人又較少考慮九龍,位置點會無影響,當一間學校沒有絕對優勢,呢d因素更加是考慮因素。

可能我日日行界限街又要度返放學條路,你同我講ls同mcs同gh都要駁車就等如交通一樣,實在是太令人難以置信。

當然我絕對同意交通只是一部分,gh成績未至於最top是事實,當combine成績,學費,交通,其實有能力想轉走是絕不奇怪。

ysnmama 發表於 19-5-20 21:44
LSPS或SJPS 的學生應唔太會想報或轉去男拔的。男生的心態很特別,感覺唔想倒戈相向  ...
聽聞今年LSPS有人轉去DBS,原因都係lB !

bbforever 發表於 19-5-23 09:18
聽聞今年LSPS有人轉去DBS,原因都係lB !
S1就轉去, 恐怕4年後發現只係夢一場