用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁、鄧肇堅如何排列好
go

皇仁、鄧肇堅如何排列好

Marco5507 發表於 19-4-13 17:23
因QC 和聖公會鄧肇堅位較多、老師建議博放QC第一、但又怕、如博不到第二志願就入不到鄧肇堅、又些人又話排T ...
灣仔區男仔祗得三間B1中學選,其實好簡單,乙一至三填晒B1, 乙四填B2中中,B1男仔好多都咁填。

奥脫福 發表於 19-4-13 23:12
咦?SJC、KC、高記幾間B1中學幾時變左女校?!
當然可以揀 , 但考慮番交通, 同埋派位嘅數量, 相信呢個唔係熱門選擇。 如果帖友覺得 以上呢啲學校可以放乙一至乙三, 不妨出過帖提議下啦!加上一般家長都想孩子上咗中學之後,有多啲同校嘅同學 ,可以快啲適應。 相信一般家長 都會首選 自區中學。

mypiggybank 發表於 19-4-14 14:52
但皇得2個位,好似難放到一,二,三
有什麼提議? 東區今年好多學生,如果張,中,筲,衛如何? 定有什麼位 ...
由於相信會有進取B1尾學生 ,乙一填QC,乙二已極保守, 只要有兩個此等學生, 已經攞咗嗰兩個位。 相信乙二都入QC的機會近乎零。

王家爸爸 發表於 19-4-14 13:46
有見皇仁,即係好可能係B1上游,乙一填張記算係合理,反而如果萬一去咗乙二既中婦,甚至乙三既衛理,你會點 ...
帖友需留意, 自行有機會皇仁面試, 僅代表在自行階段有優勢, 有機會在自行收你。 在抽獎階段, 機會其實與其他band1生沒有分別, 填寫甲、乙部 , 應該撇除自行的因素,僅考慮甲部、乙部嘅成功機會。