用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁、鄧肇堅如何排列好
go

皇仁、鄧肇堅如何排列好

小兒屬band1 灣仔網、如在甲部填皇仁、鄧肇堅如何排好、擔心如較穩陣把鄧肇堅填第一志願、如抽不到、一跳就只有band2的其他中中學校、知不知道、如皇仁放第一志願如抽不到、鄧肇堅放第二志願、以往機會多嗎?

Marco5507 發表於 19-4-13 17:03
小兒屬band1 灣仔網、如在甲部填皇仁、鄧肇堅如何排好、擔心如較穩陣把鄧肇堅填第一志願、如抽不到、一跳就 ...
首先,你點肯定小朋友係band1生?第二,你指既係學內、區內,定係全港既band1生?
如果係區內band1生,基本上可以放心,因為過去幾年只要係區內band1生,鄧肇堅填幾後都一定入到。
如果係指全港既band1生,你就需要留意,灣仔區係強區,全港既band1生未必係灣仔區既band1生。
如果係指學內既band1生,就好睇邊間學校。

Arabellahk    發表於 19-4-14 13:44

老師說是區內

不過之前留意到說聖公會鄧肇堅放第一志願也不肯定大機會、但如我真放第一位、之後第二、第三志願就不知放什麼好了、各位有何意見?

因QC 和聖公會鄧肇堅位較多、老師建議博放QC第一、但又怕、如博不到第二志願就入不到鄧肇堅、又些人又話排TSK 第一志願好穩陣、但如不好彩、因第二、第三也不知填什麼好了

Marco5507 發表於 19-4-13 17:23
因QC 和聖公會鄧肇堅位較多、老師建議博放QC第一、但又怕、如博不到第二志願就入不到鄧肇堅、又些人又話排T ...
灣仔區男仔祗得三間B1中學選,其實好簡單,乙一至三填晒B1, 乙四填B2中中,B1男仔好多都咁填。

王家爸爸 發表於 19-4-13 17:14
首先,你點肯定小朋友係band1生?第二,你指既係學內、區內,定係全港既band1生?
如果係區內band1生,基本 ...

如果皇仁自行有面見過,那麼是否肯定是band1生?甲1乙1都填皇仁?

eeob01 發表於 19-4-13 18:51
如果皇仁自行有面見過,那麼是否肯定是band1生?甲1乙1都填皇仁?

估計皇仁應該晤會邀請 non-band 1學生去面試

Marco5507 發表於 19-4-13 17:23
因QC 和聖公會鄧肇堅位較多、老師建議博放QC第一、但又怕、如博不到第二志願就入不到鄧肇堅、又些人又話排T ...

我覺得各個老師的保守程度都晤一樣。有d話最遲第三志願要play safe,有d希望第二志願就要穩陣。

eeob01 發表於 19-4-13 18:51
如果皇仁自行有得面試,應該肯定係band 1上游。我會建議甲1乙1都填QC。

發表於 5 小時前 |只看該作者
[quote]Marco5507 發表於 19-4-13 17:23
因QC 和聖公會鄧肇堅位較多、老師建議博放QC第一、但又怕、如博不到第二志願就入不到鄧肇堅、又些人又話排T

灣仔區男仔祗得三間B1中學選,其實好簡單,乙一至三填晒B1, 乙四填B2中中,B1男仔好多都咁填。

咦?SJC、KC、高記幾間B1中學幾時變左女校?!

Arabellahk    發表於 19-4-14 13:45
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

小兒屬band1 灣仔網、如在甲部填皇仁、鄧肇堅如何排好、擔心如較穩陣把鄧肇堅填第一志願、如抽不到、一跳就 ...
舊年有朋友自一/乙一皇仁失敗,最後乙三入鄧肇堅

唔好太晒力砌甲部如何排位了,排靚個乙部仲實際。甲部始終睇全港排Banding排隨機號碼先後~~~

奥脫福 發表於 19-4-13 23:12

男仔仲有筲管,似乎好多家長唔睇果頁~~~

mcl203 發表於 19-4-14 00:55

男仔仲有筲管,似乎好多家長唔睇果頁~~~

對,HK2第八頁。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-4-13 23:12
當然可以揀 , 但考慮番交通, 同埋派位嘅數量, 相信呢個唔係熱門選擇。 如果帖友覺得 以上呢啲學校可以放乙一至乙三, 不妨出過帖提議下啦!加上一般家長都想孩子上咗中學之後,有多啲同校嘅同學 ,可以快啲適應。 相信一般家長 都會首選 自區中學。

王家爸爸 發表於 19-4-13 22:58
如果皇仁自行有得面試,應該肯定係band 1上游。我會建議甲1乙1都填QC。

謝謝建議。想再請教,應該把甲2,甲3漏空,以致直接去抽乙1加大入皇仁機會嗎?但這會否太太太危險呢?謝謝(emoji)

eeob01 發表於 19-4-14 11:57
謝謝建議。想再請教,應該把甲2,甲3漏空,以致直接去抽乙1加大入皇仁機會嗎?但這會否太太太危險呢?謝謝 ...

想入QC,
如你本身是灣仔區,漏空甲2,甲3,正確!
如你本身不是灣仔區,漏空甲2,甲3,只填甲一QC,最多代表放棄甲部,算不上危險。

王家爸爸 發表於 19-4-13 17:14
如果係區內band1生,基本 ...

王家爸爸
請教
我係東區b1生, 有見皇仁
在本區乙一填張記,二填中婦,三填衛理,如何?

eeob01 發表於 19-4-14 11:57
謝謝建議。想再請教,應該把甲2,甲3漏空,以致直接去抽乙1加大入皇仁機會嗎?但這會否太太太危險呢?謝謝 ...
我會建議甲2、甲3漏空。