用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失望
樓主: GH123
go

失望  

IloveJJ 發表於 19-4-15 11:51
所以小一面試唔可以話揀得一定正確既,佢只係揀到比較主動和家長有支援既細路,但亦有一啲係內歛既細路, ...
德幼德小都鐘意揀做政府工的父母

CHP 發表於 19-4-15 07:46
回覆 Soundervolt 的帖子

Pre-S1 影響師妹banding,小六生已經辛苦學習多年,有着落的放鬆晒,沒有着落的 ...

有啲學校會用PreS1成績去分班,所以學生唔會鬆懈。阿仔學校冇咁做,中一到中三都係每年撈亂學生,直至中四分科。雖然係咁,但學生升中後考PreS1都唔會hea考。

IloveJJ 發表於 19-4-15 11:51
所以小一面試唔可以話揀得一定正確既,佢只係揀到比較主動和家長有支援既細路,但亦有一啲係內歛既細路, ...

讀書叻亦未必等於將來工作時係精英,工作做事仲需要好多學術外嘅abilities,可唔可以成為社會精英,讀書階段仍然言之尚早。

IloveJJ 發表於 19-4-15 11:53
也贊成,不過中學都仲有睇背景的,只係比例少好多。
到中學睇既背景又有唔同,除左”家庭支援”,仲有小學牌頭!

回覆樓主:

同意。另外,我睇法係我想個小朋友品德好多過讀書叻,教養品德牽連到佢將來工作、待人處事,對佢以後際遇有深遠影響。所以有時我寧願個小朋友多出去行下,了解多D個社會接觸多D唔同嘅人,同屋企人多D傾下計,好過留喺屋企日讀夜讀就係為咗爭所謂嘅排名。

little_yolky 發表於 19-4-15 08:35
Banding可能係相對既,咁唔怪得我哋聯中校長話自己B1C啦。

我睇過幾間學校校內對其他中學的評價, 鄧鏡波2A 創知2B 九真1B, 但呢幾間上網睇又兩回事, 我見過鄧鏡波2C-3A 九真2B 創知係google 搵兩個網站都2B, 所以排名呢d野參考下, 塭學校如果好睇成績咪去睇數據, 睇校風就去學校望下, 就好似我咁睇校舍又上網睇又去學校望下, 去到感受下可能有時學校排名低d但自己喜歡有何不可

hkpapa852 發表於 19-4-15 08:21
B2A-B?邊個打手咁過份?

你自己上google 打呢間學校, schooland 同 bookofschool都係2B 咁你有乜資料話人打手先, 唔好攞幾廿年前人地係band3的講法, 學校排名有上有落睇呢d都係我地到呢年揾學校有時間睇多幾個網的資料, 有人問到咪答下囉, 唔好成日好似高登連登果d討論區咁話人打手, 上得EK都正經分享啦

王家爸爸    發表於 19-4-15 15:58

回覆樓主:

我都會建議樓主打電話去band2直資學校, 睇下邊啲仲會接受申請, 統一派位 就唔好考慮band1啦, 因為今年唔同往年, 今年小五升中家長會有話GH小升GH中收咗77%,( 估係第一輪 ),淨餘嗰啲, 我估未必係band one, 以往有師姐自行或抽入神校, 係講緊升GH中只收六七成。 如果你還是band one, 相信自行亦好大機會中。

能夠想像樓主和樓主囡囡的失望... 希望樓主盡快找到一間合適的學校給囡囡,然後可以鬆一口氣。
另外樓主這個post好能令一眾龍校家長思考下如何安排萬一中學部唔收的後路,以往有呢d話題一出,總有一班護法出來,令當事人唔敢再講落去...

棄嬰~好慘, 加油

In2c68 發表於 19-4-15 13:57
你自己上google 打呢間學校, schooland 同 bookofschool都係2B 咁你有乜資料話人打手先, 唔好攞幾廿年前人 ...
又咁講, 如果九真係1B, 咁旅港點計數? 旅港成績差迦密同華英少少, 九真同旅港又差好遠, 如果九真係1B, 其餘又好難定位。
咁如果創知係2B, 咁何官又如何? 如果你話何官係2A, 咁培道同陳喇又好難界定。

schooland 等等既好多網站, 最大問題主要係唔知佢咩標準。所以, 定banding用成績計會客觀D, 其餘校風, 就要家長自己觀察了解了。

TwinWong 發表於 19-4-15 11:58
德幼德小都鐘意揀做政府工的父母

點解?好似財務貸款公司鐘意借錢俾公務員咁,唔怕冇收入,一定有錢交學費?

回覆 hohohoyanyan 的帖子

我數學唔太好, 老師說第一輪要主科4 科, 3 科高過MEAN才收, 3 科都高過MEAN是否可以有77%咁多

In2c68 發表於 19-4-15 13:57
你自己上google 打呢間學校, schooland 同 bookofschool都係2B 咁你有乜資料話人打手先, 唔好攞幾廿年前人 ...

你認為呢兩個網站既資料好權威嗎?

連簡單既校務報告既資料都無研究過就斷估

創知 (勞工子弟) 係2015, 2016同2017三屆DSE中, 畢業生只有6-10人可升讀Local degree

去年2018年應該係歷史新高, 有3X人可升讀local degree

不過佢畢業生人數少, 多數年份都唔夠100人, 所以平均計落有10% - 2X% 學生可以升讀Local degree

係咩水平呢? 自己衡量一下

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 19-4-15 14:42
又咁講, 如果九真係1B, 咁旅港點計數? 旅港成績差迦密同華英少少, 九真同旅港又差好遠, 如果九真係1B, 其餘 ...
我會信HKpapa
  多过schooland / bookof school

zzeta    發表於 19-4-15 15:35
zzeta    發表於 19-4-15 15:34

TwinWong 發表於 19-4-15 15:30
我會信HKpapa
  多过schooland / bookof school
上星期家長日, 當班主任話佢哋會依坊間「權威」網站同升學書嚟向家長提供中學banding既時候, 我即時想起身走人。

Soundervolt    發表於 19-4-15 17:39
Yanamami    發表於 19-4-15 16:23