用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 7歳小一生想學多d電腦
樓主: Ocean419
go

7歳小一生想學多d電腦 [複製鏈接]

cafeva 發表於 19-4-15 13:40
你仔幾大?
Scratch 到Python 之間有咩提議?

JAVASCRIPT用途多,又易學,GOOGLE,網頁,MOBILE APP 都用到。

Elenalan 發表於 19-4-14 21:54
Scratch根本唔算programming, 不過係設計俾d小朋友叫做去初步理解下概念,但真正coding不是drag & drop咁 ...

其實真正CODING係有好多VISUAL TOOL 喎。

呢D 教學 TOOL KIT 最重要係俾細路 去VISUALISE到個 PROBLEM SOLVING SKILL (MODEL)

如果SCRATCH 做唔到呢樣野,只係CODE 咁不如搵另一個TOOLKIT。

retriever 發表於 19-4-16 13:32

我咪話係用來明白個concept, 但唔好expect "drag and drop"係等於programming。我覺得跟學校學或有興趣自己當games玩下就好,家長唔使特登去幫小朋友報course。不過我一向鼓勵孩子自學computer (software) skills,programming就交俾爸爸同呀女玩下。

retriever 發表於 19-4-16 13:32

同埋都係果句,除非孩子好有興趣programming, 我寧願佢將來做user識多d software skills仲實際(無論做功課定係將來工作上應用~I mean non IT jobs)。

Elenalan 發表於 19-4-16 13:40
我咪話係用來明白個concept, 但唔好expect "drag and drop"係等於programming。我覺得跟學校學或有興趣自 ...

你講CONCEPT 係指什麼?

我完全同意唔駛俾錢上COURSE,不過,而家個市係事無大小都要搵老師教。

我覺得任何TOOL 可以俾佢MODEL 個PROBLEM 然後嘗試解決已經OK。圖像化係吸引細路玩落去。

BTW,借題發揮下,所以細路打得機少,對呢D TOOLKIT 既外觀及刺激感要求亦低一些,間接亦易找一些。

retriever 發表於 19-4-16 13:50
你講CONCEPT 係指什麼?

我完全同意唔駛俾錢上COURSE,不過,而家個市係事無大小都要搵老師教。

就係圖像化只係吸引小朋友玩玩下,唔好令小朋友以為所有programming都係drag and drop, 玩下體驗下無需上堂。

akys 發表於 19-4-15 13:07
太早學Coding學唔到啲乜嘢,因為需要數學知識,所以唔使咁心急, 可以玩下Scratch,AI2,和Lego。當數學有 ...

你仔學音辨,係貴校課程教,還是出外學?

‹ 上一主題|下一主題