用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 7歳小一生想學多d電腦
go

7歳小一生想學多d電腦 [複製鏈接]

已經自學基本Word PPt Excel Scratch,成日話想識多d,請問大家有咩課程識合呢個程度的小一生?
   10    0    0    0

Ocean419 發表於 19-4-13 17:16
已經自學基本Word PPt Excel Scratch,成日話想識多d,請問大家有咩課程識合呢個程度的小一生?
...

淨係Excel都有排玩,可以做好多data sorting/analysis。好多graphical skills都可自學,對將來讀書工作都好有用,例如Photoshop, ArcGIS, sketchup, autocad, etc。我都有俾呀女玩Photoshop。

你講果d除左Photoshop 其他我全部未聽過呢d都係初小生興玩嘅?係咪小學階段會做功課時用得著?

Ocean419 發表於 19-4-13 19:03
你講果d除左Photoshop 其他我全部未聽過呢d都係初小生興玩嘅?係咪小學階段會做功課時用得著?

...

中學大學做功課/projects用得著,小學生都可用photoshop做poster design。我冇報出面嘅course, 不過Photoshop好多人都係自學,上網或買書睇,當然初小生起初要父母幫下啦。我自己都係識皮毛,教左呀女一d好簡單嘅skills, 反而係佢自己玩得多逐樣試,佢識得多過我 (我女都係6歲P1)。

我鼓勵小朋友自學嘅,但如果你prefer上course可以睇下有冇Photoshop, 因為識PS真係好實用。

另外word可以教小朋友最基本整report format, header/footer, content page, caption/ reference...呢d第日做功課寫report好有用。

現今d software都非常user friendly, 界面操作簡易,俾小朋友自己探索下點用,好易上手。

試玩下coding,microbit,有排玩

Ocean419 發表於 19-4-13 19:03

...

現在小學生興玩microbit

唔知你學校高小有無教,間間學校唔同

Ocean419 發表於 19-4-13 17:16
...
學下中文輸入法

回覆樓主:

視乎樓主係咪想小朋友有興趣寫programme將來自己develop software, 學microbit係提升小朋友對programming languages興趣。

如果係想要software skills去幫助將來讀書/工作,我建議熟用MS office 和學番一d graphical skills (graphical skill唔只係designer先用,我做工程界都係大量應用)。另外我都同意學中文輸入法,我女都係睇書自學,學校有教中英打字。

LeeCC 發表於 19-4-13 20:17
學下中文輸入法
用拼音最實際

回覆樓主:

有時間學好中英數會吾會好些?

MrBeast 發表於 19-4-14 13:21
用拼音最實際

倉頡可以學埋個中文字筆劃,對初小生認字好有用。
但我覺得要打字打得快,最重要係學正統打字手法,識用keyboard, 每個鍵有對認手指位。我中學有Typing呢一科要考試,用傳統打字機。我現在打字都好快,中英都每分鐘過百字。打字快好有用,做功課打論文都快d,現在返工以文字搵食,日打過萬字report都冇難度。

assado 發表於 19-4-14 13:35
有時間學好中英數會吾會好些?

小一生好得閒,有時間學多d技能,但computer skills自學嘅吸收會好好多,當然要小朋友有興趣主動學主動用啦。

Elenalan 發表於 19-4-14 13:53
小一生好得閒,有時間學多d技能,但computer skills自學嘅吸收會好好多,當然要小朋友有興趣主動學主動用 ...

做運動會唔會好些?
太早使用電腦對眼睛發展不好。

assado 發表於 19-4-14 14:04
做運動會唔會好些?
太早使用電腦對眼睛發展不好。

運動都有呀,用電腦每次30min就休息15min,每星期唔超過2hrs。佢通常做完學校d打字功課先玩一陣。

Elenalan 發表於 19-4-14 13:49
但我覺得要打字打得快,最重要係學正統打字手法,識用ke ...
是的,萬丈高樓從地起,先touch type

Elenalan 發表於 19-4-14 13:49
但我覺得要打字打得快,最重要係學正統打字手法,識用ke ...
至於input method, no strong opinion,depends on order 人 定音人

其實跟學校去學都已經夠, 再多D驚睇壞眼.唔知眼球發育到幾歲穩定呢

cafeva 發表於 19-4-14 14:46
其實跟學校去學都已經夠, 再多D驚睇壞眼.唔知眼球發育到幾歲穩定呢

正常視力兒童6歲前仲有輕微遠視(<200度),屬於正常生理發展,到6~8歲左右眼球發展漸穩定就會追回正常變成零近/遠視。我女6歲,仲有~100度遠視,視光師話正常。太早追平度數其實代表更易發展深近視。如8歲前已有近視,到發育期就加深得好快。

Elenalan 發表於 19-4-14 14:18
運動都有呀,用電腦每次30min就休息15min,每星期唔超過2hrs。佢通常做完學校d打字功課先玩一陣。
...

家長自己選擇啦!P1 真係冇必要咁早去學習電腦.

E+d mon 牛咁大隻,對眼有多大影響?手機平板就一定唔好
‹ 上一主題|下一主題