用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失望
go

失望  

小女今年德望小學小六畢業。本校中學吾收,馬上成為棄嬰。大抽獎揀學校零支援,第二次考試派成績表,連見班主任的機會也沒有,只是派給學生帶回家。我們望著那本派位選校小冊子,完全吾知小女的位置,可以揀那一個banding既學校!相反前幾年小兒既聖若瑟英文小學,老師非常關心學生選校,與之相比,真的感到非常失望!讀左德望九年,由德幼開始讀,本來對學校有歸屬感,但現在只想盡快畢業離校,有個新開始!

回覆樓主

Add oil

垃圾,真現實

GH123 發表於 19-4-14 00:00
小女今年德望小學小六畢業。本校中學吾收,馬上成為棄嬰。大抽獎揀學校零支援,第二次考試派成績表,連見班 ...

唔好意思,請問囡囡考咩位置升唔上中學部?

GH123 發表於 19-4-14 00:00

小女今年德望小學小六畢業。本校中學吾收,馬上成為棄嬰。大抽獎揀學校零支援,第二次考試派成績表,連見班主任的機會也沒有,只是派給學生帶回家。我們望著那本派位選校小冊子,完全吾知小女的位置,可以揀那一個banding既學校!相反前幾年小兒既聖若瑟英文小學,老師非常關心學生選校,與之相比,真的感到非常失望!讀左德望九年,由德幼開始讀,本來對學校有歸屬感,但現在只想盡快畢業離校,有個新開始!

放心,只要你出聲,呢度大家兄弟姐妹俾到意見你!

PS:聖若瑟英文小學真係唔錯架!至少學校為我們每人預備左自己校網的
選校點心紙!當然,我們自己也要準備唔少野架!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆樓主:

感受到你的心疼!加油(emoji)(emoji)⋯⋯條條大路通羅馬,不怕!女兒有你們的愛

謝謝!我女的成績,好難講乜嘢位置,因為學校跟本問都吾會講。大概英文7x, 差過 mean 3、4分,而中文,數學,GS就差過 mean 十幾分啦,但全部科都是合格的!

仲有冇扣門機會?

咁差既。我小朋友讀屋邨小學。呈二有家長日和升中講座,有個別講每小朋友band 幾,我小朋友班主任仲每小朋友家長打電話傾升中banding D野。呈三後老師又逐過小朋友家長再詳細傾升中和小朋友banding d 野,真係好好的。
3.03kg (1/8)- 出世    6.25kg (28/10 - 2m28d)6.88kg (2/12 - 4m1d)    7.57kg (13/1 - 5m12d)8.22kg (13/3 -7m13d)  11.13kg(11/2-18m11d)

應該一早報下直資睇下咩位,學校太不負責任

對於呢間學校,已心死!因為呢幾年讀小學時都發生左好多不公平之事,所以現時只想全力幫個女找另外一種適合佢既中學,有些國際學校之前考左,現在等結果。本人只是覺得有點不開心,所以有感而發。雖然學校對學生找學校的處理手法本人覺得真的好有問題,但不能否認她的程度真的是令到女兒的基礎,尤其英文的基礎打好既!

cuby 發表於 19-4-14 00:45
咁差既。我小朋友讀屋邨小學。呈二有家長日和升中講座,有個別講每小朋友band 幾,我小朋友班主任仲每小朋 ...

haha, 她是有升中講解,但只是録音機,將申請辨法讀一次!

佢哋時常講一日goodhoper, 一世goodhoper, 真係比粗口更難聽!

回覆 GH123 的帖子

學校太現實,沒有真心培養學生。早走也好,相信一定找到更好的中學的!

年年「棄嬰」應該唔止一個,有沒有前人的「棄嬰」師姐消息?或許可以做下參考

回覆樓主:

Add oil (emoji)(emoji)(emoji)
人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

GH123 發表於 19-4-14 00:57
佢哋時常講一日goodhoper, 一世goodhoper, 真係比粗口更難聽!

我為你難過。

想當日GH小學都有offer, 但因為抽到了心儀津校,就turn down了,那時我覺得過意不去。現在聽你這樣說,好替你難過。

但不怕,很多學校都喜歡這裡出來的學生,是很受歡迎的。

祝福你

Zoomfly 發表於 19-4-14 01:08
年年「棄嬰」應該唔止一個,有沒有前人的「棄嬰」師姐消息?或許可以做下參考
...

之前有打聽,有講過話本校吾收出去都會派得吾錯,但亦有聽到話派左D之前冇揀過既中學。因為想幫佢轉IS,所以全力考IS,但未有結果,所以還是需要大抽獎!有感今年好似競爭激烈左好多?與其他家長共勉之,希望到最好大家都可以去到心目中想去既學校!

GH123 發表於 19-4-14 01:15

之前有打聽,有講過話本校吾收出去都會派得吾錯,但亦有聽到話派左D之前冇揀過既中學。因為想幫佢轉IS,所 ...

自行報左邊間?有無面試?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-4-14 01:20
自行報左邊間?有無面試?

報左同區兩間女校,已面試了!