用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失望
樓主: GH123
go

失望   [複製鏈接]

GH123 發表於 19-4-14 01:22

報左同區兩間女校,已面試了!

德愛?聖母?兩間也是全in嗎?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

GH123 發表於 19-4-14 01:22
報左同區兩間女校,已面試了!

雨後會天x,祝你囡囡一定去到一間適合佢嘅中學 開開心心過中學生活

IloveJJ 發表於 19-4-14 08:35
首先,德望一向不是全收,但最麻煩係無名次,令人唔知自己位置。

但無升中支援呢點,係所有有自己中學既 ...

我想不是家長接不接受B2的原因而抽B1,而是GH是英小,大家都知B2係中中(雖然有英文班),家長怎麼也希望孩子讀返英中。如果可以有直屬收,我相信家長不會吝嗇而跑去抽獎。

GH123 發表於 19-4-14 00:00
小女今年德望小學小六畢業。本校中學吾收,馬上成為棄嬰。大抽獎揀學校零支援,第二次考試派成績表,連見班 ...

侄女三年前也是無緣升中學部,她報了兩間直資,自行1b & 1c, 家住油尖旺,最後抽入乙二外區 1b (兩個位)。

我朋友又係一條龍, ,中學不收, 好彩考埋國際學校, 又收左....

回覆樓主:

GH收唔齊自己小學女,都已經唔係第一年發生,如果屬於邊緣人,年初應該報多幾間直資嚟睇吓自己小朋友屬於邊一個banding,而唔係只報IS,除非好肯定IS會收自己小朋友.....不過舊年GH嗰班,好多都入B1b或c,但始終唔知你個女係咩成績,好難比意見,或者你嘗試喺EK扒吓文,應該都有啲資料可以幫到你。如果你女英文叻,嗰兩間女校應該唔成問題嘅。

GH123 發表於 19-4-14 00:00
小女今年德望小學小六畢業。本校中學吾收,馬上成為棄嬰。大抽獎揀學校零支援,第二次考試派成績表,連見班 ...

不要失望和氣餒,問清楚班主任是屬於哪組別,我估一定有其他同學與囡囡情況一樣的。志同道合一起去研究,條條道路通羅馬!加油

加油呀媽媽, 我女傳統女校情況都係一樣, 唔會理你死活, 甚至講難聽說話貶低你, 唔讀佢間中學可能係一件好事, 要自強,可能派得好過留係到(emoji)(emoji)

簽名被屏蔽

呢個世界同小說”笑傲江湖”都差不多,我相信世界係有真心愛護學生既敎育工作者,但更多係只當打份工睇業績既,有d所謂傳統名校(其實我唔覺德望係,依間係我讀書年代只係一般貨色)自持身份狗眼看人低,當你有利用價值時,咪同你講一世goodhoper,但係佢地眼中你已經無利用價值,最好你依家退學唔好拖佢地後腿!

一般小學要利用升中成績吸引小一收生,所以咪咁緊張。但你個間又唔驚小一無人讀,話之你派左去沙頭角,最好你以後唔好提係佢地學校讀過!

樓主其實可以有兩手準備,萬一派得唔好可以去有英文班既B2叩門,你女兒英小而且英文唔差應該有競爭力!

板主,應該改主題為  德望小學令人失望。
德望德望變成失望失望

回覆 奥脫福 的帖子

德愛聖母梁式芝依類天主教女校收嘅機會都大

回覆樓主:

謝謝,其實都有找直資,但多數是waiting, 現在找了一間比較易入的直資IB學校,希望4月時有回音吾使去大抽獎!

簽名被屏蔽

回覆 GH123 的帖子

如果報過B1直資都冇回音, 咁你揀有開英文班B2填大抽獎比較穩陣同合適, 派完再去試下叩心儀中學, 加油!

樓主,我地都係過來人,感同身受,當時也感徬徨無助,但請放心,同區那兩間女校,上年自行也收左好多我地嘅學生,加油!

完全理解樓主的感受! 其實現實中遇到好學校丶好老師就好似中六合彩咁要講運氣! 世界有時就係咁殘酷, 老師好多時都係重視成績好嘅學生, 有教無類丶真心愛學生嘅老師唔係冇, 不過就難遇啲囉! 希望樓主唔好灰心, 離開一間唔愛自己小朋友嘅學校都未必係壞事, 加油! 祝你女兒入到一間適合佢嘅好學校!

jli008 發表於 19-4-14 14:22
不一定直資就好,能待到大抽獎看看結果什样再算。我由始至终都説打得好基礎的孩子,大抽獎自己選的去了那 ...

去了那一间都一样……不敢贊同,朋輩在中学階段影响很大,選校除了成績,还得選校风朋輩。甚麼事情也应有幾手準備,怎能說看了結果再算?
‹ 上一主題|下一主題