用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失望
樓主: GH123
go

失望   [複製鏈接]

GH123 發表於 19-4-14 00:00
小女今年德望小學小六畢業。本校中學吾收,馬上成為棄嬰。大抽獎揀學校零支援,第二次考試派成績表,連見班 ...

每年都聽到有些家長有此微言,但好少有你咁坦白!
真心不欣賞如此功利的學校,中國偉大的教育家孔子都話:有教無類。間間學校都收哂尖子,咁係學生叻?定老師叻呢?
吾收番都唔緊要,俾少少關心和幫助都唔會好哂時間吧!
GH 出來的,爛船都有三分釘,降低少少要求,相信你囡會找到一間更合適的。
IS 來說不妨試下 KGV / Island School.
G8 或者有些同學出國會有位。
聽說 G10  就更多人出國,加油!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆樓主:

好多龍校根本不是全龍,這其實不重要,但往往係佢地對不能直上的學生態度差,爱理不理,無任何支援,連升中家長會也分兩组,無得直上的校長no show,當佢地係二第公民,咁是教育工作者嗎?

Yanamami 發表於 19-4-14 16:31
去了那一间都一样……不敢贊同,朋輩在中学階段影响很大,選校除了成績,还得選校风朋輩。甚麼事情也应有 ...
我明個位家長所指,因為身邊好多朋友都盲目崇拜直資私小,想盡一切方法去追求,以為入到後靠晒學校培育可以十二年唔駛煩,結果放哂手怱視左本身對子女培育,結果到後來發覺追唔上已經太遲,根基已成好難追!
我本身兒子細個時起步超慢,心知肚明無直資會收,只能入屋邨小學,但幸運是校長真係一個好愛護學生既教育工作者,連帶老師和整間學校校風亦係咁,加上自己花時間跟小朋友既學習,結果六年時間慢慢追返上來,去年考一間都叫有d 名氣既B1直資中學亦收左。

所以我認同無論讀咩野學校都好,最重要係打好根基,有好既成績就有好議價能力,就算唔係直資出身,一樣大把好學校可以揀!

GH 根本上係一間"學店"....
有親友家長反映,佢哋帶學生去外地參加比賽,目的其實係宣傳自己學校為主,叫啲家長夾錢,同自己學校攞威....

wong1018 發表於 19-4-14 16:19
樓主,我地都係過來人,感同身受,當時也感徬徨無助,但請放心,同區那兩間女校,上年自行也收左好多我地嘅 ...
你已說出方向、出路了

GH123 發表於 19-4-14 00:00
小女今年德望小學小六畢業。本校中學吾收,馬上成為棄嬰。大抽獎揀學校零支援,第二次考試派成績表,連見班 ...

見你login 改GH123,當然知你有歸屬感。

有冇轉第二個校網大抽獎,還是留在黃大仙校網大抽獎。

你要講出女兒太約Band 幾(頭/中/尾),大把Edu Kingdom 專家可幫到你選校建議。

回覆樓主:

留在黄大仙,都是乙一德愛、乙二聖母啦。

小黃豆B 發表於 19-4-14 17:23
我明個位家長所指,因為身邊好多朋友都盲目崇拜直資私小,想盡一切方法去追求,以為入到後靠晒學校培育可以 ...

請再阅我短短幾行回覆……朋輩、校风、两手準備。中学不像少学,校风、朋輩足以影响-生,不能說隨便派到那都一样。-定不会是-样,年青人受朋輩影響比父母師長大,跟你的例子是两碼子的事。楼主孩子成績相信好有可能派到band2/3中中,恐不浪費了六年小学打好的英文基礎?最理想是派到自行面試中学,但放榜前又豈能不再两手準備?放了榜再算?

tpmon 發表於 19-4-14 17:45

見你login 改GH123,當然知你有歸屬感。
都說学校沒透明度,楼主不知自己band幾……知就不用煩了……

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

就算問老師,她們也是隨便帶過,不會回答banding 嘅問題

唔收番都係其次。家長會都唔見?

德小學生不是隨便hea讀便可升班,小學能順利畢業,學生和家長也付出了不少努力,所以根基一定不會差,朂緊要有正確的學習態度,祝樓主女兒派到適合她的學校

jli008 發表於 19-4-14 18:16
真要壞,去那一間都会。
我的用意是自己有基礎能力,去了那一間都比較不用怕。
...
此言差矣……無可否認校风好的相对机会也会少点吧~

早走早著, 退一步真係會海闊天空. 別怕!

回覆樓主

估計樓主係band 1尾/ band 2頭,上年我朋友個女,主科成績5x-6x,派第七志願band 2c,最後叩到band 1c。
大抽獎照填自行兩間,第三志願填band 2 school。

回覆樓主:

樓主,大家同病相憐 真係好徬徨,自知亞女成績差,唔收我都無話可說,但有同學比女成績更差嘅都收咗,原因係乜乜全港冠軍! 咁都算,人地叻,收都無可厚非,但無諗到堅係0支援,學jm話齋係"學店",學校只為自己"名聲",完全無理喎學生感受!

nicolemummy 發表於 19-4-14 09:36
我想不是家長接不接受B2的原因而抽B1,而是GH是英小,大家都知B2係中中(雖然有英文班),家長怎麼也希望孩 ...
不是家長想不想中中的問題,而是英小學生讀不上中中的問題。DSE 中文比英文要求高,英小生行DSE需要付出更多努力。
‹ 上一主題|下一主題