用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失望
樓主: GH123
go

失望  

IloveJJ 發表於 19-4-14 23:45
當然啦!所以我覺得樓主應該去考不同程度既直資,去了解下自己個女既banding 囉!
...

有時見到有啲家長好叻,每次考完試派卷,未出成績表,大家交換分數已經計到同學之間大約考第幾

奥脫福 發表於 19-4-14 23:38
咦,咁即係話單是保留位己基本上夠B1生分(未計自行位有無喇小生),甚至乎
仲有保留位剩俾喇小B2生 ...

好似,無直屬中學既直屬位唔夠收自己B1仔女喎~~~

Soundervolt 發表於 19-4-14 23:52

有時見到有啲家長好叻,會次考完試派巷,未出成績表,大家交換分數已經計到同學之間大約考第幾

阿仔學校dB1家長個個都神神秘秘,連某一線直資收左都噤若寒蟬;反而
下游直資收左果d仲大大方方。再加上有個別老師以「校長話唔講得」為理
由,對呈分排位欲蓋彌彰。。。結果咪玩出火囉:三十幾人去自行堅尼地道
男校,聽聞連級五十都去(老師話Bl生報Bl校,對咀喎!)。因為成績
升左嘛,點知當時無宣之於口的排位原來係大插水!咁,咪害左個仔囉!

好似話果位家長事後嘈到去校長度。。。咁今次講呈三排位,老師肯講啦!
不過要同家長玩「猜燈謎」。。。OMG!

IYY    發表於 19-4-15 11:26
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-4-15 00:21
阿仔學校dB1家長個個都神神秘秘,連某一線直資收左都噤若寒蟬;反而
下游直資收左果d仲大大方方。再 ...

乜咁大整古?30幾人自行去堅尼地道,十分堅離地

Soundervolt 發表於 19-4-15 00:33

乜咁大整古?30幾人自行去堅尼地道,十分堅離地

你都唔知,果兩個時段好似「包場」咁,唔知情既仲以為小學部轉左校服!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

Soundervolt 發表於 19-4-14 23:52

有時見到有啲家長好叻,每次考完試派圈,未出成績表, ...

唔明學校點解唔肯回覆什麼banding?
另外家長真的會大家公開分數嗎?

簽名被屏蔽

crazyhippo 發表於 19-4-14 20:09
早走早著, 退一步真係會海闊天空. 別怕!

同意。轉一圈到大學又見番晒舊同窗

宮二 發表於 19-4-15 00:46
唔明學校點解唔肯回覆什麼banding?
另外家長真的會大家公開分數嗎?

有啲學校唔想負上估錯banding責任,而且每兩年PreS1成績會有上落,未必每間學校都把握到學生準確banding。如果知道子女本身排名,上嚟EK或多或少都搵到大概banding嘅參考。

當然唔係每位家長都願意分享成績,不過阿仔嘅同學如果成績唔太差,大家都會分享下,可能有直屬中學關係,所以大家可以大方啲。

GH123 發表於 19-4-14 00:00
小女今年德望小學小六畢業。本校中學吾收,馬上成為棄嬰。大抽獎揀學校零支援,第二次考試派成績表,連見班 ...

祝福您, 會找到心儀學校的!

我之前也有提過屋苑的gh生冇見過開心,鐵粉又accuse 我武斷。

世外羔人吳得掂又叫學生去規劃生涯,教局officially 又唔比人知所蜀banding ,真的難聽過粗口!

回覆 KiNnK 的帖子

創知band2A-B 人人講唔同

jli008 發表於 19-4-15 00:48
甘直資就一定校風好嗎?更何況大抽奬的学校也是自己選的那些。除非是給了一間不是自已選大抽獎的学校,這才 ...

我在以上所有回覆,从沒提及过直資二字,請再三複查,我重申,要有两手準備,不可以如你提議等放榜派了那间再算(大抽獎當然会派到不心儀中学,亦很常見。尤其楼主在不知自己屬那banding的情况下選校)不明所以你对直資如此痛恨,以至對他人回覆如此捕風捉影。

回覆 Soundervolt 的帖子

Pre-S1 影響師妹banding,小六生已經辛苦學習多年,有着落的放鬆晒,沒有着落的全力搵中學,誰有力氣應付pre-S1? 有些學校的小六生會為學校繼續打併pre-S1, 學校也會協助他們應付考試,這是團隊精神。

In2c68 發表於 19-4-15 07:10
回覆 KiNnK 的帖子

創知band2A-B 人人講唔同
B2A-B?邊個打手咁過份?

IYY    發表於 19-4-15 11:32
Soundervolt    發表於 19-4-15 09:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 19-4-15 01:48

有啲學校唔想負上估錯banding責任,而且每兩年PreS1成 ...
oh, 我以為小學校長係有全校學生區內和全港排名tim.
可能你social circle 拋磚引玉姐

hkpapa852 發表於 19-4-15 08:21
B2A-B?邊個打手咁過份?

Banding可能係相對既,咁唔怪得我哋聯中校長話自己B1C啦。