用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失望
樓主: GH123
go

失望   [複製鏈接]

pattoby 發表於 19-4-17 11:57
當然, 對於舊生, 無野開心得過直升上原校中學. 只係作為家長, 對於學校對親生女既支援, 難免實在有d心碎.  ...
認同學校做得不好, 應該多點支援不能原校升讀的學生. 這方面真的令學生和家長難受..

希望德小來年多多改善, 增加透明度,  不要再在這方面給人狂插, 做一間真真正正的好學校

pattoby 發表於 19-4-17 11:43
上年我朋友經歷過, 佢最終係入得番gh既. 不過, in 盡其他直g, 無一間有offer. 連自行1a/1b中學, interview ...

未必關學生程度, 而是其他學校覺得你當佢是水泡. 當有自己學校offer時就會放棄其他學校offer. Band1A/B 中學可以揾班又叻又有心既來讀..

whitepurin 發表於 19-4-17 12:00
有參加比賽但無獎囉⋯⋯始終都要講天份嘛。佢完全不是任何隊,想入的又入不到,叫佢學吓第二樣樂器又唔肯 ...
德小生? 加油呀..我女都是這種, 首先KEPP著成績先, 再練吓D對答,

GH 唔收出面都會有好的直資學校收

catf2 發表於 19-4-17 11:57
不是想好成績學生不能轉校才給B 操行分..係差不多全部學生都B, 極小數操行取 A 的
...
呢樣係真。我哋小學都好難取A,大女都屬於好乖,又肯幫助同學。多年操行都係B+,試過一次咁多A-。 直到細女開始讀小學,可以保持A- 至A,先知道,原來乖遠遠不夠,還要夠主動,積極參加各種活動,有擔當等等。

catf2 發表於 19-4-17 12:10
德小生? 加油呀..我女都是這種, 首先KEPP著成績先, 再練吓D對答,

係呀,不過佢未到高小,暫時成績ok, 但文靜型⋯

我會train多d佢對答。都有聽過有d成績還可以但面試唔多講嘢而唔收,但平日考試都有oral,應該都唔會完全唔識講

b3410 發表於 19-4-17 12:12
呢樣係真。我哋小學都好難取A,大女都屬於好乖,又肯幫助同學。多年操行都係B+,試過一次咁多A-。 直到細女 ...
AGREE, 老師話乖就個個係基本B, 好小比A, 拎A只試過初小兩年咋

b3410 發表於 19-4-17 12:12
呢樣係真。我哋小學都好難取A,大女都屬於好乖,又肯幫助同學。多年操行都係B+,試過一次咁多A-。 直到細女 ...

⋯⋯現正身處其中。

B.B.BaBa 發表於 19-4-17 11:40
大家都知此校向來對待成績稍遜色的學生支援不足,但原來對成績她的學生都做小動作的。

有朋友個女當年在此 ...

這個有待商榷, 因為我見過有同學同時攞academic scholarship and good conduct

subb 發表於 19-4-17 11:03
我就是識好多公務員子女仍是小學階段, 又有津貼 !
對呀,我98年畢業,那時入到官校教書那批同學,就趕及尾班車。大部分都30後才結婚,不少仔女仍讀小學

王家爸爸 發表於 19-4-17 10:21
可以學生互對既基本上只有選擇題,部分填充題,文字題或者長問題,其實無嘜可能學生互對。 ...
測驗一般没作文長題目,填充,文字題都係自己或同學互對。

la5711 發表於 19-4-17 12:28

對呀,我98年畢業,那時入到官校教書那批同學,就趕及尾班車。大部分都30後才結婚,不少仔女仍讀小學 ...

其實我原文係咁講:

所以仲拎到LEA的JM,佢地應該接近四十歲。。。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3749047&extra=&page=13

因為讀完大學/大專,點都有二十歲吧?尾班車於二千年開出啊!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 b3410 的帖子

乜你哋學校操行冇細item?例如再細分 discipline, honesty, kindness, responsibility, respect others..... 再得出overall conduct.咁邊樣做得唔好咪會知囉

奥脫福 發表於 19-4-17 14:05
其實我原文係咁講:

其實18歲就做得公務員

最簡單係去考警察
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 19-4-17 10:12
唔係抹唔抹殺同有無努力既問題,係學生總有差異既問題。香港同台灣、大陸、部分外國唔同,大部分學校得嗰四 ...

同意。45人一班是很困難,老師很難照顧成績落後的學生,老師和學生也辛苦,可能到其他較細班的學校仲有機會用6年追上,不竟入到小一的也有些能力吧!

catf2 發表於 19-4-17 10:35
校方係咁講..目測我女o個班, 同佢玩開班同學取錄率, 似乎都相近..

有同學成績全部 above mean,  操行亦好 ...

我的孩子已經全部畢業了,而且發展也好。希望在此鼓勵師妹們,我也為她們心痛,給自己信心,日後也一樣可以成功。

haihaimom 發表於 19-4-17 14:43
回覆 b3410 的帖子

乜你哋學校操行冇細item?例如再細分 discipline, honesty, kindness, responsibility,  ...
中學先有細分,小學一個overall咋

王家爸爸 發表於 19-4-17 11:37
中文差、數學差,係唔少英文私小學生既障礙。

普遍英小問題....用英語教數學又教得好....真係唔見有幾多個老師做到,結果又係自修和補習(廣東話再教一次)。

hkpapa852 發表於 19-4-17 14:48

其實18歲就做得公務員

最簡單係去考警察

係,學徒都得,不過數量少者。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

我識個80年代後期18歲入政府,個仔仲係小三讀私小

05baby 發表於 19-4-15 23:55
看了這個帖幾天, 原本不想回覆, 怕被標籤為鐵粉。但看着越來越多的負評, 忍不住出來説兩句, 希望網民明白,  ...

其實問題係學校0支援,並不是收與不收問題! 你話問班主任,佢咪答你"學校無呢方面嘅資料,其他班都唔會有..........",勁冷漠!
‹ 上一主題|下一主題