用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失望
樓主: GH123
go

失望  

小黃豆B 發表於 19-4-14 13:15
呢個世界同小說”笑傲江湖”都差不多,我相信世界係有真心愛護學生既敎育工作者,但更多係只當打份工睇業績 ...

purplehouse 發表於 19-4-14 20:55
樓主,大家同病相憐  真係好徬徨,自知亞女成績差,唔收我都無話可說,但有同學比女成績更差嘅都 ...

我覺得很失望的。

當天收offer時,大家互相見過面,覺得是可造之材,才收的。理論上,相比大抽獎抽回來,是多了份眼緣。怎能發現力有不逮,就眼都不再望一下。

或許校長怕家長找她求情,所以刻意避開吧。但這樣更不好。

小黃豆B 發表於 19-4-14 17:23
我明個位家長所指,因為身邊好多朋友都盲目崇拜直資私小,想盡一切方法去追求,以為入到後靠晒學校培育可以 ...

這裡沒有家長會放手....加油!

nicolemummy 發表於 19-4-14 21:12
我覺得很失望的。

當天收offer時,大家互相見過面,覺得是可造之材,才收的。理論上,相比大抽獎抽回來, ...
感覺真的好差!成績未達標,唔可以升中學,其實大家都明白,也不會死纏爛打一定要升學部。不過,0支援就的確好過份。點都應該告知大概banding, 前幾屆同學去向,或者至少見一見家長,說幾句安慰,鼓勵的說話,好來好散。

回覆樓主:

在毫無支援吓,而亞女成績又麻麻,我唯有自行將亞女定位為band 3,揀band 2尾至band 3學校,到時派到band 3都要接受,叩唔到門嘅,唯有睇吓到時有無位做插班,搵好啲嘅學校

IloveJJ 發表於 19-4-14 08:35
首先,德望一向不是全收,但最麻煩係無名次,令人唔知自己位置。

但無升中支援呢點,係所有有自己中學既 ...

又唔係所有直屬中小學都係「話之你」嘅....阿囝學校喺最後一次呈分之後會「提示」學生喺屬於甚麼banding,如果知到升中無乜希望嘅學生,學校仲會建議去報幾間過往喜歡收唔少離校師兄嘅中學,唔會對離校學生置之不理。

Soundervolt 發表於 19-4-14 22:22

又唔係所有直屬中小學都係「話之你」嘅....阿囝學校喺最後一次呈分之後會「提示」學生喺屬於甚麼banding,如果知到升中無乜希望嘅學生,學校仲會建議去報幾間過往喜歡收唔少離校師兄嘅中學,唔會對離校學生置之不理。

八卦下,你地個「提示」係咪A、B、C Grade咁叫?咁其實一級當中
有幾多個Bl生?會唔會多過138個呢?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

GH123 發表於 19-4-14 00:57
佢哋時常講一日goodhoper, 一世goodhoper, 真係比粗口更難聽!

說話不需負責任,好野,仲要辦學喎

奥脫福 發表於 19-4-14 22:35
八卦下,你地個「提示」係咪A、B、C Grade咁叫?咁其實一級當中
有幾多個Bl生?會唔會多過13 ...

大至上正確,不過踩界學生仲會加上+或-,學校幾有經驗,計得幾準確。近年B1人數大約喺近140人。

近年大約15%過唔到馬路,離校學生最多去咗九龍鄧鏡波同創知呢兩間本地課程學校。

IloveJJ 發表於 19-4-14 08:35
首先,德望一向不是全收,但最麻煩係無名次,令人唔知自己位置。

但無升中支援呢點,係所有有自己中學既 ...

絕對不是所有有中學的小學是沒有升中支援。

民生是清清楚楚告訴小朋友三次呈分排名,交抽獎表選校前會清楚告訴你小朋友的banding及返民中的機會,最好的是在升中家長會,由校長親自告訴你每間區內外乙部可選的中學大約的情況。

不但有支援,還要支援十足。

Zoomfly 發表於 19-4-14 01:08
年年「棄嬰」應該唔止一個,有沒有前人的「棄嬰」師姐消息?或許可以做下參考
...
八卦一問,有無人知道GHS「棄嬰」既比例大約有幾多?

IloveJJ 發表於 19-4-14 22:44
咁你哋學校咪好囉!成日响EK,都見到有中學既小學家長一到升中關口就好徬徨,所以如果要讀呢類小學,真係要 ...

去到呈分階段,大約都要了解一下子女本身喺學校處於什麼位置,其實從同學之間,唔多唔少都有些少概念,約果學校冇「提示」都要盡辦法去搞清楚,尤其本身處於尷尬位置,而且學校唔會有支援,應該及早部署Plan B以防萬一。

王家爸爸 發表於 19-4-14 23:10
八卦一問,有無人知道GHS「棄嬰」既比例大約有幾多?

好心唔好用「棄嬰」呢個term啦.....

Soundervolt 發表於 19-4-14 23:16
好心唔好用「棄嬰」呢個term啦.....
係樓主係開POST時用「棄嬰」呢個term

ilmsc 發表於 19-4-14 23:09

其實其他學校點做唔重要,現實係人哋個女讀緊德望小,所以德望小既做法先係重點,不如幫佢估下個小朋友係嘜BANDING,然後睇下有嘜學校可以揀,會更好。

醒目開學勳章

Soundervolt 發表於 19-4-14 23:04

大至上正確,不過踩界學生仲會加上+或-,學校幾有經驗 ...

過唔到馬路就去到這兩間?前者仲叫band 2, 後者已經band 3

王家爸爸 發表於 19-4-14 23:26
其實其他學校點做唔重要,現實係人哋個女讀緊德望小,所以德望小既做法先係重點,不如幫佢估下個小朋友係嘜 ...

重點在於我不想八掛,只想澄清事實。

Soundervolt 發表於 19-4-14 23:04

大至上正確,不過踩界學生仲會加上+或-,學校幾有經驗,計得幾準確。近年B1人數大約喺140人。

近年大約15%過唔到馬路,九龍鄧鏡波同創知係收離校學生其中兩間本地課程中學嘅大戶。

咦,咁即係話單是保留位己基本上夠B1生分(未計自行位有無喇小生),甚至乎
仲有保留位剩俾喇小B2生。。。咁公海果17個位應該無喇小B1生爭?

咁我幾敢肯定KL1果3個位同KL2果2個位係唔會有喇小B1生去爭。

王家爸爸 發表於 19-4-14 23:26

其實其他學校點做唔重要,現實係人哋個女讀緊德望小,所以德望小既做法先係重點,不如幫佢估下個小朋友係嘜 ...

樓主連係咪in德愛,而德愛係咪全in都無答。。。咁好難幫佢估。