用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 7歳小一生想學多d電腦
樓主: Ocean419
go

7歳小一生想學多d電腦 [複製鏈接]

MrBeast 發表於 19-4-14 17:27
E+d mon 牛咁大隻,對眼有多大影響?手機平板就一定唔好

都係架,我女從來唔用電子奶咀,冇玩電話iPad亦冇打機習慣。喺學校上電腦堂覺得有趣,喺屋企用desktop電腦,鍾意用小畫家畫畫,佢係鍾意自己探索自學,我先介紹佢玩Photoshop, 我自己PS都好水皮,因我真係對電腦冇興趣,但佢有心機自己玩逐個function去試,畫完d野又可key相又修圖,其實肯自學一定學得快,佢識嘅shortcut keys多過我, 我成日俾老公話我電腦白痴,好彩呀女唔似我。

我女學電腦純興趣,如果要講「必要」性其實學校冇要求學,考試亦唔考,好多興趣都冇「必要」。所以我覺得肯自學就唔使出去報course, 相反冇特別興趣/唔願自學亦唔使浪費錢學。

assado 發表於 19-4-14 13:35
有時間學好中英數會吾會好些?

中英數已經級頭,唔想再谷。佢不好體藝,只想識多d電腦

Elenalan 發表於 19-4-13 19:37
中學大學做功課/projects用得著,小學生都可用photoshop做poster design。我冇報出面嘅course, 不過Photos ...

Photoshop 係咪都係跟書學?邊到可以買到適合7-10歲的computer applications 自學書呢?

MrBeast 發表於 19-4-14 13:21
用拼音最實際

Agreed

assado 發表於 19-4-14 16:33

家長自己選擇啦!P1 真係冇必要咁早去學習電腦.

佢上computer 堂同隔離2個同學覺得老師教的太低b,老師好人見佢地冇disturb others 比佢地坐最後自由發揮,而家不停問我有d咩可以比佢學多d,佢呢方面的興趣我真係冇共鳴,只好上網問下各位家長經驗

Ocean419 發表於 19-4-14 18:51
Photoshop 係咪都係跟書學?邊到可以買到適合7-10歲的computer applications 自學書呢?
...

Photoshop有書,以前香港d腦場都有唔少電腦書賣,而家好多執左,可能黃金或298仲有,要問下屋企d男人。但淘寶就有好多。d書係俾大人睇,我教左呀女d基本概念,佢自己click來click去試玩得多又睇下help desk, 錯左undo,又唔係做功課,試多d就識多d。另外youtube都有大量tutorial。

Ocean419 發表於 19-4-14 18:57
佢上computer 堂同隔離2個同學覺得老師教的太低b,老師好人見佢地冇disturb others 比佢地坐最後自由發揮 ...

小學課程cover d 野真是得啖笑,要學就programming la, 基本上有部電腦就得,但我冇介紹和唔知小一o5ok,

IloveJJ 發表於 19-4-14 20:18
有個低B問題,Photoshop 係咪要裝架?

yes

MrBeast 發表於 19-4-14 19:57
小學課程cover d 野真是得啖笑,要學就programming la, 基本上有部電腦就得,但我冇介紹和唔知小一o5ok,  ...

我老公教呀女簡單coding打下commands, 呢d有部腦就玩得唔使俾$學

另外自學寫website都唔錯,現在有好多free website builders, 全部現成! 肯花時間自學玩玩下就識,又有成功感。

IloveJJ 發表於 19-4-14 20:24
我仔學校有學,而家有塊microbit, 咁係咪我响屋企可以俾佢玩架?

可以入一些coding的網站,就可以玩

有本叫microbit的雜誌,classroom出版的

跟住就會不停要求買配件

IloveJJ 發表於 19-4-14 20:18
有個低B問題,Photoshop 係咪要裝架?

我尋日家長日,班主任同你講嘅野一樣,佢話我女時間管理差因為太得閒,叫我俾多d野佢學,時間表滿d做野就快手d。佢話我女喺學校其實好快手(自理除外),做得太快做完又成日發呆唔專心,同人合作差又唔投入。學校現階段冇咩可支援,叫我俾多d野呀女學,揀一樣運動鍛鍊,同埋上d改善大小肌嘅course。

MrBeast 發表於 19-4-14 19:57
小學課程cover d 野真是得啖笑,要學就programming la, 基本上有部電腦就得,但我冇介紹和唔知小一o5ok,  ...

小學的電腦課本真係得啖笑,仔當年一年級果本書,教開機關機,乜系鍵盤滑鼠,個作者以為香港的小學生系深山出來嗎?

所以學校會自己唔再跟書,再加料如microbit,coding

LeeCC 發表於 19-4-14 20:39
小學的電腦課本真係得啖笑,仔當年一年級果本書,教開機關機,乜系鍵盤滑鼠,個作者以為香港的小學生系深 …
是嗎? 我見係學scratch, 都好玩架

5,6年班應該可以學Python?
我見有D打字唔肯學, 用語音... 懶過條蛇.

cafeva 發表於 19-4-14 21:18
是嗎? 我見係學scratch, 都好玩架

Scratch根本唔算programming, 不過係設計俾d小朋友叫做去初步理解下概念,但真正coding不是drag & drop咁簡單,我覺得除了當遊戲玩下,學唔到d乜嘢

‹ 上一主題|下一主題