用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁、鄧肇堅如何排列好
樓主: Marco5507
go

皇仁、鄧肇堅如何排列好 [複製鏈接]

mypiggybank 發表於 19-4-14 13:35
王家爸爸
請教
我係東區b1生, 有見皇仁
有見皇仁,即係好可能係B1上游,乙一填張記算係合理,反而如果萬一去咗乙二既中婦,甚至乙三既衛理,你會點?

王家爸爸 發表於 19-4-14 13:46
有見皇仁,即係好可能係B1上游,乙一填張記算係合理,反而如果萬一去咗乙二既中婦,甚至乙三既衛理,你會點 ...

但皇得2個位,好似難放到一,二,三
有什麼提議? 東區今年好多學生,如果張,中,筲,衛如何? 定有什麼位置可填皇仁呢?請指教,謝謝

Marco5507 發表於 19-4-13 17:03
小兒屬band1 灣仔網、如在甲部填皇仁、鄧肇堅如何排好、擔心如較穩陣把鄧肇堅填第一志願、如抽不到、一跳就 ...

若果你囝仔係兩軒或聖雅各學生,應該有分流式建議選校喎~~~

王家爸爸    發表於 19-4-14 20:11

mypiggybank 發表於 19-4-14 14:52
有什麼提議? 東區今年好多學生,如果張,中,筲,衛如何? 定有什麼位 ...
由於相信會有進取B1尾學生 ,乙一填QC,乙二已極保守, 只要有兩個此等學生, 已經攞咗嗰兩個位。 相信乙二都入QC的機會近乎零。

mcl203 發表於 19-4-14 16:06
若果你囝仔係兩軒或聖雅各學生,應該有分流式建議選校喎~~~

點樣為之分流式選校?

Chenglc 發表於 19-4-14 00:18
舊年有朋友自一/乙一皇仁失敗,最後乙三入鄧肇堅

最後個小朋友讀TSK?無去叩第d學校?

有見皇仁,即係好可能係B1上游,乙一填張記算係合理,反而如果萬一去咗乙二既中婦,甚至乙三既衛理,你會點 ...
帖友需留意, 自行有機會皇仁面試, 僅代表在自行階段有優勢, 有機會在自行收你。 在抽獎階段, 機會其實與其他band1生沒有分別, 填寫甲、乙部 , 應該撇除自行的因素,僅考慮甲部、乙部嘅成功機會。

chelsea_ying 發表於 19-4-14 17:44
點樣為之分流式選校?

意思係去到某%,學校會建議行保守策略,似乎反映學生係本區既組別位置。

5tgb 發表於 19-4-14 17:47
帖友需留意, 自行有機會皇仁面試, 僅代表在自行階段有優勢, 有機會在自行收你。 在抽獎階段, 機會其實 ...
唔係講機會,係講適合與否。如果自行QC無機會面試,代表小朋友係B1下游既機會大啲,揀QC未必係最適合。相反,如果自行QC有機會面試,代表小朋友係B1上游,B1中、尾學校未必適合小朋友。

mypiggybank 發表於 19-4-14 14:52
有什麼提議? 東區今年好多學生,如果張,中,筲,衛如何? 定有什麼位 ...
我既建議係照你原本既方法填,萬一入唔到QC或者張記,去LSC、SJC叩門。如果可以保持到B1上游,叩門試成功率應該高。

chelsea_ying 發表於 19-4-14 17:44
點樣為之分流式選校?
分流式選校,建議叻既同學揀QC,然後SJC,再KC,...跟住WYHK,RC同TSK...鄧鏡波...將學生分流到程度適合既學校。我贊成分流式選校,咁樣可以減少錯配,對中學、學生都係好事。

chelsea_ying 發表於 19-4-14 17:46
最後個小朋友讀TSK?無去叩第d學校?
無讀,我衹知個小朋友依家係東區返學,邊間就唔清楚

王家爸爸 發表於 19-4-14 20:10
我既建議係照你原本既方法填,萬一入唔到QC或者張記,去LSC、SJC叩門。如果可以保持到B1上游,叩門試成功率 ...

王家爸爸,請問第五應該填顯理定其他區學校呢?謝謝

mypiggybank 發表於 19-4-14 21:42
王家爸爸,請問第五應該填顯理定其他區學校呢?謝謝
講真,B1,如果乙三填衛理,最唔好彩都必定入到,所以後面填嘜都得。另一個做法係喺衛理之前填哂所有比衛理好既學校。

回覆樓主:

其實 Band 1 灣仔網,鄧肇堅填乙二或乙三都應該入到,已經係 Band 1既止蝕位,後面填咩都應該冇所謂……

王家爸爸,你好
老師吾建議乙二填中婦,話可以試英皇
乙四可填鄧肇堅/ 衛理
我住東區怕中了~英~太遠,填民生/聖馬可,那間好呢? 謝謝

mypiggybank 發表於 19-4-16 11:09
王家爸爸,你好
老師吾建議乙二填中婦,話可以試英皇
乙四可填鄧肇堅/ 衛理
你老師既建議有道理,乙二中婦、英皇,表面上中婦既機會高,現實可能英皇更高,原因係應該唔少人會乙一填中婦,但乙一填英皇既應該唔多(甚至無)。東區去英皇只係一程地鐵,除非住東半山,否則可能比去張記可能更方便。

王家爸爸 發表於 19-4-16 11:22
你老師既建議有道理,乙二中婦、英皇,表面上中婦既機會高,現實可能英皇更高,原因係應該唔少人會乙一填中 ...

問老師點解可以填英皇(3),但吾可以皇仁(2) ,都是他區,但佢話皇真係冇機會。知吾知英皇校風如何? 如果填~張,英,筲官,鄧肇,衛理如何呢?謝謝,麻煩啊!

mypiggybank 發表於 19-4-16 12:00
問老師點解可以填英皇(3),但吾可以皇仁(2) ,都是他區,但佢話皇真係冇機會。知吾知英皇校風如何? 如果填 ...
我估啲人填皇仁既機會應該大過填英皇,所以英皇既機會應該高啲。英皇校風唔會差,其實只要係B1上游,校風都唔會唔好。

醒目開學勳章

mypiggybank 發表於 19-4-16 12:00
問老師點解可以填英皇(3),但吾可以皇仁(2) ,都是他區,但佢話皇真係冇機會。知吾知英皇校風如何? 如果填 ...

可能因為愛官多學生會乙一選皇仁博一博,所以貴校老師認為乙二皇仁冇乜機會,自從地鐵開通後,我覺得就算乙一選KC都要博。
‹ 上一主題|下一主題