用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 7歳小一生想學多d電腦
樓主: Ocean419
go

7歳小一生想學多d電腦 [複製鏈接]

Ocean419 發表於 19-4-15 12:12
將來的世界會唔再需要識執筆寫字,咩筆劃筆順果d全部會out, 只需要發音標準對住部機講幾個字已經會自動彈 ...
計算機都exist for many yrs, e加都仲要背成數表呢

bobbob 發表於 19-4-15 09:11
倉頡我到而家都唔識
小朋友初學時我想幫自己都struggle, 之後好彩找到貓紙app.⋯其實中國人發明的東西是否越複雜越覺得自己叻

MrBeast 發表於 19-4-15 13:18
小朋友初學時我想幫自己都struggle, 之後好彩找到貓紙app.⋯其實中國人發明的東西是否越複雜越覺得自己叻:k ...
剛好相反,中國學習嘅文化似乎係由淺入深,係配合人嘅生理成長。從細個開始學習,係輸入,應用科技係輸出,暫時睇到未可以殖入晶片畀bb, 去跳過成長學習嘅過程,有一曰得嘅話,有無父母願意咁 贏在起跑線呢?

IloveJJ 發表於 19-4-15 12:29
係呀!我已發誓唔再買銀包,幾年前後知後覺買咗,勁後悔

以後連credit card ID card 咩咩會員card 全電子化後,只要一部手機可以行使天下,我地可以改買名牌手機套

ABC-DAD 發表於 19-4-15 13:24
剛好相反,中國學習嘅文化似乎係由淺入深,係配合人嘅生理成長。從細個開始學習,係輸入,應用科技係輸出, ...
真的如此嗎?還是一廂情願?靜看聖言派已知不是由淺入深

akys 發表於 19-4-15 13:07
太早學Coding學唔到啲乜嘢,因為需要數學知識,所以唔使咁心急, 可以玩下Scratch,AI2,和Lego。當數學有 ...
你仔幾大?
Scratch 到Python 之間有咩提議?

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-4-15 13:18
小朋友初學時我想幫自己都struggle, 之後好彩找到貓紙app.⋯其實中國人發明的東西是否越複雜越覺得自己叻:k ...
以前仲要入埋倚天國喬先用到,煩上加煩。
而家呢代都唔用呢類無離頭輸入法,我仔淨係會手寫或語音。

bobbob 發表於 19-4-15 13:40
以前仲要入埋倚天國喬先用到,煩上加煩。
而家呢代都唔用呢類無離頭輸入法,我仔淨係會手寫或語音。
...

語音好用呀, 做得好好.  

MrBeast 發表於 19-4-15 13:27
個別人做野我唔評論,倉頡輸入亦唔係完美處理到中文字,故有其他輸入法,倉有喜歡嘅用家,拼亦有喜歡嘅用家,正如為人套上「聖言派」,亦只係一廂情願嘅講法。文化學習係由淺入深,似乎唔係中國人獨有,算唔算係法則,我又覺得無必要上綱上線

醒目開學勳章

我淨係覺得聖人多大話,又話『有教無類』,又話『朽木不可雕』

中國啟蒙書籍有三字經,千字文,通常由小開始背誦,裏面包含好多中國文化精髓,唔可以話係由淺入深;而千字文裏面包含千個不同生字,少少年紀識晒已經好犀利。

種瓜唔通會得豆,個別網友自己點教,不必深究吧?

cafeva 發表於 19-4-15 13:40
你仔幾大?
Scratch 到Python 之間有咩提議?
邊有咁多Tools呀,又唔係升級打怪。Scratch,Appsinventer係MIT搞出來俾中小學生學Programming Concept用,覺得限制太大,Library唔夠用先按你想寫乜野應用,用哪種語言。例如VB,Php,Java, Python,C++等各有各擅長領域,學得多唔代表好㗎!
如想學寫網頁,可學 Php; 如玩Raspberry Pi,可用 Python;Speadsheet類應用,可學VB等等。屬意比較強大的語言可學C, C++。

cafeva    發表於 19-4-15 18:33

bobbob 發表於 19-4-15 13:44
我淨係覺得聖人多大話,又話『有教無類』,又話『朽木不可雕』
最後就是好複雜,唔明是因悟性唔夠高,而不是解釋唔到

ABC-DAD 發表於 19-4-15 13:42
個別人做野我唔評論,倉頡輸入亦唔係完美處理到中文字,故有其他輸入法,倉有喜歡嘅用家,拼亦有喜歡嘅用家 ...
事實上身邊一些親友思考和溝通方法很相似,只是他們歸類,不是針對某某individual

MrBeast 發表於 19-4-15 17:32
事實上身邊一些親友思考和溝通方法很相似,只是他們歸類,不是針對某某individual ...
呢點我都有體會到,只係我無意用一個「**派」嘅標籤去歸納佢地而已,如果你覺得咁樣方便啲,係有你理由,也隨便。
反正社會上持另類價值觀嘅人都有佢地教育子女嘅權利,和而不同,可以坦白講出黎,都算係自由社會互相尊重嘅善意互動。

MrBeast 發表於 19-4-15 17:26
https://youtu.be/39XmffMuds0?t=111

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-4-15 17:26
知之為知之,不知為不知,百搭key也

Ocean419 發表於 19-4-13 17:16
已經自學基本Word PPt Excel Scratch,成日話想識多d,請問大家有咩課程識合呢個程度的小一生?
...

coding.
除咗SCRATCH 仲有好多岩細路既TOOLKITS。

LANG 可以學 JAVASCRIPT,PYTHON,LUA,GOLANG。

akys 發表於 19-4-15 15:27
邊有咁多Tools呀,又唔係升級打怪。Scratch,Appsinventer係MIT搞出來俾中小學生學Programming Concept用, ...

實在有唔少教學既TOOLKITS,SCRATCH 只係其中一個吹大左既。

JS 易學,多用途,網頁又用GOOGLE SUITE 又用類似,無記錯Mobile APP 都用佢來寫。

PYTHON 勝在LIBRARY 夠齊全,跟風寫下MACHINE LEARNING 扮下AI, PYTHON 係不易之選。
‹ 上一主題|下一主題