用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 vs 維記
go

學之園 vs 維記

兩間都係PM offer, 應該點揀好?請大家指教

Same as me!
I am also considering about this

恭喜恭喜,呢兩間好幼稚園都有Offer,證明你哋嘅小朋友好叻叻!

snowlaw 發表於 19-4-13 22:47
恭喜恭喜,呢兩間好幼稚園都有Offer,證明你哋嘅小朋友好叻叻!

多謝,好難決擇!

回覆樓主

國際小學:vic
直私:LH

manling889 發表於 19-4-14 09:20
多謝,好難決擇!

唯有比較一下兩所學校網站,你target間小學有幾多人入。好彩兩間的小學派位都上曬網,透明度好高

其實我見Vic 派直私嘅成績都好好喎,點解成日話Vic係行國際?

chan123123 發表於 19-5-1 17:09
其實我見Vic 派直私嘅成績都好好喎,點解成日話Vic係行國際?
VIC 派直私唔見得好wor, 尤其是比起LH

論語境,邊間好d?

谷串字和文法:LH
口語presentation: Vic

SH0707 發表於 19-5-2 13:57
論語境,邊間好d?

單純以PN計,論英文語境,Vic較好,係因為同學/朋輩,Vic有部分學生一早已打算行國際路線,家庭語言/first language亦係英文,小朋友主要以英文溝通,讀Vic只係希望升國際學校前學多點中文。

LH係本地家庭多,主要打算考本地直私,first language以廣東話為主,朋輩溝通其實都係以廣東話為主。另PN英文無串字,亦無文法,主要教letterland phonics。

利申: LH用家

I will choose Vic

snowlaw 發表於 19-5-2 15:35

現LH用家!
LH無串字的,pn主要用letterland教phonics,其中一個班主任係net,以活動及每月教學主題方式,引起小朋友的學習興趣

snowlaw 發表於 19-5-2 15:35

Lh 你應該唔係用家吧..

Victoria 應該國際化D,朋輩的家庭環境再好一些

本身vic用家,語境好好,兩文三語完全冇問題,比較國際學校style,但都唔淺,小朋友90%超活潑! 升小其實好睇個別小朋友,直私小學要presentable,又要坐定,講真,Kv,sc,Lh都好多零直私小學offer!
返而睇小朋友性格,大小朋友活潑好動有創意,vic好適合!細的性格相返,我覺得lh,km可能較適合!
vic 真係好睇family background!