用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失望
樓主: GH123
go

失望  

hkpapa852 發表於 19-4-16 07:59
對,應該叫平均分才對。
除非出現兩極化既成績分佈,否則大部份時間,平均分係將學生分咗兩個接近既比例, ...

回覆 sam9035 的帖子

1. 作為一間天主教嘅學校,有冇追隨基督去照顧弱小?  2. 作為教育工作者,有冇照顧那些不能直升的學生?提供升中支援?連自己banding都唔知點選學校?3. 如果小學同中學係冇關係,不如改名,唔好等啲學生字,我有朋友小四轉校,已經升中,戥佢高興,我真係好少點名批評學校。

L+H    發表於 19-4-16 10:06
chunchunpa    發表於 19-4-16 09:49
chunchunpa    發表於 19-4-16 09:49

haihaimom 發表於 19-4-16 09:12
回覆 sam9035 的帖子
家人同教會學校打了半世人交道,眼見入面咩野人都有,唔好以為教會就一定係好人,當中有人係真正不計名利奉獻一生,但亦有d人係獨攬大權以權謀私,所以從來唔覺得教會學校一定就比較好!

其實呢個post有咁多相同經驗既人,大家都應該心中有數係咩野一回事,不過咁遲先有人出來護航已經少見,我絕對相信小六老師係有心,不過可能係偏埋左佢地覺得仲有用既學生!

回覆 小黃豆B 的帖子

功利,就好多學校都係,不過做到咁,就真係............

Yanamami 發表於 19-4-15 19:40
我觉得鄧顯同曾記都好学店下㗎……

呢啲又無辦法,就好似新貴通常比較炫富一樣,始終唔係old money,所以安全感唔高。新貴名校,情況類似,所以必須更保持成績,要保持成績,只好比較現實啲。

bearbear2003 發表於 19-4-15 19:41
仲有好多,我識的好多舊制,仲係小三到小六
一定有,唔會無既

sam9035 發表於 19-4-15 22:45

GH絕對喺一間學店,甚麼一天Good Hoper一世Good Hoper,當年諗 ...
其實啲家長點睇Sister Pauline?佢有嘜好、壞之處?

bearbear2003 發表於 19-4-15 20:41
間間都有hea教老師,曾記係測考多就真的,佢成绩上monitor close,從pre S1,到每次考試,都同你自己比較昇 ...
是的,真正仔女讀過曾記的家長就會知道,學校公開試成績好不是天跌下來的,從開家長會、到測考、到每一張的成績表、到DSE JUPAS升學指引,學校每一步真係做得好好,好俾到信心家長。

有比較就知有分別。

王家爸爸 發表於 19-4-16 10:05
呢啲又無辦法,就好似新貴通常比較炫富一樣,始終唔係old money,所以安全感唔高。新貴名校,情況類似,所 ...
九唔搭八既比喻,離譜。

王家爸爸    發表於 19-4-16 10:23

October. 發表於 19-4-16 10:20
九唔搭八既比喻,離譜。
你留意下大陸啲新貴就知道我講嘜。

作為過來人,只係希望學校可以改善下升中支援的不足,等以後的師妹們不用像我們一樣那麼徬徨

haihaimom 發表於 19-4-16 09:40
回覆 小黃豆B 的帖子

功利,就好多學校都係,不過做到咁,就真係............

我女兒是首屆讀呢間GH幼稚園,頭一年都開心,但去到幼稚園中班開始就感覺上有啲不妥,因GH是當年重攪返kindergarten,他們政策有些亂是絕對可以理解,但入學首年说得多美好,什麼小學部會有充足位置比幼稚園上的學生入讀,如果小六升中都理解需要看成績不能勉強,但幼兒階段你憑咩判斷佢係唔惦? 就係只要揾啲早熟嘅小朋友,聽聽話話不跳跳扎,因為你哋小學開40至50人一班賺錢,老師根本唔會花時間去照顧略為活躍小朋友,只有揀卒咁揀,慕求揀到一批又聽話又乖,唔會妨礙佢地開大班,甚至多野問多說話嘅小朋友都唔想揀 ; 仲有,我女兒入讀果年學校都俾審計署批評,佢地囉7100萬嘅儲備來投資買股票,究竟你哋係一間學校定係一間基金公司黎。

sam9035 發表於 19-4-16 10:30
我女兒是首屆讀呢間GH幼稚園,頭一年都開心,但去到幼稚園中班開始就感覺上有啲不妥,因GH是當年重攪返kin ...

小女當年都係首屆k1生, 讀左一年, 忍唔住跳船, 實在唔太認同佢地既辦學模式

Lingfung813    發表於 19-4-17 11:14

sugarbun 發表於 19-4-16 10:37
小女當年都係首屆k1生, 讀左一年, 忍唔住跳船, 實在唔太認同佢地既辦學模式
...
朋友女女中上成績,英文超強,數學略弱,忍聲吞氣,覺得上错賊船,中上成績也受氣,何況中下!

王家爸爸 發表於 19-4-15 18:48
行緊舊制既,有幾多個小朋友仲係讀緊小六?
我有朋友未到 45 係舊制,兩個細路,小二、 K2

王家爸爸 發表於 19-4-16 10:11
其實啲家長點睇Sister Pauline?佢有嘜好、壞之處?
男人之中, 你都算幾八

王家爸爸    發表於 19-4-16 12:18

我女兒是首屆讀呢間GH幼稚園,頭一年都開心,但去到幼稚園中班開始就感覺上有啲不妥,因GH是當年重攪返kin ...
嗰7100萬儲備,可以點投資?如果無記錯,指引係:只要係信貸評級達到一定評級既證券,包括債券及股票,都可以投資。

nicolemummy 發表於 19-4-16 00:06
quiz都要出卷都要改,每星期咁做,無可能hea.
係你未遇上hea 教老師,好多基本上學生互對,唔駛老師改㗎,咁以平常心去面對測考,又没咩問題㗎

bearbear2003 發表於 19-4-16 13:08
係你未遇上hea 教老師,好多基本上學生互對,唔駛老師改㗎,咁以平常心去面對測考,又没咩問題㗎 ...

阿女S1 老師叫佢哋做嘅功課,作業後面有答案, 返到去應該都係自己對, 根本好靠學生嘅自我控制能力。 佢話有同學係會改少少抄後面答案。

記得第一位K校長(只做了很短時間,之後後換了另一個),在簡介會講學校重設K的目的,是想為小朋友做好15年的培養,希望從小教她們到中學,聽了真心覺得他們是有教育理念,全心由K培養同學上小上中,但經過不斷跟學校接觸了解,事情並非想像中,決定跳船。